Bos. Brod
Nova oprema za medicinske ambulante PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 28 Ožujak 2017 20:05

U Dom zdravlja danas je stigla nova oprema u okviru projekat jačanja zdravstvenog sektora na području opštine Brod. Prethodnih godina ovim projektom izvršena je sanacija i adaptacija dijela Doma zdravlja i rekonstrukcija, sanacija i adaptacija ambulanti porodične medicine u Liješću, Vinskoj i Gornjim Kolibama.

 

Oprema koja je dopremljena predviđena je za sedam ambulanti porodične medicine  u Domu zdravlja i tri terenske ambulante. Za ambulante su pristigli stolovi i stolice za ljekare i pacijente, stolovi i kreveti za preglede, torbe za kućne posjete, sterilizatori instrumenata, neurološki čekići, toplomjeri, stetoskopi, aparati za mjerenje pritiska, vage za bebe. Takođe, u Dom zdravlja su dopremljeni i frižideri za lijekove, EKG aparati, setovi za reanimaciju, respiratori i druga oprema.

 

Oprema koja je dopremljena predviđena je za sedam ambulanti porodične medicine  u Domu zdravlja i tri terenske ambulante. Za ambulante su pristigli stolovi i stolice za ljekare i pacijente, stolovi i kreveti za preglede, torbe za kućne posjete, sterilizatori instrumenata, neurološki čekići, toplomjeri, stetoskopi, aparati za mjerenje pritiska, vage za bebe. Takođe, u Dom zdravlja su dopremljeni i frižideri za lijekove, EKG aparati, setovi za reanimaciju, respiratori i druga oprema.

 

U narednih nekoliko dana očekuje se potpisivanje ugovora sa Opštinom Brod o korišćenju terenskih ambulanti. Nakon toga će se oprema raspodijeliti i može se očekivati i početak rada u ovim ambulantama sa novom opremom.

opstina-brod.net

 

Dogovori za početak sanacije PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 28 Ožujak 2017 20:01

Povodom početka realizacije projekta sanacije vodo-odbrambenih objekata u opštini Brod danas je održan sastanak. Sastanku u zgradi Opštine prisustvovali su načelnik opštine Brod Ilija Jovičić sa saradnicima, predstavnik JU „Vode Srpske“ i predstavnici oružanih snaga BiH.

 

 

Od naredne sedmice, vojska će biti angažovana da sa mehanizacijom čisti kanal 2. Početak radova je projektom bio predviđen za period sa povoljnim vremenskim uslovima. Izvođenje radova će pratiti i službenici Opštinske uprave.

 

 

Ovim projektom će se sanirati dio kanalske mreže kako bi se unapredila vodoodbrambena zaštita Opštine.

opstina-brod.net

 

Video SJ Studio PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 10 Ožujak 2017 12:10
https://www.youtube.com/watch?v=2Zpez5swNI8 Video SJ Studio
 

Proglašeni pobjednici 38. Ponoćnog turnira PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 01 Veljača 2017 19:49

Brođani su finale Ponoćnog turnira u malom fudbalu dočekali u nedelju naveče, oko ponoći. Nagrade pobjednicima su dodjelili savjetnik načelnika opštine Brod Goran Garačić i direktorica Turističke organizacije opštine Ružica Maslić. Za nagradni fond turnira od 12 000 KM, takmičilo se 58 ekipa, raspoređenih u 6 grupa.

Drugu godinu za redom, nagrada je otišla ekipi „Sportplus Euro – galant Džakule – Urbanpab“ iz Gračanice. Ova ekipa je sa 4 gola nadjačala ekipu „ST Komerc“ iz Broda. Pobjeda im je donijela 7000 KM nagrade i pobjednički pehar.

Najbolje ekipe turnira, po grupama:

Pjetlići: NK Rudanka

Pioniri: FK Sloga, Doboj

Kadeti: Disko klub San Marko, Slavonski Brod

Žene: ŽFK Modriča

Veterani: Boračka organizacija, Brod

Seniori: Sportplus Euro-Galant Džakule-Urbanpab, Gračanica

Aleksandar Milaković je proglašen za najboljeg igrača ove manifestacije.

Za najboljeg golmana proglašen je Željko Konrad iz ekipe „ST Komerc“.

 

opstinabrod.net /kolibe.com/ 30.01.2017.

 

Opština Brod realizuje projekat „Zelena pijaca – trbuh našeg grada“ PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 22 Siječanj 2017 22:00

image zelena pijaca trbuh naseg gradaOpština Brod realizovaće ove godine projekat pod nazivom „Zelena pijaca – trbuh našeg grada“ u okviru Finansijskog mehanizma integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj koji je uspostavljen kao zajednička inicijativa Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

 

 

Projektom se obezbjeđuju osnovni zdravstveno-higijenski uslovi za rad na zelenoj pijaci i istovremeno se medijskom kampanjom utiče na svijest domaćih poljoprivrednih proizvođača da prodaju svoje proizvode na zelenoj pijaci i kupaca da kupuju te iste proizvode.

 

 

Ulaganjem u unutrašnju rekonstrukciju (završetak radova) i nabavkom opreme za zelenu pijacu, stvoriće se preduslovi za plasiranje domaćih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda.

 

 

Pored toga, sprovođenjem informativno-edukativnih događaja na području Opštine, u saradnji sa projektnim partnerima - udruženjima poljoprivrednih proizvođača, voćara i pčelara sa područja Opštine , edukovaće se i animirati individualni poljoprivredni proizvođači o mogućnostima i prednostima plasmana proizvoda putem zelene pijace, dok će se pararelno edukovati i animirati i lokalno stanovništvo kako bi se povećao nivo svijesti o ulozi i značaju zelene pijace u prehrambenom lancu stanovnika Opštine.

 

Projekat ce se realizovati u toku 2017.godine, a njegova vrijednost je 103.046,93 КМ.

 

 

kolibe.com/ 22. 01. 2017.

 

 

 

Gastrofest 2016 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 28 Rujan 2016 18:54

 

Prijem za prvake države – KKK „Premium“ PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 07 Rujan 2016 23:13

Načelnik opštine Brod čestitao je državnim prvacima i svima koji su ostvarili sjajne  rezultate Kajak kanu kluba „Premium“ na takmičenju u Jajcu.

Sala za sastanke zazvonila je od medalja koje ovi pobjednici nose.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da se veoma ponosi, te da je ovo jedan od najboljih klubova u Brodu koji ostvaruje zapanjujuće rezultate.

On je dodao da, iako rade u skromnim uslovima, zahvaljujući Upravi ovog kluba, Brod predstavljaju u najboljem svjetlu.

Kako bi ih nagradio za uspjehe, Načelnik Jovičić uručio je KKK „Premium“  finansijska sredstva, kao znak podrške i podsticaj za njihov dalji napredak.

Član Uprave ovog kluba Senad Žepčan kaže da ne treba zaboraviti da je „Premium“ bio u nekadašnjoj državi  tri puta prvak, a  da je ovaj klub danas obnovljen.

On je istakao da je nevjerovatno da su ova djeca dostigla takav nivo, takav kvalitet i da  su postali šampioni države.

U proteklom periodu Načelnik je organizovao prijem za Fabija Folvareka, veslača KKK“Premium“ koji je osvojio dvije zlatne medalje na Međunarodnoj regati „Memorijal Matija Ljubek“ ,te finansijski podržao rad ovih mladih veslača i ovog kluba.

opstina-brod.net

Ažurirano Srijeda, 07 Rujan 2016 23:18
 

Pripreme za Sajam u završnoj fazi PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 07 Rujan 2016 23:04

BROD, 5. SEPTEMBRA – Pripreme za 4. Sajam privrede, poljoprivrede i turizma „Brod 2016″ koji se održava 9. i 10. septembra u  unutrašnjem, kao i vanjskom dijelu SKC“Dom sportova“ bliže se kraju.

Ostalo je još nekoliko dana do otvorenja ove tradicionalne privredne manifestacije u Brodu na kojoj će se predstaviti brojni privrednici.

Podjela prostora izlagačima teče ustaljenom dinamikom, interesovanje je veliko, a dokaz tome je povećan broj izlagača, tj. učesnika Sajma.

Svečano otvorenje 4. Sajma privrede, biće 9. septembra u 10 časova, a povodom otvorenja priređen je kulturno-umjetnički program.

Drugi dan Sajam očekuje nas gastro užitak, takmičenje u pripremanju čobanca „Gastro susret“.

Ovo je 4. Sajam privrede u Brodu, ranije nije bilo sličnih manifestacija u Brodu, a ovo je jedna od manifestacija sa kojom opštinska uprava na čelu sa Načelnikom opštine Ilijom Jovičićem nastoji da opština Brod bude privlačna investitorima, te da ovaj Sajam postane tradicija naše opštine.

 

 

 

Obavještenje za poljoprivredne proizvođače PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 07 Rujan 2016 22:48

Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja opštine Brod da je Vlada RS raskinula ugovor o koncesiji za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području opštine Brod (Ivanjsko polje), zaključen sa preduzećem DOO „Agro partner“ Doboj, dana 02.06.2016. godine, objavljen u „Službenom glasniku Republike Srpske“ broj 49/16.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nakon raskida ugovora planira da 490 ha poljoprivrednog zemljišta u Brodu dodjeli zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima.
Način na koji će se poljoprivredno zemište dodjeliti, Ministarstvo će usaglasiti sa jedinicom lokalne samouprave na osnovu stvarnih potreba i iskazanog interesa poljoprivrednih proizvođača, koji na tom području žele da organizuju poljoprivrednu proizvodnju.

Vezano za gore navedeno, pozivamo sva fizička lica, preduzetnike i privredna društva sa područja opštine koja su registrovana u registru poljoprivrednih gazdinstava, a koja su zainteresovana za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske, na području Broda da u opštinu Brod dostave pismo namjere. 

Zainteresovani poljoprivrednici pismo namjere mogu preuzeti u Odjeljenju za privredu – Odsjek za poljoprivredu opštine Brod i isto, popunjeno, predaju u Odjeljenje za dalju proceduru, najkasnije do 30.09.2016. godine.

opstina-brod.net / kolibe.com / 07. 09. 2016.

 

Izbor najuređenijeg dvorišta 2016 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 08 Srpanj 2016 13:53

avlija imageOpštinska komisija za izbor najuređenijeg dvorišta obišla je danas prijavljene kandidate u Kolibama. Danijela, Srđan i Siniša nisu krili zadovoljstvo naporima koje kandidati ulažu kako bi uljepšali svoj životni ambijent i sredinu u kojoj žive.

 

Broj prijavljenih dvorišta ove godine je osjetno veći nego prošle godine što pokazuje pojačano zanimanje za Javni oglas koji na ovu temu svake godine raspisuje opštinska administracija u želji da potakne stanovništvo na dodatne napore prilikom uređenja naše životne sredine.

 

Osim za izbor najljepšeg, odnosno najuređenijeg dvorišta ovim putem se bira i najuređeniji ulaz u stambene zgrade u gradu kao i najljepši balkon.

 

Komisija je danas završila dio posla na obilasku prijavljenih kandidata, ostaje joj da sumira rezultate i Skupštini predloži završni izvještaj.

Za pobjednike u ovom takmičenju, opštinskim aktima, predviđene su novčane nagrade.

kolibe.com / 8. 7. 2016.

 

MINISTRICA ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BiH U SLUŽBENOJ POSJETI OPĆINI BOSANSKI BROD PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 14 Lipanj 2016 20:53

Danas, 14.06.2016. ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac sa svojim suradnicima posjetila je općinu Brod.

Zajedno s ministricom u posjeti su bili i Josip Jerković i Ramiz Salkić dopredsjednici Republike Srpske kao i Davor Čordaš ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS, sa kojima su u posjeti također bili i njihovi najuži suradnici – članovi njihova kabineta.
Visoku delegaciju u svom kabinetu dočekao je Ilija Jovičić, načelnik općine Brod i Ivo Mijić predsjednik Općinskog vijeća ove općine, te njihovi suradnici iz najužeg općinskog rukovodstva. U dočeku također je sudjelovao i Pavo Dujak kao predsjednik Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, te Senad Žepčan kao vijećnik iz reda bošnjačkog naroda u Općinskom vijeću općine Brod.

Ministrica Borovac i drugi visoki dužnosnici iznijeli su planove i mogućnosti potpora njihovih resora na koje ova općina može računati u svojim razvojnim potrebama, a prioritetno u oblasti infrastrukture u cilju osnaživanja i održivosti povratka u ovu općinu. Sa svoje strane načelnik i drugi lokalni dužnosnici svoje goste su upoznali s problemima i mogućnostima općine u rješavanju istih, istakavši pri tom da s obzirom na naslijeđene probleme ova općina nije u mogućnosti da ih sama rješava, radi čega se s njihove strane očekuje pomoć.

Nakon službenih razgovora koji su vođeni u kabinetu načelnika ministrica Borovac obišla je neke od lokacija u gradu koje je načelnik istakao kao prioritetne za rješavanje i u čemu se očekuje pomoć institucija čiji su dužnosnici boravili u službenoj posjeti ovoj općini. Potom su svi zajedno posjetili povratnike u Donjim i Gornjim Kolibama kako bi se na licu mjesta upoznali s problemima i potrebama ove populacije.

P.D. kolibe.com / 14. 6. 2016.

 

 

Ažurirano Utorak, 14 Lipanj 2016 21:03
 

Međunarodni fudbalski turnir Brod 2016 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 06 Lipanj 2016 23:41

U subotu i nedjelju, 11. i 12. juna , kao i 18. i 19. juna 2016. godine, na Gradskom stadionu održaće se drugi po redu Međunarodni fudbalski turnir za mlađe kategorije „ Brod 2016“.

 

Na turniru učestvuje oko 90 ekipa, podijeljenih u pet uzrasnih kategorija.

 

Pravo nstupa imaju dječaci rođeni 2004, 2005, 2006, 2007. i 2008. godine.

 

Turnir počinje 11. juna u 9.00 časova, a planirano je da svaki dan održavanja traje od 09.00 do 19.00 časova.

 

Organizator turnira je Srpsko sportsko udruženje Prijatelji, a generalni pokrovitelj Opština Brod.

 

Prošle godine, turnir je održan od 13.  do 16. juna, a učestvovalo je oko 80 ekipa  iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, gdje pojedinačno broji preko 1.000 učesnika.

 

Turnir je usmjeren prema mlađim generacijama, ekipe su bile oformljene od  2003. do 2007. godišta. Organizator turnira je SSU „Prijatelji“, koji već niz godina predstavljaju jedno od najaktivnijih sportskih nevladinih udruženja na području naše Opštine.

 

opstina-brod.net / kolibe.com

 

Ilija Jovičić kandidat za načelnika opštine Brod PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 10 Svibanj 2016 22:55

Opštinski odbor SNSD-a u Brodu dao je jednoglasnu podršku dosadašnjem načelniku opštine Brod Iliji Jovičiću za ponovnu kandidaturu na tu funkciji na oktobarskim izborima.

“Čast mi je što sam dobio podršku od ove grupe odgovornih i sjajnih ljudi, a u narednom periodu će biti obavljeni razgovori sa koalicionim partnerima, kada ćemo se usaglasiti o konačnom prijedlogu”, rekao je Jovičić, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a.

On je istakao da u narednom periodu očekuje realizaciju nekoliko kapitalnih projekata na području opštine “koji su nastali kao posljedica mukotrpnog i dugotrajnog rada i izvođenja opštine Brod na pozitivan kurs”. Jovičić je rekao da Opštinskom odboru predstoji i niz izbornih aktivnosti, za koje će biti sačinjeni mjesečni, sedmični i dnevni planovi, uz precizne mehanizme koordinacije, kontrole i monitoringa. Na proširenoj sjednici Odbora raspravljano je i o drugim pitanjima, kao što su informacija o održanim sastancima sa rukovodstvom mjesnih odbora, izvještaj o realizaciji postavljenih ciljeva i zadataka proklamovanih u izbornij kampanji 2012. godine, aktivnostima OO SNSD-a za drugih kvartal 2016. godine, mitingu “Srcem za Republiku Srpsku” i drugim. Večerašnjem sastanku, osim 26 članova Opštinskog odbora, prisustvovali su direktori javnih preduzeća i ustanova iz javnog sektora koji su članovi SNSD-a, članovi Statutarne komisije i drugih radnih tijela.

nezavisne.com

 

TIOS d.o.o. Brod: Održan kurs renoviranja, sanacije i montaže dimnjaka PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 10 Svibanj 2016 22:50

U prostorima firme „TIOS – DIMNJACI“ d.o.o. Brod održana je edukativna prezentacija i kurs renoviranja, sanacije i montaže dimnjaka na tri načina materijalima i alatima koji su u paleti proizvodnog asortimana švedske kompanije Landy Vent International AB.

Jedan od dvojice vlasnika kompanije Landy Vent International AB je naš Brođanin Irfan Omerbašić. Njegova  kompanija Landivent Int. AB sa sjedištem u Švedskoj, ima svoje kćerke firme u Norveškoj i Finskoj, a od 2010. godine u Bosni i Hercegovini. U branši kojom se bavi lider je i pokriva najveći dio tržišta Skandinavije, a trenutno je aktivna u širenju na Baltičke zemlje i na Balkan.

Današnji edukativni teoretski i praktični kurs okupio je firme i osobe koje se bave sanacijom, renoviranjem i montažom dimnjaka iz Slovenije, Hrvatske  i  Bosne i Hercegovine. Za sve njih bila je ovo prilika da se na licu mjesta upoznaju sa osnovnim i  inovativnim načinima sanacije,  renoviranja i montaže dimnjaka, kao i sa paletom proizvoda kompanije Landy Vent Int. AB, čiji se proizvodi sada mogu nabaviti i u Brodu u firmi „TIOS DIMNJACI“ d.o.o. Brod. Dio palete proizvoda Landy Venta uskoro će se i proizvoditi u Brodu.

Kurs i praktične radnje predvodili su stručnjaci iz Švedske Stefan Sjösrand, Mikael Erikson i Ramiz Drinić. Program kursa obuhvatio je slijedeće oblasti: Opšti pregled o osnovnim metodama za renoviranje dimnjaka; Praktični uvid u metodu renoviranja BEZA CERAMIC balon metodom; Praktični uvid u metodu renoviranja fleksibilnim cijevima; Praktični uvid u metodu renoviranja čvrstim EW cijevima; Uvid u specifikaciju materijala i proizvoda.

Učesnike je posjetio i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, koji se kratko obratio i pozdravio goste i organizatore skupa rekavši da je opština Brod dobro mjesto za investicije i da je otvorena za sve investitore i firme koji će doprinijeti ekonomskom razvoju opštine. U pratnji načelnika bio je i predsjednik opštinskog Privrednog savjeta Vojin Mujičić.

Organizator je učesnicima osigurao ugodan boravak u Brodu, za njih je bio osiguran doručak i osvježenje u prostorima firme, a na zajedničkom ručku i druženju okupili su se u Restoranu Galeb.

Na kraju dana učesnicima su podijeljene diplome o uspješno završenom kursu za sanaciju, renoviranje i montažu dimnjaka u LANDY VENT – TIOS DIMNJACI školi.

ž.s. /kolibe.com 26. 04. 2016.

 

Reorganizacija i adaptacija ambulanti porodične medicine obuhvaća i ambulantu u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

BROD, 06. MAJA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, juče je potpisao ugovor sa predstavnicima firme koja je, na osnovu provedenog javnog tendera, izabrana da obavi radove adaptacije i sanacije ambulanti porodične medicine na području opštine Brod.

Projekat, ukupne vrijednosti 163.202 KM, predviđa izgradnju i adaptaciju tri ambulante porodične medicine i to u mjesnim zajednicama Vinska, Liješće i Gornje Kolibe. Predviđeni radovi podrazumijevaju sanaciju i adaptaciju postojećih objekata, te reorganizaciju unutrašnjeg prostora za svrhe prilagodbe potrebama ambulanti porodične medicine, kao što je sanacija podrova, zidova, plafona, krovne konstrukcije, te rekonstrukciju vodovodnih, elektro i grejnih instalacija, uz uvođenje računarske i telefonske mreže.

Za izvođača, izabrana je firma „Univerzal BS“ d.o.o. Banja Luka.

„Ovo je veoma važan projekat za našu opštinu, koji će unaprijediti stepen zdravstvene zaštite na području Broda, te uveliko olakšati i rad našem Domu zdravlju, budući da su sve izgrađene ambulante na seoskom području“, izjavio je Ilija Jovičić, Načelnik opštine Brod.

Projekat, čija priprema se odvijala u toku čitave prošle godine, finansira se po ključu učešća opštine Brod sa 30% sredstava, dok je Ministarstvo obezbijedilo preostalih 70%.

opstina-brod.net

 

Obavještenje Odsjeka za civilnu zaštitu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 05 Veljača 2016 20:26

Odsjek  za poslove civilne zaštite

Brod, 74450, ul. Svetog Save br. 39

tel./faks . 00387 (0)53 / 610-984,  611-182

 

SREDSTVIMA JAVNOG INFORMISANJA

M E D I J I M A -  s v i m a

Predmet:   Molba za emitovanje kratkih  bezbijednosnih poruka putem medija za ugroženo                

                    stanovništvo u mjesnoj zajednici Novo selo i opštini Brod

 

mine image 2015Poštovani,

Humanitarna organizacija ''Norveška narodna pomoć'' (NPA) - Program pomoći u BiH  sa sjedištem u Sarajevu, obavijestila je Odsjek za poslove civilne zaštite opštine Brod  da  su deminerski timovi ove Humanitarne organizacije u okviru ''Programa humanitarnog razoružanja'' u Bosni i Hercegovini na području Broda do 23. decembra, odnosno kraja sezone deminiranja za 2015. god., završili sa provedbom čišćenja, prikupljanja i uništavanja zaostale kasetne municije i tehničkog izviđanja na dijelu područja Novog Sela, odnosno zadatka i lokaciji “Novo selo –zadatak br.2 ”.

Do kraja deminerske sezone  u 2015. god. očišćeno  je ukupno 315,779 m² rizične površine. Kao rezultat sprovođenja tih aktivnosti, deminesrki tomovi su pronašli i uništili 54 neeksplodirane kasetne bombe i 4 komada  različitog  NUS-a.

Ovim su ujedno stvoreni uslovi za bezbjedno kretanje stanovništva radi privođenja namjeni na očišćenom dijelu  deminiranih  zemljišnih indiviudualnih  površina. 

S obzirom na činjenicu da u MZ  Novo Selo i dalje postoji znatan broj minski sumnjivih i rizičnih lokacija, ova Humnitarna organizacija se zbog toga obraća molbom za emitovanje kratkih bezbijednosnih poruka stanovništvu  putem  lokalnih  medija.

Bez obzira na znatno očišćene površine u 2015. god. , te planiran skori nastavak aktivnost na deminiranju, kada se stvore povoljni vremenski uslovi, lokano stanovništvo Novog Sela  potrebno je dodatno upozoriti bezbijednosnim porukama, koje imaju za cilj, podizanje svijesti na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, a njihov  sadržaj  je  sledeći :

 

Mine i neeksplodirana ubojita sredstva su stalna prijetnja, te je potrebno poštovati sljedeća uputstva:

 

GAZIĆI DONIRALI VRIJEDAN KANU PREMIUMU PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 28 Rujan 2015 19:51

Čamac kanu, vrhunske marke Nelo, kupljen za hiljadu dolara, danas je stigao u vlasništvo Kajak kanu kluba Premium, posredstvom sportskih prijatelja iz KKK Olimpika, a na vodu ga je premijerno izvezao zlatni Premiumov kanuist Fabio Folvarek, koji je svoje zlatne medalje na državnom prvenstvu do sada osvajao u posuđenom čamcu. Primjetna je bila velika radost na licu mladog kanuiste Folvareka, a na naše pitanje o novom Premiumovom čamcu odgovorio je da je čamac perfektan.

Premium je mladom Folvareku nedavno osigurao i odgovarajuće karbonsko veslo te je tako ovaj vanserijski veslački talenat konačno kompletno opremljen za nove pobjede.

Ova donacija, koju je Premiumu uručio Rusmir Gazić, ujedno je i znak sjećanja na legendarnog bosanskobrodskog kanuistu i višestrukog prvaka Jugoslavije Ahmeta Gazića, Rusmirovog prerano preminulog brata. Na naše pitanje šta da napišemo od koga je uručeno ovih hiljadu američkih dolara za čamac, Rusmir je kratko rekao: Napišite da je čamac donacija od Ahmetove djece.

Kajak kanu klub Premium najsrdačnije se zahvaljuje Gazićima na ovoj sjajnoj gesti. Premiumovi kanuisti znat će zasigurno uzvratiti dobrim rezultatima na radost svim ljubiteljima ovog sporta.

Klub se istovremeno najiskrenije zahvaljuje Miroslavu Lipovcu i Olimpiku na uloženom naporu da se ovaj čamac nabavi za Premium. Bez njih bi ova operacija bila nemoguća. Ovaj potez trenera prijateljskog nam Olimpika još je jedan znak sjajnih odnosa između dva kluba na istoj rijeci.


ž. s. 21. 9. 2015.

Ažurirano Ponedjeljak, 28 Rujan 2015 19:56
 

GASTROFEST 2015 - VIDEO PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 12 Rujan 2015 23:47

VIDEO - GASTROFEST 2015

 

Kolibarke na Gastro susretima PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Na ovogodišnjem, trećem po redu, Sajmu privrede, poljoprivrede i turizma „Brod 2015“ koji će se održati 11. i 12. septembra u Bosanskom Brodu, drugog dana Sajma, u okviru Gastro susreta učešće će uzeti i Kolibarke, kao i prošle godine kada su osvojile nagradu za najposjećeniji štand. Predstavit će se tradicionalnim specijalitetima ovoga kraja i nekim već pomalo zaboravljenim jelima.

Gastro susreti počinju 12. 9. na prostoru ispred Doma sportova u 13:00 sati i trajat će do 18:00 kada će biti i proglašenje ovogodišnjih dobitnika priznanja.


Kolibarke će i ovaj put predvoditi poznati slastičar iz Koliba Džemil Mehmedi, a u prezentaciji i degustaciji će se pojaviti stara jela poput kadaifa, halve, gurabija, hurmašica, baklava, sogan dolme, više vrsta bureka itd. Kolibarci će i ovaj put svoj nastup popratiti uz muzičku pratnju i izvođenje starih bosanskih pjesama sevdalinki.

 

Pozivamo vas da u što većem broju posjetite ovogodišnji Sajam, a posebno Gastro susrete. Organizatori Opština Brod i JU Turistička organizacija Opštine pripremili su za sve posjetitelje kulturnozabavni program i mnoštvo prikladnih sadržaja. Sajam ima regionalni i međunarodni karakter, a na njemu će se pojaviti oko pedeset izlagača. Otvaranje i početak Sajma predviđeni su za 11. 9. u 10:00 sati.

 

Na sl. Slađana Pantić, direktorica JU Turistička organizacija Brod

 

kolibe.com / 9. 9. 2015.

 

Svečani prijem za prvake države, kajakaše i kanuiste Premiuma PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 27 Kolovoz 2015 21:12

Danas je u kabinetu načelnika opštine Brod Ilije Jovičića upriličen svečani prijem za 17 mladih kajakaša i kanuista  KKK Premium - Brod i za entuzijaste koji pomažu u razvoju veslačkog sporta i vraćanju ovog proslavljenog bosanskobrodskog kluba na nekadašnje staze slave.

Nakon što su pozitivno šokirali sportsku javnost fantastičnim rezultatima na dvodnevnom državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u Jajcu, i tako sjajno prezentirali svoj grad i svoj klub, načelnik Jovičić nije krio sreću i zadovoljstvo pojavom novog sportskog brenda u našem gradu i njihovim sjajnim rezultatima.  Za izvanredne rezultate načelnik je u ime opštine uručio posebna priznanja Kajak kanu klubu Premium i predsjedniku kluba Hilmiji Hodžiću, a klub je načelnika darovao jednom klupskom trenerkom dar klupskog sponzora austrijske firme Stummer, sa amblemom kluba. Načelnik je takođe klubu uručio rješenje o dodjeli sredstava za pokrivanje troškova državnog prvenstva.

Svoje impresije sa zadnjeg državnog prvenstva iznijeli su mlada Premiumova kajakašica i prvakinja Bosne i Hercegovine u klasi MK-1 Milica Radovanović, ujedno i nositeljica pet zlatnih medalja sa državnog prvenstva, kao i kanuist Fabio Folvarek trostruki pojedinačni prvak države u klasi C-1 u svojim kategorijama i osvajač osam medalja na državnom prvenstvu u konkurenciji deset klubova iz cijele BiH.

Kajakaši i kanuisti Premiuma na 14. Prvenstvu BiH u kajaku i kanuu na mirnim vodama održanom na Plivskom jezeru u Jajcu, od 85 trka koje su vožene, čak 35 puta bili su na pobjedničkom postolju, a kući su ponijeli četiri pehara i 55 medalja što je nevjerovatan uspjeh postignut nakon svega tri godine upornog rada mladih veslača i njihovog trenera. Najveći uspjeh ostvarili su mlađi kadeti Premiuma koji su postali prvaci države u svojoj klasi i kadeti koji su se plasirali na drugo mjesto u Bosni i Hercegovini. Juniori su takođe postigli sajan rezultat zauzevši treće mjesto u svojoj konkurenciji. U ukupnom plasmanu svih kategorija Premium je zauzeo treće mjesto u BiH što se graniči sa čudom, obzirom da klub još uvijek nema takmičara u seniorskoj konkurenciji. 

Pokazalo se da Brod ima nevjerovatan potencijal u ovom sportu unatoč veoma teškim infrastrukturnim uslovima u kojima radi i djeluje. Klub nažalost nema ni osnovne prostorije za normalan rad, a stalno je prisutan i kroničan nedostatak čamaca, vesala i druge opreme. Za ovo državno prvenstvo u pomoć Premiumu priskočili su sportski prijatelji iz Slavonskog Broda iz klubova Olimpik i Marsonia posudbom svojih čamaca kako bi sjajni veslači Premiuma bili ravnopravni takmičari ostalim ekipama.

Ove i druge probleme i konkretne prijedloge vezano za rad kluba načelniku opštine i njegovim saradnicima iznijeli su entuzijasti koji konstantno pomažu u razvoju ovog sporta u Brodu, Goran Vasilić, Senad Žepčan, Dragan Radovanović i predsjednik kluba Hilmija Hodžić. Današnjoj svečanosti je prisustvovao i veliki sponzor kluba Mirsad Čaušević, kao i načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Saša Pantić.

Nakon svečanog prijema upriličeno je zajedničko fotografiranje za medije i za klupsku arhivu, kako bi se u narednom vremenu zadržalo sjećanje na ovaj događaj i na sjajne rezultate mladih Premiumovaca na prvenstvu države. Nema sumnje da će se za ovu generaciju brodskih kajakaša i kanuista još mnogo toga dobroga čuti u budućnosti.

Svakako treba zapamtiti ova imena: Milica Radovanović, Fabio Folvarek, Đorđe Cvijanović, Andrea Jaćimović, Ivana Ignjatić, Anđelina Debeljak, Denis Folvarek, Ratko Lazić, Sandra Radovanović, Stefan Blažić, Savo Radovanović, Nataša Jaćimović, Lara Pjanić, Nina Ruškić, Sonja Ruškić, Vedran Vasilić, Dunja Pjanić. Svi oni su sjajni sportisti, dobri učenici, sjajno vaspitana omladina i ambasadori svog grada, koji će Brođanima priuštiti još mnogo radosti u sportu.

z.s. 27. 8. 2015.

Ažurirano Četvrtak, 27 Kolovoz 2015 22:01
 

Domaćih ruku remek djela od pletenog pruća na GP Bosanski Brod PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 11 Kolovoz 2015 15:49

pleteni namjestaj bosanski brod bosnaFantastičan pleteni namještaj i razni kućanski predmeti genijalno ispleteni od pruća, nalaze se izloženi na samim Vratima Bosne, na dvadesetak metara od ulaza u Bosnu, na putu prema Odžaku.

Vrhunski dizajn, funkcionalnost i kvalitet u jednom, uz izrazito povoljne cijene, predstavljaju izuzetnu atrakciju u svakom domu.

 

Toplo preporučujemo ova domaćih ruku remek djela!

 

 

kolibe.com / 11. 8. 2015.

Ažurirano Utorak, 11 Kolovoz 2015 15:57
 

EMINA I SAFET - SVADBA VIDEO PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 27 Srpanj 2015 11:53

EMINA I SAFET SVADBA VIDEO

SIJEKOVAC-KOLIBE-BOSANSKI BROD

Zavičajna video radionica
Kolibe Online 2015

Ažurirano Srijeda, 05 Kolovoz 2015 09:25
 

U vrućim danima Gradski bazeni su pravo mjesto za Brođane PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 22 Srpanj 2015 10:28

Provjerili smo - Gradski bazeni u Bosanskom Brodu su pravo mjesto u ovim vrućim danima! Cijene korištenja bazena, cijene napitaka i hrane, iznajmljivanja opreme, itd. su više nego pristojni.

 

 

Osoblje bazena je ljubazno i srdačno, atmosfera relaksirana, a higijenski uvjeti besprijekorni. Za djecu i neplivače organizirana je škola plivanja.

 

 

Muzika diskretna i opuštajuća. Zato najtoplije PREPORUČUJEMO, ne samo našim građanima, nego i prijateljima iz Slavonskog Broda i posebno našim građanima koji su stigli iz trećih zemalja.

 

 

Gradski bazeni se nalaze na izlazu iz grada prema Odžaku, imaju veliko parkiralište.

 

 

kolibe.com / 22. 7. 2015.

 

Održana peta međunarodna regata "Memorijal Stjepan Stanić" Brod 2015. PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 20 Srpanj 2015 23:22

milica i andreaNa 5. Međunarodnoj kajakaškoj regati "Stjepan Stanić - Brod 2015", koja je vožena u subotu, nastupilo je devet klubova iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Vožene su 34 trke, a Regata je istovremeno bila i 1. kolo Premijer lige u kajaku i kanuu na mirnim vodama BiH.

U ekipnoj konkurenciji prvo mjesto ubjedljivo je zauzeo KKK Olimpik iz Slav. Broda, druga je bila ekipa KKK Marsonia - Slav. Brod, a treće mjesto osvojila je ekipa KKK Hariz Suljić - Brčko. Ekipa KKK Premium plasirala se na šesto mjesto, što je za naš mladi klub u kome nema takmičara u kategorijama seniora, odličan uspjeh.

Zlatnu medalju osvojile su naše takmičarke Milica Radovanović i Andrea Jaćimović u klasi MK 2 na 500 m. Đorđe Cvijanović i Ratko Lazić u svojoj klasi osvojili su drugo mjesto i srebrnu medalju, a Fabio Folvarek u klasi C1 500 m zauzeo je takođe drugo mjesto i osvojio još jednu u nizu medalja na zadnjim takmičenjima, ovaj put srebrnu. U klasi MK 1 srebro i bronca pripali su Milici Radovanović i Andrei Jaćimović. (na sl)

Otvaranju ovogodišnje, pete po redu, Međunarodne kajakaške regate "Memorijal Stjepan Stanić" Brod 2015 prisustvovali su i njeni pokrovitelji, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić i ministar u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš, kao i predsjednik Skupštine opštine Ivo Mijić. Opština Brod i ministar Čordaš osigurali su financijska sredstva za održavanje Regate, baš kao i zadnjih godina i bez njihovog zalaganja Regata sasvim sigurno ne bi mogla biti uspješno održana. Mladi veslači Premiuma osvajanjem sedam medalja sjajno su uzvratili svojim pokroviteljima i sponzorima.

Na ovogodišnjoj Regati u Brodu nastupili su takmičari iz ekipa: Sava - Gradiška, Hariz Suljić - Brčko, Vojvodina - Novi Sad, Marsonia - Slav. Brod, Zabrežje - Obrenovac, Oriolik - Slav. Kobaš, Doboj Istok, Premium - Brod i sveukupni pobjednik Regate Olimpik iz Slavonskog Broda.

Slijedeći nastup KKK Premium ima 2. 8. 2015. na regati u Gradiškoj gdje je domaćin KKK Sava – Gradiška, zatim za sedam dana slijedi Brčko i regata „Savski cvijet“, a 22. i 23. jula održat će se državno prvenstvo u Jajcu na Plivskom jezeru.

kolibe.com / 21. 7. 2015.

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Srpanj 2015 23:35
 

BOS. BROD / OGLASI: JEDINSTVENA PRILIKA - Prodaju se dvije garsonjere u strogom centru grada PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

OGLASI

Bos. Brod: Jedinstvena prilika! Prodaje se extra povoljno garsonjera (37 m2) u novosagrađenoj zgradi (2010.) u strogom centru grada. Garsonjera je odmah useljiva. U neposrednoj blizini nalaze se svi potrebni urbani sadržaji.

 

BiH i EU će raditi kao partneri PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 01 Lipanj 2015 22:01

image nnSARAJEVO - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine, koji je danas stupio na snagu, uspostavlja blisko partnerstvo između EU i BiH i produbljuje političke, ekonomske i trgovinske veze između dvije strane sporazuma.

Od sada će SSP biti glavni okvir koji uređuje odnose između EU i BiH, s ciljem da dodatno pripremi zemlju za buduće članstvo u EU.

"Na provođenju njegovih bitnih stavki radit će svi nivoi vlasti u BiH, a sporazum će se provoditi u narednih šest godina", rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i naglasio da se reforme koje je BiH dužna uraditi odnose na socioekonomske koje podrazumijevaju usvajanje novog zakona o radu, rješavanje pitanja poreske politike i fiskalne politike, te onemogućavanje djelovanja onih koji izbjegavaju plaćanje PDV-a.

"Svi reformski zakoni moraju biti doneseni u periodu od tri do 12 mjeseci", rekao je Zvizdić, istakavši da to možda djeluje preambiciozno ali da BiH može vrlo brzo riješiti reforme koje su pred njom, te da u tom slučaju može podnijeti aplikaciju za članstvo u EU krajem ove ili početkom naredne godine.

Potcrtao je da će Vijeće ministara BiH već danas formirati tim koji će sa Direkcijom za evropske integracije imati rok od 30 dana da izradi mehanizam koordinacije koji je prihvatljiv i u skladu s ustavnom strukturom i nivoima BiH. On je naglasio da je u završnoj fazi ekonomska reformska agenda, te da misli da bi zvanično trebalo da je potpišu predstavnici tri vlade za desetak dana.

Stupanjem na snagu SSP-a otvoriće se novi politički dijalog kojim će se jačati odnosi BiH i EU, a u roku od dvije godine BiH morati sklopiti sve potrebne ugovore o regionalnoj saradnji, sa svim zemljama koje su potpisnice SSP-a.

"Privrednici će moći u većem obimu koristiti sredstva iz EU, što će značajno povećati konkurentnost naših proizvoda. To je osnovni cilj kako bismo se mogli boriti sa tržištem EU, kojem i pripadamo. Istovremeno, stvoriće se povoljniji uvjeti za poslovno okruženje i uslove poslovanja u BiH", rekao je Zvizdić.

Lars Guner Vigemark, šef Delegacije EK i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je da je ovo istorijski, prelomni trenutak u odnosima između BiH i EU.

"Stupanje na snagu SSP-a je prvi korak i predstavlja okvir i vodič za naše odnose kojim se usklađuje zakonodavstvo BiH sa zakonodavstvom EU", rekao je on, istakavši da se na taj način građani približavaju standardima EU, a čime se šalje poruka stabilnosti i prosperiteta koji će omogućiti dolazak investicija.

 

OGLASI - Bos. Brod: Prodaju se dva stana u novogradnji PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

OGLASI

 

Bos. Brod: Prodaje se extra povoljno dvosoban stan (53,14 m2) u novosagrađenoj zgradi (2010.) u strogom centru grada. Stan je odmah useljiv. Zgrada ima tri sprata plus potkrovlje.

Sagrađena je po najmodernijim građevinskim i energetskim standardima. Stan se nalazi na 3. spratu sa predivnim pogledom na trg, rijeku Savu i Adu.

 

Bosanski Brod: Ponovljeni Javni oglas PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 22 Svibanj 2015 06:37

PONOVLJENI JAVNI OGLAS

o prodaji poslovnih prostora u izgradnji

u objektu Gradska pijaca

 

CIVILNA ZAŠTITA: Obavještenje građanima o deminiranju terena i upute PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 15 Svibanj 2015 22:33

Obavještenje, emitovanje i objavljivanje bezbjedonosnih poruka za stanovništvo naseljeno u mjesnom području Novo Selo - Brod

Humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć - NPA, Program humanitarnog razoružanja u Bosni i Hercegovini je 09. marta 2015. godine započela sa provedbom čišćenja zaostale kasetne municije i tehničkog izviđanja na lokaciji “Novo selo 1” u opštini Brod, (projekat deminiranja br. KM-5005).

       Kroz aktivnosti čišćenja zaostale kasetne municije i tehničkog izviđanja do danas je na pomenutoj lokaciji oslobođeno ukupno 105.000 m² sumnjive-rizične površine, uništeno 38 dijelova neeksplodirane podmunicije tipa MK-1 i 632 dijela eksplodirane podmunicije.

       Čišćenje zaostale kasetne municije se odvija na lokacijama koje se nalaze u neposrednoj blizini naseljenog dijela Mjesne zajednice Novo Selo u opštini Brod, a u kojoj uglavnom živi povratnička populacija stanovništva. Kao integralni dio protivminskih aktivnosti ova organizacija sprovodi i aktivnosti upozoravanja na mine i zaostalu kasetnu municiju s ciljem smanjenja rizičnog ponašanja pojedinaca i grupa ugroženog stanovništva, te promovisanja bezbjednog ponašanja u zajednici.

Mine, zaostala kasetna municija i ostala minsko-eksplozivna sredstva, zaostala iz rata, stalna su prijetnja po bezbijednost građana, te je potrebno poštovati slijedeća uputstva:

Ažurirano Petak, 15 Svibanj 2015 22:38
 

Bosanski Brod: Nove mogućnosti u proizvodnji kornišona na opštini Brod PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 17 Veljača 2015 20:59

kolibe seminarDanas je u kolibarskom Domu kulture održan seminar o mogućnostima proizvodnje krastavaca kornišona na opštini Brod.

Seminar je vodio direktor "Voćar Prometa" iz Zvornika Fahrudin Delibajrić, a osim tridesetak zainteresiranih poljoprivrednika iz Koliba i okoline prisustvovali su i predstavnici opštine Brod,  zamjenik načelnika  Goran Garačić, predstavnik odjeljenja za privredu, odn. poljoprivredu Siniša Jaćimović, kao i predstavnica poljoprivrednog inspektorata opštine.

Delibajrić je prisutnima pojasnio koje su prednosti podržanog uzgoja kornišona i kakve prihode proizvođači mogu realno očekivati, a nakon uvodnog izlaganja odgovarao je na pitanja potencijalnih proizvođača.

Ova vrsta proizvodnje posebno je zanimljiva jer se može pokrenuti bez ikakvih početnih novčanih ulaganja poljoprivrednika. Cjelokupan repromaterijal za proizvodnju isporučuje se bez plaćanja, a plaća se na kraju sezone dijelom od proizvedenih količina.  

Iza ovog projekta stoji firma „Agrona“ koja je nastala ujedinjavanjem "Voćara" iz Zvornika, "Bramsa" iz Sarajeva i grupacije iz Beča. Ova firma ima sve evropske sertifikate o najvišim standardima kvalitete i svoju proizvodnju osim u regiji, plasira i na tržišta Evropske Unije. U proizvodnji sarađuje sa proizvođačima povrća iz BiH, Srbije i Makedonije, a cilj joj je povećati proizvodnju na području Bosne i Hercegovine što je više moguće.

Goran Garačić, zamjenik načelnika opštine, podržao je ovaj projekat  uz izjavu da će se opština Brod svakako uključiti u ovaj i slične proizvođačke projekte. Postoji mogućnost da opština Brod, kao i ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske svojim poticajima pomognu registrovanim proizvođačima kornišona, što bi dodatno stimulisalo potencijalne korisnike ovog projekta.

kolibe.com / 17. 2. 2015.

Izjava za Kolibe Online

Dim lights Embed Embed this video on your site

Ažurirano Utorak, 17 Veljača 2015 21:33
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 10
Kolibe Online, Powered by Joomla!