Bos. Brod
Ilija Jovičić kandidat za načelnika opštine Brod PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 10 Svibanj 2016 22:55

Opštinski odbor SNSD-a u Brodu dao je jednoglasnu podršku dosadašnjem načelniku opštine Brod Iliji Jovičiću za ponovnu kandidaturu na tu funkciji na oktobarskim izborima.

“Čast mi je što sam dobio podršku od ove grupe odgovornih i sjajnih ljudi, a u narednom periodu će biti obavljeni razgovori sa koalicionim partnerima, kada ćemo se usaglasiti o konačnom prijedlogu”, rekao je Jovičić, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a.

On je istakao da u narednom periodu očekuje realizaciju nekoliko kapitalnih projekata na području opštine “koji su nastali kao posljedica mukotrpnog i dugotrajnog rada i izvođenja opštine Brod na pozitivan kurs”. Jovičić je rekao da Opštinskom odboru predstoji i niz izbornih aktivnosti, za koje će biti sačinjeni mjesečni, sedmični i dnevni planovi, uz precizne mehanizme koordinacije, kontrole i monitoringa. Na proširenoj sjednici Odbora raspravljano je i o drugim pitanjima, kao što su informacija o održanim sastancima sa rukovodstvom mjesnih odbora, izvještaj o realizaciji postavljenih ciljeva i zadataka proklamovanih u izbornij kampanji 2012. godine, aktivnostima OO SNSD-a za drugih kvartal 2016. godine, mitingu “Srcem za Republiku Srpsku” i drugim. Večerašnjem sastanku, osim 26 članova Opštinskog odbora, prisustvovali su direktori javnih preduzeća i ustanova iz javnog sektora koji su članovi SNSD-a, članovi Statutarne komisije i drugih radnih tijela.

nezavisne.com

 

TIOS d.o.o. Brod: Održan kurs renoviranja, sanacije i montaže dimnjaka PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 10 Svibanj 2016 22:50

U prostorima firme „TIOS – DIMNJACI“ d.o.o. Brod održana je edukativna prezentacija i kurs renoviranja, sanacije i montaže dimnjaka na tri načina materijalima i alatima koji su u paleti proizvodnog asortimana švedske kompanije Landy Vent International AB.

Jedan od dvojice vlasnika kompanije Landy Vent International AB je naš Brođanin Irfan Omerbašić. Njegova  kompanija Landivent Int. AB sa sjedištem u Švedskoj, ima svoje kćerke firme u Norveškoj i Finskoj, a od 2010. godine u Bosni i Hercegovini. U branši kojom se bavi lider je i pokriva najveći dio tržišta Skandinavije, a trenutno je aktivna u širenju na Baltičke zemlje i na Balkan.

Današnji edukativni teoretski i praktični kurs okupio je firme i osobe koje se bave sanacijom, renoviranjem i montažom dimnjaka iz Slovenije, Hrvatske  i  Bosne i Hercegovine. Za sve njih bila je ovo prilika da se na licu mjesta upoznaju sa osnovnim i  inovativnim načinima sanacije,  renoviranja i montaže dimnjaka, kao i sa paletom proizvoda kompanije Landy Vent Int. AB, čiji se proizvodi sada mogu nabaviti i u Brodu u firmi „TIOS DIMNJACI“ d.o.o. Brod. Dio palete proizvoda Landy Venta uskoro će se i proizvoditi u Brodu.

Kurs i praktične radnje predvodili su stručnjaci iz Švedske Stefan Sjösrand, Mikael Erikson i Ramiz Drinić. Program kursa obuhvatio je slijedeće oblasti: Opšti pregled o osnovnim metodama za renoviranje dimnjaka; Praktični uvid u metodu renoviranja BEZA CERAMIC balon metodom; Praktični uvid u metodu renoviranja fleksibilnim cijevima; Praktični uvid u metodu renoviranja čvrstim EW cijevima; Uvid u specifikaciju materijala i proizvoda.

Učesnike je posjetio i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, koji se kratko obratio i pozdravio goste i organizatore skupa rekavši da je opština Brod dobro mjesto za investicije i da je otvorena za sve investitore i firme koji će doprinijeti ekonomskom razvoju opštine. U pratnji načelnika bio je i predsjednik opštinskog Privrednog savjeta Vojin Mujičić.

Organizator je učesnicima osigurao ugodan boravak u Brodu, za njih je bio osiguran doručak i osvježenje u prostorima firme, a na zajedničkom ručku i druženju okupili su se u Restoranu Galeb.

Na kraju dana učesnicima su podijeljene diplome o uspješno završenom kursu za sanaciju, renoviranje i montažu dimnjaka u LANDY VENT – TIOS DIMNJACI školi.

ž.s. /kolibe.com 26. 04. 2016.

 

Reorganizacija i adaptacija ambulanti porodične medicine obuhvaća i ambulantu u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

BROD, 06. MAJA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, juče je potpisao ugovor sa predstavnicima firme koja je, na osnovu provedenog javnog tendera, izabrana da obavi radove adaptacije i sanacije ambulanti porodične medicine na području opštine Brod.

Projekat, ukupne vrijednosti 163.202 KM, predviđa izgradnju i adaptaciju tri ambulante porodične medicine i to u mjesnim zajednicama Vinska, Liješće i Gornje Kolibe. Predviđeni radovi podrazumijevaju sanaciju i adaptaciju postojećih objekata, te reorganizaciju unutrašnjeg prostora za svrhe prilagodbe potrebama ambulanti porodične medicine, kao što je sanacija podrova, zidova, plafona, krovne konstrukcije, te rekonstrukciju vodovodnih, elektro i grejnih instalacija, uz uvođenje računarske i telefonske mreže.

Za izvođača, izabrana je firma „Univerzal BS“ d.o.o. Banja Luka.

„Ovo je veoma važan projekat za našu opštinu, koji će unaprijediti stepen zdravstvene zaštite na području Broda, te uveliko olakšati i rad našem Domu zdravlju, budući da su sve izgrađene ambulante na seoskom području“, izjavio je Ilija Jovičić, Načelnik opštine Brod.

Projekat, čija priprema se odvijala u toku čitave prošle godine, finansira se po ključu učešća opštine Brod sa 30% sredstava, dok je Ministarstvo obezbijedilo preostalih 70%.

opstina-brod.net

 

Obavještenje Odsjeka za civilnu zaštitu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 05 Veljača 2016 20:26

Odsjek  za poslove civilne zaštite

Brod, 74450, ul. Svetog Save br. 39

tel./faks . 00387 (0)53 / 610-984,  611-182

 

SREDSTVIMA JAVNOG INFORMISANJA

M E D I J I M A -  s v i m a

Predmet:   Molba za emitovanje kratkih  bezbijednosnih poruka putem medija za ugroženo                

                    stanovništvo u mjesnoj zajednici Novo selo i opštini Brod

 

mine image 2015Poštovani,

Humanitarna organizacija ''Norveška narodna pomoć'' (NPA) - Program pomoći u BiH  sa sjedištem u Sarajevu, obavijestila je Odsjek za poslove civilne zaštite opštine Brod  da  su deminerski timovi ove Humanitarne organizacije u okviru ''Programa humanitarnog razoružanja'' u Bosni i Hercegovini na području Broda do 23. decembra, odnosno kraja sezone deminiranja za 2015. god., završili sa provedbom čišćenja, prikupljanja i uništavanja zaostale kasetne municije i tehničkog izviđanja na dijelu područja Novog Sela, odnosno zadatka i lokaciji “Novo selo –zadatak br.2 ”.

Do kraja deminerske sezone  u 2015. god. očišćeno  je ukupno 315,779 m² rizične površine. Kao rezultat sprovođenja tih aktivnosti, deminesrki tomovi su pronašli i uništili 54 neeksplodirane kasetne bombe i 4 komada  različitog  NUS-a.

Ovim su ujedno stvoreni uslovi za bezbjedno kretanje stanovništva radi privođenja namjeni na očišćenom dijelu  deminiranih  zemljišnih indiviudualnih  površina. 

S obzirom na činjenicu da u MZ  Novo Selo i dalje postoji znatan broj minski sumnjivih i rizičnih lokacija, ova Humnitarna organizacija se zbog toga obraća molbom za emitovanje kratkih bezbijednosnih poruka stanovništvu  putem  lokalnih  medija.

Bez obzira na znatno očišćene površine u 2015. god. , te planiran skori nastavak aktivnost na deminiranju, kada se stvore povoljni vremenski uslovi, lokano stanovništvo Novog Sela  potrebno je dodatno upozoriti bezbijednosnim porukama, koje imaju za cilj, podizanje svijesti na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, a njihov  sadržaj  je  sledeći :

 

Mine i neeksplodirana ubojita sredstva su stalna prijetnja, te je potrebno poštovati sljedeća uputstva:

 

GAZIĆI DONIRALI VRIJEDAN KANU PREMIUMU PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 28 Rujan 2015 19:51

Čamac kanu, vrhunske marke Nelo, kupljen za hiljadu dolara, danas je stigao u vlasništvo Kajak kanu kluba Premium, posredstvom sportskih prijatelja iz KKK Olimpika, a na vodu ga je premijerno izvezao zlatni Premiumov kanuist Fabio Folvarek, koji je svoje zlatne medalje na državnom prvenstvu do sada osvajao u posuđenom čamcu. Primjetna je bila velika radost na licu mladog kanuiste Folvareka, a na naše pitanje o novom Premiumovom čamcu odgovorio je da je čamac perfektan.

Premium je mladom Folvareku nedavno osigurao i odgovarajuće karbonsko veslo te je tako ovaj vanserijski veslački talenat konačno kompletno opremljen za nove pobjede.

Ova donacija, koju je Premiumu uručio Rusmir Gazić, ujedno je i znak sjećanja na legendarnog bosanskobrodskog kanuistu i višestrukog prvaka Jugoslavije Ahmeta Gazića, Rusmirovog prerano preminulog brata. Na naše pitanje šta da napišemo od koga je uručeno ovih hiljadu američkih dolara za čamac, Rusmir je kratko rekao: Napišite da je čamac donacija od Ahmetove djece.

Kajak kanu klub Premium najsrdačnije se zahvaljuje Gazićima na ovoj sjajnoj gesti. Premiumovi kanuisti znat će zasigurno uzvratiti dobrim rezultatima na radost svim ljubiteljima ovog sporta.

Klub se istovremeno najiskrenije zahvaljuje Miroslavu Lipovcu i Olimpiku na uloženom naporu da se ovaj čamac nabavi za Premium. Bez njih bi ova operacija bila nemoguća. Ovaj potez trenera prijateljskog nam Olimpika još je jedan znak sjajnih odnosa između dva kluba na istoj rijeci.


ž. s. 21. 9. 2015.

Ažurirano Ponedjeljak, 28 Rujan 2015 19:56
 

GASTROFEST 2015 - VIDEO PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 12 Rujan 2015 23:47

VIDEO - GASTROFEST 2015

 

Kolibarke na Gastro susretima PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Na ovogodišnjem, trećem po redu, Sajmu privrede, poljoprivrede i turizma „Brod 2015“ koji će se održati 11. i 12. septembra u Bosanskom Brodu, drugog dana Sajma, u okviru Gastro susreta učešće će uzeti i Kolibarke, kao i prošle godine kada su osvojile nagradu za najposjećeniji štand. Predstavit će se tradicionalnim specijalitetima ovoga kraja i nekim već pomalo zaboravljenim jelima.

Gastro susreti počinju 12. 9. na prostoru ispred Doma sportova u 13:00 sati i trajat će do 18:00 kada će biti i proglašenje ovogodišnjih dobitnika priznanja.


Kolibarke će i ovaj put predvoditi poznati slastičar iz Koliba Džemil Mehmedi, a u prezentaciji i degustaciji će se pojaviti stara jela poput kadaifa, halve, gurabija, hurmašica, baklava, sogan dolme, više vrsta bureka itd. Kolibarci će i ovaj put svoj nastup popratiti uz muzičku pratnju i izvođenje starih bosanskih pjesama sevdalinki.

 

Pozivamo vas da u što većem broju posjetite ovogodišnji Sajam, a posebno Gastro susrete. Organizatori Opština Brod i JU Turistička organizacija Opštine pripremili su za sve posjetitelje kulturnozabavni program i mnoštvo prikladnih sadržaja. Sajam ima regionalni i međunarodni karakter, a na njemu će se pojaviti oko pedeset izlagača. Otvaranje i početak Sajma predviđeni su za 11. 9. u 10:00 sati.

 

Na sl. Slađana Pantić, direktorica JU Turistička organizacija Brod

 

kolibe.com / 9. 9. 2015.

 

Svečani prijem za prvake države, kajakaše i kanuiste Premiuma PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 27 Kolovoz 2015 21:12

Danas je u kabinetu načelnika opštine Brod Ilije Jovičića upriličen svečani prijem za 17 mladih kajakaša i kanuista  KKK Premium - Brod i za entuzijaste koji pomažu u razvoju veslačkog sporta i vraćanju ovog proslavljenog bosanskobrodskog kluba na nekadašnje staze slave.

Nakon što su pozitivno šokirali sportsku javnost fantastičnim rezultatima na dvodnevnom državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u Jajcu, i tako sjajno prezentirali svoj grad i svoj klub, načelnik Jovičić nije krio sreću i zadovoljstvo pojavom novog sportskog brenda u našem gradu i njihovim sjajnim rezultatima.  Za izvanredne rezultate načelnik je u ime opštine uručio posebna priznanja Kajak kanu klubu Premium i predsjedniku kluba Hilmiji Hodžiću, a klub je načelnika darovao jednom klupskom trenerkom dar klupskog sponzora austrijske firme Stummer, sa amblemom kluba. Načelnik je takođe klubu uručio rješenje o dodjeli sredstava za pokrivanje troškova državnog prvenstva.

Svoje impresije sa zadnjeg državnog prvenstva iznijeli su mlada Premiumova kajakašica i prvakinja Bosne i Hercegovine u klasi MK-1 Milica Radovanović, ujedno i nositeljica pet zlatnih medalja sa državnog prvenstva, kao i kanuist Fabio Folvarek trostruki pojedinačni prvak države u klasi C-1 u svojim kategorijama i osvajač osam medalja na državnom prvenstvu u konkurenciji deset klubova iz cijele BiH.

Kajakaši i kanuisti Premiuma na 14. Prvenstvu BiH u kajaku i kanuu na mirnim vodama održanom na Plivskom jezeru u Jajcu, od 85 trka koje su vožene, čak 35 puta bili su na pobjedničkom postolju, a kući su ponijeli četiri pehara i 55 medalja što je nevjerovatan uspjeh postignut nakon svega tri godine upornog rada mladih veslača i njihovog trenera. Najveći uspjeh ostvarili su mlađi kadeti Premiuma koji su postali prvaci države u svojoj klasi i kadeti koji su se plasirali na drugo mjesto u Bosni i Hercegovini. Juniori su takođe postigli sajan rezultat zauzevši treće mjesto u svojoj konkurenciji. U ukupnom plasmanu svih kategorija Premium je zauzeo treće mjesto u BiH što se graniči sa čudom, obzirom da klub još uvijek nema takmičara u seniorskoj konkurenciji. 

Pokazalo se da Brod ima nevjerovatan potencijal u ovom sportu unatoč veoma teškim infrastrukturnim uslovima u kojima radi i djeluje. Klub nažalost nema ni osnovne prostorije za normalan rad, a stalno je prisutan i kroničan nedostatak čamaca, vesala i druge opreme. Za ovo državno prvenstvo u pomoć Premiumu priskočili su sportski prijatelji iz Slavonskog Broda iz klubova Olimpik i Marsonia posudbom svojih čamaca kako bi sjajni veslači Premiuma bili ravnopravni takmičari ostalim ekipama.

Ove i druge probleme i konkretne prijedloge vezano za rad kluba načelniku opštine i njegovim saradnicima iznijeli su entuzijasti koji konstantno pomažu u razvoju ovog sporta u Brodu, Goran Vasilić, Senad Žepčan, Dragan Radovanović i predsjednik kluba Hilmija Hodžić. Današnjoj svečanosti je prisustvovao i veliki sponzor kluba Mirsad Čaušević, kao i načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Saša Pantić.

Nakon svečanog prijema upriličeno je zajedničko fotografiranje za medije i za klupsku arhivu, kako bi se u narednom vremenu zadržalo sjećanje na ovaj događaj i na sjajne rezultate mladih Premiumovaca na prvenstvu države. Nema sumnje da će se za ovu generaciju brodskih kajakaša i kanuista još mnogo toga dobroga čuti u budućnosti.

Svakako treba zapamtiti ova imena: Milica Radovanović, Fabio Folvarek, Đorđe Cvijanović, Andrea Jaćimović, Ivana Ignjatić, Anđelina Debeljak, Denis Folvarek, Ratko Lazić, Sandra Radovanović, Stefan Blažić, Savo Radovanović, Nataša Jaćimović, Lara Pjanić, Nina Ruškić, Sonja Ruškić, Vedran Vasilić, Dunja Pjanić. Svi oni su sjajni sportisti, dobri učenici, sjajno vaspitana omladina i ambasadori svog grada, koji će Brođanima priuštiti još mnogo radosti u sportu.

z.s. 27. 8. 2015.

Ažurirano Četvrtak, 27 Kolovoz 2015 22:01
 

Domaćih ruku remek djela od pletenog pruća na GP Bosanski Brod PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 11 Kolovoz 2015 15:49

pleteni namjestaj bosanski brod bosnaFantastičan pleteni namještaj i razni kućanski predmeti genijalno ispleteni od pruća, nalaze se izloženi na samim Vratima Bosne, na dvadesetak metara od ulaza u Bosnu, na putu prema Odžaku.

Vrhunski dizajn, funkcionalnost i kvalitet u jednom, uz izrazito povoljne cijene, predstavljaju izuzetnu atrakciju u svakom domu.

 

Toplo preporučujemo ova domaćih ruku remek djela!

 

 

kolibe.com / 11. 8. 2015.

Ažurirano Utorak, 11 Kolovoz 2015 15:57
 

EMINA I SAFET - SVADBA VIDEO PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 27 Srpanj 2015 11:53

EMINA I SAFET SVADBA VIDEO

SIJEKOVAC-KOLIBE-BOSANSKI BROD

Zavičajna video radionica
Kolibe Online 2015

Ažurirano Srijeda, 05 Kolovoz 2015 09:25
 

U vrućim danima Gradski bazeni su pravo mjesto za Brođane PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 22 Srpanj 2015 10:28

Provjerili smo - Gradski bazeni u Bosanskom Brodu su pravo mjesto u ovim vrućim danima! Cijene korištenja bazena, cijene napitaka i hrane, iznajmljivanja opreme, itd. su više nego pristojni.

 

 

Osoblje bazena je ljubazno i srdačno, atmosfera relaksirana, a higijenski uvjeti besprijekorni. Za djecu i neplivače organizirana je škola plivanja.

 

 

Muzika diskretna i opuštajuća. Zato najtoplije PREPORUČUJEMO, ne samo našim građanima, nego i prijateljima iz Slavonskog Broda i posebno našim građanima koji su stigli iz trećih zemalja.

 

 

Gradski bazeni se nalaze na izlazu iz grada prema Odžaku, imaju veliko parkiralište.

 

 

kolibe.com / 22. 7. 2015.

 

Održana peta međunarodna regata "Memorijal Stjepan Stanić" Brod 2015. PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 20 Srpanj 2015 23:22

milica i andreaNa 5. Međunarodnoj kajakaškoj regati "Stjepan Stanić - Brod 2015", koja je vožena u subotu, nastupilo je devet klubova iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Vožene su 34 trke, a Regata je istovremeno bila i 1. kolo Premijer lige u kajaku i kanuu na mirnim vodama BiH.

U ekipnoj konkurenciji prvo mjesto ubjedljivo je zauzeo KKK Olimpik iz Slav. Broda, druga je bila ekipa KKK Marsonia - Slav. Brod, a treće mjesto osvojila je ekipa KKK Hariz Suljić - Brčko. Ekipa KKK Premium plasirala se na šesto mjesto, što je za naš mladi klub u kome nema takmičara u kategorijama seniora, odličan uspjeh.

Zlatnu medalju osvojile su naše takmičarke Milica Radovanović i Andrea Jaćimović u klasi MK 2 na 500 m. Đorđe Cvijanović i Ratko Lazić u svojoj klasi osvojili su drugo mjesto i srebrnu medalju, a Fabio Folvarek u klasi C1 500 m zauzeo je takođe drugo mjesto i osvojio još jednu u nizu medalja na zadnjim takmičenjima, ovaj put srebrnu. U klasi MK 1 srebro i bronca pripali su Milici Radovanović i Andrei Jaćimović. (na sl)

Otvaranju ovogodišnje, pete po redu, Međunarodne kajakaške regate "Memorijal Stjepan Stanić" Brod 2015 prisustvovali su i njeni pokrovitelji, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić i ministar u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš, kao i predsjednik Skupštine opštine Ivo Mijić. Opština Brod i ministar Čordaš osigurali su financijska sredstva za održavanje Regate, baš kao i zadnjih godina i bez njihovog zalaganja Regata sasvim sigurno ne bi mogla biti uspješno održana. Mladi veslači Premiuma osvajanjem sedam medalja sjajno su uzvratili svojim pokroviteljima i sponzorima.

Na ovogodišnjoj Regati u Brodu nastupili su takmičari iz ekipa: Sava - Gradiška, Hariz Suljić - Brčko, Vojvodina - Novi Sad, Marsonia - Slav. Brod, Zabrežje - Obrenovac, Oriolik - Slav. Kobaš, Doboj Istok, Premium - Brod i sveukupni pobjednik Regate Olimpik iz Slavonskog Broda.

Slijedeći nastup KKK Premium ima 2. 8. 2015. na regati u Gradiškoj gdje je domaćin KKK Sava – Gradiška, zatim za sedam dana slijedi Brčko i regata „Savski cvijet“, a 22. i 23. jula održat će se državno prvenstvo u Jajcu na Plivskom jezeru.

kolibe.com / 21. 7. 2015.

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Srpanj 2015 23:35
 

BOS. BROD / OGLASI: JEDINSTVENA PRILIKA - Prodaju se dvije garsonjere u strogom centru grada PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

OGLASI

Bos. Brod: Jedinstvena prilika! Prodaje se extra povoljno garsonjera (37 m2) u novosagrađenoj zgradi (2010.) u strogom centru grada. Garsonjera je odmah useljiva. U neposrednoj blizini nalaze se svi potrebni urbani sadržaji.

 

BiH i EU će raditi kao partneri PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 01 Lipanj 2015 22:01

image nnSARAJEVO - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine, koji je danas stupio na snagu, uspostavlja blisko partnerstvo između EU i BiH i produbljuje političke, ekonomske i trgovinske veze između dvije strane sporazuma.

Od sada će SSP biti glavni okvir koji uređuje odnose između EU i BiH, s ciljem da dodatno pripremi zemlju za buduće članstvo u EU.

"Na provođenju njegovih bitnih stavki radit će svi nivoi vlasti u BiH, a sporazum će se provoditi u narednih šest godina", rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i naglasio da se reforme koje je BiH dužna uraditi odnose na socioekonomske koje podrazumijevaju usvajanje novog zakona o radu, rješavanje pitanja poreske politike i fiskalne politike, te onemogućavanje djelovanja onih koji izbjegavaju plaćanje PDV-a.

"Svi reformski zakoni moraju biti doneseni u periodu od tri do 12 mjeseci", rekao je Zvizdić, istakavši da to možda djeluje preambiciozno ali da BiH može vrlo brzo riješiti reforme koje su pred njom, te da u tom slučaju može podnijeti aplikaciju za članstvo u EU krajem ove ili početkom naredne godine.

Potcrtao je da će Vijeće ministara BiH već danas formirati tim koji će sa Direkcijom za evropske integracije imati rok od 30 dana da izradi mehanizam koordinacije koji je prihvatljiv i u skladu s ustavnom strukturom i nivoima BiH. On je naglasio da je u završnoj fazi ekonomska reformska agenda, te da misli da bi zvanično trebalo da je potpišu predstavnici tri vlade za desetak dana.

Stupanjem na snagu SSP-a otvoriće se novi politički dijalog kojim će se jačati odnosi BiH i EU, a u roku od dvije godine BiH morati sklopiti sve potrebne ugovore o regionalnoj saradnji, sa svim zemljama koje su potpisnice SSP-a.

"Privrednici će moći u većem obimu koristiti sredstva iz EU, što će značajno povećati konkurentnost naših proizvoda. To je osnovni cilj kako bismo se mogli boriti sa tržištem EU, kojem i pripadamo. Istovremeno, stvoriće se povoljniji uvjeti za poslovno okruženje i uslove poslovanja u BiH", rekao je Zvizdić.

Lars Guner Vigemark, šef Delegacije EK i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je da je ovo istorijski, prelomni trenutak u odnosima između BiH i EU.

"Stupanje na snagu SSP-a je prvi korak i predstavlja okvir i vodič za naše odnose kojim se usklađuje zakonodavstvo BiH sa zakonodavstvom EU", rekao je on, istakavši da se na taj način građani približavaju standardima EU, a čime se šalje poruka stabilnosti i prosperiteta koji će omogućiti dolazak investicija.

 

OGLASI - Bos. Brod: Prodaju se dva stana u novogradnji PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

OGLASI

 

Bos. Brod: Prodaje se extra povoljno dvosoban stan (53,14 m2) u novosagrađenoj zgradi (2010.) u strogom centru grada. Stan je odmah useljiv. Zgrada ima tri sprata plus potkrovlje.

Sagrađena je po najmodernijim građevinskim i energetskim standardima. Stan se nalazi na 3. spratu sa predivnim pogledom na trg, rijeku Savu i Adu.

 

Bosanski Brod: Ponovljeni Javni oglas PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 22 Svibanj 2015 06:37

PONOVLJENI JAVNI OGLAS

o prodaji poslovnih prostora u izgradnji

u objektu Gradska pijaca

 

CIVILNA ZAŠTITA: Obavještenje građanima o deminiranju terena i upute PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 15 Svibanj 2015 22:33

Obavještenje, emitovanje i objavljivanje bezbjedonosnih poruka za stanovništvo naseljeno u mjesnom području Novo Selo - Brod

Humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć - NPA, Program humanitarnog razoružanja u Bosni i Hercegovini je 09. marta 2015. godine započela sa provedbom čišćenja zaostale kasetne municije i tehničkog izviđanja na lokaciji “Novo selo 1” u opštini Brod, (projekat deminiranja br. KM-5005).

       Kroz aktivnosti čišćenja zaostale kasetne municije i tehničkog izviđanja do danas je na pomenutoj lokaciji oslobođeno ukupno 105.000 m² sumnjive-rizične površine, uništeno 38 dijelova neeksplodirane podmunicije tipa MK-1 i 632 dijela eksplodirane podmunicije.

       Čišćenje zaostale kasetne municije se odvija na lokacijama koje se nalaze u neposrednoj blizini naseljenog dijela Mjesne zajednice Novo Selo u opštini Brod, a u kojoj uglavnom živi povratnička populacija stanovništva. Kao integralni dio protivminskih aktivnosti ova organizacija sprovodi i aktivnosti upozoravanja na mine i zaostalu kasetnu municiju s ciljem smanjenja rizičnog ponašanja pojedinaca i grupa ugroženog stanovništva, te promovisanja bezbjednog ponašanja u zajednici.

Mine, zaostala kasetna municija i ostala minsko-eksplozivna sredstva, zaostala iz rata, stalna su prijetnja po bezbijednost građana, te je potrebno poštovati slijedeća uputstva:

Ažurirano Petak, 15 Svibanj 2015 22:38
 

Bosanski Brod: Nove mogućnosti u proizvodnji kornišona na opštini Brod PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 17 Veljača 2015 20:59

kolibe seminarDanas je u kolibarskom Domu kulture održan seminar o mogućnostima proizvodnje krastavaca kornišona na opštini Brod.

Seminar je vodio direktor "Voćar Prometa" iz Zvornika Fahrudin Delibajrić, a osim tridesetak zainteresiranih poljoprivrednika iz Koliba i okoline prisustvovali su i predstavnici opštine Brod,  zamjenik načelnika  Goran Garačić, predstavnik odjeljenja za privredu, odn. poljoprivredu Siniša Jaćimović, kao i predstavnica poljoprivrednog inspektorata opštine.

Delibajrić je prisutnima pojasnio koje su prednosti podržanog uzgoja kornišona i kakve prihode proizvođači mogu realno očekivati, a nakon uvodnog izlaganja odgovarao je na pitanja potencijalnih proizvođača.

Ova vrsta proizvodnje posebno je zanimljiva jer se može pokrenuti bez ikakvih početnih novčanih ulaganja poljoprivrednika. Cjelokupan repromaterijal za proizvodnju isporučuje se bez plaćanja, a plaća se na kraju sezone dijelom od proizvedenih količina.  

Iza ovog projekta stoji firma „Agrona“ koja je nastala ujedinjavanjem "Voćara" iz Zvornika, "Bramsa" iz Sarajeva i grupacije iz Beča. Ova firma ima sve evropske sertifikate o najvišim standardima kvalitete i svoju proizvodnju osim u regiji, plasira i na tržišta Evropske Unije. U proizvodnji sarađuje sa proizvođačima povrća iz BiH, Srbije i Makedonije, a cilj joj je povećati proizvodnju na području Bosne i Hercegovine što je više moguće.

Goran Garačić, zamjenik načelnika opštine, podržao je ovaj projekat  uz izjavu da će se opština Brod svakako uključiti u ovaj i slične proizvođačke projekte. Postoji mogućnost da opština Brod, kao i ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske svojim poticajima pomognu registrovanim proizvođačima kornišona, što bi dodatno stimulisalo potencijalne korisnike ovog projekta.

kolibe.com / 17. 2. 2015.

Izjava za Kolibe Online

Dim lights Embed Embed this video on your site

Ažurirano Utorak, 17 Veljača 2015 21:33
 

Tropicova "Golfska struja" završila u Bosanskom Brodu. Dženana preuzela Tropicovu Sedmicu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 09 Veljača 2015 20:03

golfska strujaZavršena je tromjesečna nagradna igra "Golfska struja", banjalučke grupacije trgovačkih centara Tropic, u kojoj je sretnim dobitnicima podijeljeno sedam automobila VW modela Golf 7. Sedmu sedmicu danas je ispred megamarketa Tropic u Bosanskom Brodu preuzela dobitnica Dženana Spahić iz Koliba.

Dženana je nagradu osvojila u finalnom izvlačenju u Banja Luci prije sedam dana, a danas su joj u Brodu svečano uručeni ključevi nove "Sedmice". 

Dženana i njen suprug Muharem žive u Kolibama sa dvoje male djece, bave se poljoprivredom i izuzetno su vedre i optimistične osobe. Golfa su dobili popunivši račun od kupljenih pelena za dijete, domaćeg proizvođača Violeta iz Gruda u vrijednosti od 21 marku. Ova bh firma javila se porodici Spahić sa željom da im uruči i poklon Violete, komplet njihovih dječijih proizvoda.

Tropic grupacija treći je po veličini domaći maloprodajni lanac u Bosni i Hercegovini, sa preko hiljadu zaposlenih i nekoliko desetina prodajnih centara. U Bosanskom Brodu svečano je otvoren prošle godine, a u sklopu Tropica nalaze se i brojni drugi uslužni i prodajni sadržaji. Ovdje kupuju osim domaćih kupaca i brojni kupci iz susjedne Hrvatske, jer su cijene često najpovoljnije u okruženju.

kolibe.com / 9. 2. 2015.

 

 

 

Bosanski Brod: Snimanje stanja nekategorisanih puteva PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 08 Veljača 2015 21:14

Tokom protekle sedmice, službenici opštinske uprave na terenu provjeravali su stanje nekategorisanih puteva. Za svaki dio opštine, kontaktiraće se Predsjednik savjeta te mjesne zajednice koji će zajedno sa službenicima uprave obići lokalne puteve, pregledati i utvrditi oštećenja.

Snimanje nekategorisanih makadamskih puteva se obavlja na cjeloj teritoriji opštine. Prikupljeni podaci će poslužiti Odjeljenju za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju za pripremu ovogodišnjeg Programa održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine Brod. 

opstina-brod.net /kolibe.com 08. 02. 2015.

 

IT certifikati su na cijeni PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 28 Siječanj 2015 19:37

Statistika u posljednjih nekoliko godina svjedoči da je IT certifikat vrlo često presudan faktor za dobijanje zaposlenja.

pc obrazovanjeIstraživanje koje su među izvršnim menadžerima u IT sektoru sproveli site Networkworld.com i kompanija SolarWinds pokazalo je da čak 60% ispitanika tvrdi da certifikat vodi do novog posla. 

S druge strane, čak 64% menadžera za zapošljavanje posebno vrednuje certifikate, pokazalo je skorašnje istraživanje CompTIA.

Kako izabrati pravi IT certifikat?

Da biste znali kako da ne omanete u izboru IT certifikata, treba pogledati širu sliku. Certifikati za programske jezike, koji su najtraženiji na tržištu, su siguran izbor. 

Tako je, naprimjer, PHP programski jezik poslužio za pravljenje više od 240 miliona stranica. Vjerovali ili ne, u Bosni i Hercegovini trenutno postoji samo pet Zend certifikovanih PHP stručnjaka. Cloud aplikacije se takođe pišu ovim jezikom. Ne treba mnogo razmišljati kakve šanse Zend certifikat otvara sa ovolikom potrebom za PHP ekspertima.

 

Počelo provođenje Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u BiH PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 19 Siječanj 2015 21:08

rpsMeđuinstitucionalni sporazumi kojima će svečano biti obilježen početak provođenja Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u BiH potpisani su u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu.

Sporazume su potpisali 22 gradonačelnika i načelnika, u okviru Prvog talasa potprojekta ukupne vrijednosti 2.668.500 eura,a biće obnovljeno 150 stambenih jedinica za potrebe povratka raseljenih lica u BiH i izbjeglih lica iz BiH koji trenutno borave u Hrvatskoj i Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Biće isporučeno i 20 paketa građevinskog materijala za stambeno zbrinjavanje u svrhu lokalne integracije izbjeglih lica iz Hrvatske u BiH na teritoriju Republike Srpske.

Sredstva za ove namjene biće obezbijeđena iz donacija Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope.

Prvi talas potprojekta Regionalnog stambenog programa u BiH provodi se u Republici Srpskoj u Banjaluci, Brodu, Derventi, Gradišci, Foči, Novom Goraždu, Prijedoru, Srebrenici i Trebinju, a u Federaciji BiH u Bosanskom Petrovcu, Bosanskom Grahovu, Bugojnu, Dobretiću, Foči , Goraždu, Kantonu Sarajevo, Olovu, Sanskom Mostu, Travniku i Tuzli.

Za opštinu Brod Sporazum su potpisali načelnik opštine Ilija Jovičić, ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

(BHRT) kolibe.com 19. 01. 2015.

 

ČESTITKE POVODOM BOŽIĆA PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 24 Prosinac 2014 12:40

cestitkaSvim građanima opštine Brod, katoličke vjeroispovjesti, čestitam Badnji dan i Božić sa iskrenom željom da ove dane provedu u zdravlju i veselju i da ih radost praznika prati tokom cjele Nove godine.

 

NAČELNIK OPŠTINE

ILIJA JOVIČIĆ

 

Povodom nastupajućih Božićnih praznika i Nove godine, svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti želim čestit i blagoslovljen Badnji dan i Božić.

 

Želim svim građanima Broda puno uspjeha u poslu, zdravlja i sreće u Novoj 2015. godini.

 

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE OPŠTINE

IVO MIJIĆ

 

Neka radost velikog hrišćanskog praznika Božića obasja sve građane katoličke vjeroispovjesti i donese im puno zdravlja, sreće i uspjeha.

 

POTPREDSJEDNIK SKUPŠTINE OPŠTINE BROD

MILAN GAVRIĆ

 

23. decembar 2014.

 

Veliki interes poljoprivrednika za učešće u projektu "1.000 farmi koza i ovaca u BiH" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 19 Studeni 2014 18:01

Veliki broj poljoprivrednika iskazao je interes za učešće u projektu "1.000 farmi koza i ovaca u BiH" i prije objave javnog poziva za apliciranje za izgradnju tih farmi, odnosno osposobljavanje ljudi, izjavio je predsjednik Udruženja uzgajivača koza, ovaca i ostalih "Tor" Mostar Dževad Kovač.

ovce imageU Žepču je danas za poljoprivrednike Zeničko-dobojskog kantona i druge zainteresirane organizirana prezentacija tog projekta, načina njegove implementacije, kao i uslova za učešće. Slične edukacije ranije su organizirane i u drugim kantonima, a uskoro se, kako je kazao Kovač, očekuje i objava javnog poziva. 

Ugovor o implementaciji projekta izgradnje hiljadu farmi koza i ovaca sredinom augusta u Sarajevu potpisali su Kovač i zastupnik turske kompanije Milksa iz Burse Aybar Ulucka. 

"Očekujemo da će realizacija projekta ići u pravcu da se osnaži i razvija proizvodnja u ovoj oblasti uz osiguran plasman proizvoda, a proizvodit ćemo sve proizvode od kozjeg mlijeka i mesa", dodao je Kovač. 

Naveo je da se radi o projektu budućnosti koji treba omogućiti otvaranje radnih mjesta i stvaranje nove vrijednosti. 

Zastupnik firme Milksa Aybar Ulucka tada je naglasio socijalni i ekonomski značaj ovog projekta za BiH koji se odnosi na uzgoj koza, u vidu porodičnog biznisa pod sistemom franšize, napominjući da će oko 7.500 ljudi dobiti posao kada se čitav projekt završi. 

Partneri Milksae, kako je tada dodao, vrlo su iskusni kod uvoza i izvoza mliječnih proizvoda, njihovoj proizvodnji i u franšiznom poslovanju.

19. 11. 2014. / FENA

 

EU podsticaji uništavaju bh. poljoprivrednike PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 11 Studeni 2014 18:01

Mljekari u BiH odgodili su do 12. novembra blokadu carinskih terminala jer im je obećano ispunjenje zahtjeva. Traže sprečavanje prekomjernog uvoza mlijeka što uništava domaće proizvođače. Isto je i sa drugim proizvodima.

 

Proizvođači mlijeka su, nakon razgovora sa predstavnicima vlasti u BiH, pristali da odgode blokadu svih carinskih terminala, kako su ranije bili najavili zbog prekomjernog uvoza mlijeka u BiH. Mljekari su jedinstveni u ocjeni da se zbog povećanog uvoza mlijeka iz EU guši domaća proizvodnja pa se zbog toga traži uvođenje dodatne akcize na uvozno mlijeko.

 

“Izgubićemo 100 hiljada poljoprivrednika”

 

“Mi smo spremni da idemo do kraja, ako treba 'u rat sa svima'. Mi očekujemo da se ovaj naš problem sa EU riješi. Ne možemo trpjeti štetu, imamo smanjenje cijena mlijeka, poslujemo na ivici rentabilnosti, ovo više seljak ne može izdržati. Dovodi se u pitanje 20 hiljada poljoprivrednih domaćinstava. Ako nas potope kao što su potopili i Hrvatsku, koja ima ogroman gubitak u proizvodnji, mi ćemo izgubiti preko 100 hiljada građana koji od ovog žive. Mi muzemo krave dok vlast muze narod”, kaže Vladimir Usorac, predsjednik udruženja Poljoprivredni proizvođači.

 

Bosanski Brod: Objavljen oglas za zakup javne površine PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 11 Studeni 2014 10:48

Dana 10.11.2014. godine na oglasnoj tabli i internet strani Opštine objavljen je JAVNI OGLAS o dodjeli privremenih lokacija za zauzimanje javnih površina u svrhu postavljanja privremenih objekata.

Javne površine dodjeljuju se u zakup u trajanju od 2  (dvije) godine, odnosno do privođenja zemljišta planiranoj namjeni. Pravo privremenog korištenja javne površine stečeno na osnovu ovog oglasa ne može se prenijeti na drugo lice (podzakup). Početna cijena zakupnine za postavljanje privremenih objekata: za lokaciju br. 1. (u prvoj zoni gradskog građevinskog zemljišta) iznosi: 5,00 KM/m²;  za lokaciju br. 2. i 3. iznosi 4,00 KM/m²; i za lokaciju br. 4, (ul. Vuka Karadžića) 2,00 KM/m²;

Cjeli tekst oglasa sa uslovima zakupa može se naći na oglasnoj tabli opštine i službenoj internet strani u Servisima za građane » urbanizam, stambeno-komunalni poslovi i ekologija » javne površine.

Kaucija na ime troškova postupka iznosi 10 % početne cijene. Rok za podnošenje prijava je 8 (osam) dana od dana posljednjeg objavljivanja u sredstvima javnog informisanja.Sve informacije vezane za postupak javnog oglašavanja zainteresovana lica mogu dobiti u Odjeljenju za prostorno uređenje, stambeno–komunalne poslove i ekologiju Opštine Brod, lično ili na tel: 053-610-879.

opstina-brod.net / 11. 11. 2014.

 

Bosanski Brod - Preliminarni rezultati izbora 2014 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 13 Listopad 2014 12:46

 

--------------------------------------------------------------------

 

 

 

Ažurirano Ponedjeljak, 13 Listopad 2014 13:11
 

Omladinska banka: Mladi uređuju Područnu osnovnu školu "Kolibe Gornje" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Omladinska banka Brod ovih dana u Kolibama realizira jedan od svojih 19 odobrenih ovogodišnjih projekata. Radi se o projektu u kojem će mladi izgraditi cvijetno ostrvo, postaviti klupe za odmor i ofarbati ogradu oko Područne osnovne škole „Kolibe Gornje“. Akcija se vodi od subote 20. 9. o.g., a trebala bi, prema riječima Dražene Marjanović, voditeljice ove akcije, biti završena do kraja slijedeće sedmice.

Ukupna vrijednost svih 19 projekata iznosi 43.111 KM, gdje će iznos od 22.906 KM biti obezbijeđen kao doprinos neformalnih grupa iz lokalne zajednice, a sa iznosom od 20.205 KM će biti podržani projekti iz Fonda Omladinske banke Brod.

Fond Omladinske banke u 2014. godini su zajednički obezbjedili Opština Brod i Fondacija Mozaik od USAID-a i drugih donatora.

Kamerom smo zabilježili nekoliko detalja sa subotnje akcije, u kratkom video intermecu iz naše zavičajne radionice. (VIDEO)

kolibe.com / 21. 9. 2014.

 

Projekti za bolju infrastrukturu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 21 Rujan 2014 19:29

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić danas su u 11 časova ozvaničili početak asfaltiranja puta u Gornjim Kolibama. Projekat za asfaltiranje 500 metara puta dijela ove povratničke mjesne zajednice, finansira Ministarstvo sa oko 50 000 KM. Događaju su prisustvovali Josip Jerković predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS, Ivo Mijić predsjednik Skupštine opštine Brod i članovi Savjeta mjesne zajednice Gornje Kolibe Mašić Senad i Mašić Saladin.

 

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić je sa Ministrom Čordašem razgovarao i o narednim projektima pomoći za izbjeglice i raseljena lica. Načelnik Jovičić je rekao da je Ministar Čordaš pokazao interesovanje za 11 porodica sa petero i više članova, u izbjegličkom naselju Lugovi, koji još uvijek žive u barakama i dio koji živi već desetak godina u nezavršenim kućama bez krova. „Ova opština ima dobru saradnju sa Vladom RS u poslednje dvije godine, i realizuje se niz projekata kojima se kroz saradnju rješavaju bitna pitanja građana Broda“ dodao je Jovičić

 

opstin-brod.net / 19. 9. 2014.

 

Sajam privrede 2014 – Gastro susreti oduševili posjetioce PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Veoma uspješno organizirane Gastro susrete, čiju organizaciju zajednički potpisuju Turistička organizacija Brod i Udruženje žena Đurđevak iz Liješća, vidjelo je više od hiljadu posjetilaca u cjelodnevnom programu na prostoru parka ispred Doma sportova.

Gosti, naravno nisu samo promatrali izložene gastronomske poslastice, nego su većinu izloženog pristojno potamanili u prilično kratkom roku.

Održano je i takmičenje u spravljanju popularnog čobanca u čemu je najuspješnija bila ekipa Restoran Konoba Brod, za što im je uručena i posebna nagrada.

Ribolovno društvo Sava svoj doprinos ovom gastronomskom festivalu dalo je spravljajući ukusan fiš paprikaš za sve goste.

Nagradu za najposjećeniji štand dobila je ekipa neformalnog Udruženje žena Kolibe, a nagradu za najljepše uređen štand dobila je ekipa Kolo srpskih sestara iz Broda.

Posebnu nagradu za učešće i veliku pomoć u organizaciji dobilo je Udruženje žena Đurđevak iz Liješća, a sve su ekipe nagrađene zahvalnicama.

Nagrade je uručio zamjenik načelnika Opštine Goran Garačić, koji je zatvarajući ovogodišnje Gastro susrete  izrazio zahvalnost svim učesnicima i posjetiocima uz želju da se naredne godine svi ponovo odazovu ovoj lijepoj manifestaciji.

Gastro susreti održani su u okviru ovogodišnjeg Sajma privrede Brod 2014, a sjajnim nastupom ovaj festival gastronomije uljepšali su KUD- ovi "Duško Trifunović" i "Liješće. (VIDEO)

kolibe.com / 14. 9. 2014.

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » > Kraj >>

Stranica 1 od 9
Kolibe Online, Powered by Joomla!