Bos. Brod
Bosanski Brod: Nove mogućnosti u proizvodnji kornišona na opštini Brod PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 17 Veljača 2015 20:59

kolibe seminarDanas je u kolibarskom Domu kulture održan seminar o mogućnostima proizvodnje krastavaca kornišona na opštini Brod.

Seminar je vodio direktor "Voćar Prometa" iz Zvornika Fahrudin Delibajrić, a osim tridesetak zainteresiranih poljoprivrednika iz Koliba i okoline prisustvovali su i predstavnici opštine Brod,  zamjenik načelnika  Goran Garačić, predstavnik odjeljenja za privredu, odn. poljoprivredu Siniša Jaćimović, kao i predstavnica poljoprivrednog inspektorata opštine.

Delibajrić je prisutnima pojasnio koje su prednosti podržanog uzgoja kornišona i kakve prihode proizvođači mogu realno očekivati, a nakon uvodnog izlaganja odgovarao je na pitanja potencijalnih proizvođača.

Ova vrsta proizvodnje posebno je zanimljiva jer se može pokrenuti bez ikakvih početnih novčanih ulaganja poljoprivrednika. Cjelokupan repromaterijal za proizvodnju isporučuje se bez plaćanja, a plaća se na kraju sezone dijelom od proizvedenih količina.  

Iza ovog projekta stoji firma „Agrona“ koja je nastala ujedinjavanjem "Voćara" iz Zvornika, "Bramsa" iz Sarajeva i grupacije iz Beča. Ova firma ima sve evropske sertifikate o najvišim standardima kvalitete i svoju proizvodnju osim u regiji, plasira i na tržišta Evropske Unije. U proizvodnji sarađuje sa proizvođačima povrća iz BiH, Srbije i Makedonije, a cilj joj je povećati proizvodnju na području Bosne i Hercegovine što je više moguće.

Goran Garačić, zamjenik načelnika opštine, podržao je ovaj projekat  uz izjavu da će se opština Brod svakako uključiti u ovaj i slične proizvođačke projekte. Postoji mogućnost da opština Brod, kao i ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske svojim poticajima pomognu registrovanim proizvođačima kornišona, što bi dodatno stimulisalo potencijalne korisnike ovog projekta.

kolibe.com / 17. 2. 2015.

Izjava za Kolibe Online

Dim lights Embed Embed this video on your site

Ažurirano Utorak, 17 Veljača 2015 21:33
 

Tropicova "Golfska struja" završila u Bosanskom Brodu. Dženana preuzela Tropicovu Sedmicu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 09 Veljača 2015 20:03

golfska strujaZavršena je tromjesečna nagradna igra "Golfska struja", banjalučke grupacije trgovačkih centara Tropic, u kojoj je sretnim dobitnicima podijeljeno sedam automobila VW modela Golf 7. Sedmu sedmicu danas je ispred megamarketa Tropic u Bosanskom Brodu preuzela dobitnica Dženana Spahić iz Koliba.

Dženana je nagradu osvojila u finalnom izvlačenju u Banja Luci prije sedam dana, a danas su joj u Brodu svečano uručeni ključevi nove "Sedmice". 

Dženana i njen suprug Muharem žive u Kolibama sa dvoje male djece, bave se poljoprivredom i izuzetno su vedre i optimistične osobe. Golfa su dobili popunivši račun od kupljenih pelena za dijete, domaćeg proizvođača Violeta iz Gruda u vrijednosti od 21 marku. Ova bh firma javila se porodici Spahić sa željom da im uruči i poklon Violete, komplet njihovih dječijih proizvoda.

Tropic grupacija treći je po veličini domaći maloprodajni lanac u Bosni i Hercegovini, sa preko hiljadu zaposlenih i nekoliko desetina prodajnih centara. U Bosanskom Brodu svečano je otvoren prošle godine, a u sklopu Tropica nalaze se i brojni drugi uslužni i prodajni sadržaji. Ovdje kupuju osim domaćih kupaca i brojni kupci iz susjedne Hrvatske, jer su cijene često najpovoljnije u okruženju.

kolibe.com / 9. 2. 2015.

 

 

 

Bosanski Brod: Snimanje stanja nekategorisanih puteva PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 08 Veljača 2015 21:14

Tokom protekle sedmice, službenici opštinske uprave na terenu provjeravali su stanje nekategorisanih puteva. Za svaki dio opštine, kontaktiraće se Predsjednik savjeta te mjesne zajednice koji će zajedno sa službenicima uprave obići lokalne puteve, pregledati i utvrditi oštećenja.

Snimanje nekategorisanih makadamskih puteva se obavlja na cjeloj teritoriji opštine. Prikupljeni podaci će poslužiti Odjeljenju za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju za pripremu ovogodišnjeg Programa održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine Brod. 

opstina-brod.net /kolibe.com 08. 02. 2015.

 

IT certifikati su na cijeni PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 28 Siječanj 2015 19:37

Statistika u posljednjih nekoliko godina svjedoči da je IT certifikat vrlo često presudan faktor za dobijanje zaposlenja.

pc obrazovanjeIstraživanje koje su među izvršnim menadžerima u IT sektoru sproveli site Networkworld.com i kompanija SolarWinds pokazalo je da čak 60% ispitanika tvrdi da certifikat vodi do novog posla. 

S druge strane, čak 64% menadžera za zapošljavanje posebno vrednuje certifikate, pokazalo je skorašnje istraživanje CompTIA.

Kako izabrati pravi IT certifikat?

Da biste znali kako da ne omanete u izboru IT certifikata, treba pogledati širu sliku. Certifikati za programske jezike, koji su najtraženiji na tržištu, su siguran izbor. 

Tako je, naprimjer, PHP programski jezik poslužio za pravljenje više od 240 miliona stranica. Vjerovali ili ne, u Bosni i Hercegovini trenutno postoji samo pet Zend certifikovanih PHP stručnjaka. Cloud aplikacije se takođe pišu ovim jezikom. Ne treba mnogo razmišljati kakve šanse Zend certifikat otvara sa ovolikom potrebom za PHP ekspertima.

 

Počelo provođenje Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u BiH PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 19 Siječanj 2015 21:08

rpsMeđuinstitucionalni sporazumi kojima će svečano biti obilježen početak provođenja Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u BiH potpisani su u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu.

Sporazume su potpisali 22 gradonačelnika i načelnika, u okviru Prvog talasa potprojekta ukupne vrijednosti 2.668.500 eura,a biće obnovljeno 150 stambenih jedinica za potrebe povratka raseljenih lica u BiH i izbjeglih lica iz BiH koji trenutno borave u Hrvatskoj i Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Biće isporučeno i 20 paketa građevinskog materijala za stambeno zbrinjavanje u svrhu lokalne integracije izbjeglih lica iz Hrvatske u BiH na teritoriju Republike Srpske.

Sredstva za ove namjene biće obezbijeđena iz donacija Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope.

Prvi talas potprojekta Regionalnog stambenog programa u BiH provodi se u Republici Srpskoj u Banjaluci, Brodu, Derventi, Gradišci, Foči, Novom Goraždu, Prijedoru, Srebrenici i Trebinju, a u Federaciji BiH u Bosanskom Petrovcu, Bosanskom Grahovu, Bugojnu, Dobretiću, Foči , Goraždu, Kantonu Sarajevo, Olovu, Sanskom Mostu, Travniku i Tuzli.

Za opštinu Brod Sporazum su potpisali načelnik opštine Ilija Jovičić, ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

(BHRT) kolibe.com 19. 01. 2015.

 

ČESTITKE POVODOM BOŽIĆA PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 24 Prosinac 2014 12:40

cestitkaSvim građanima opštine Brod, katoličke vjeroispovjesti, čestitam Badnji dan i Božić sa iskrenom željom da ove dane provedu u zdravlju i veselju i da ih radost praznika prati tokom cjele Nove godine.

 

NAČELNIK OPŠTINE

ILIJA JOVIČIĆ

 

Povodom nastupajućih Božićnih praznika i Nove godine, svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti želim čestit i blagoslovljen Badnji dan i Božić.

 

Želim svim građanima Broda puno uspjeha u poslu, zdravlja i sreće u Novoj 2015. godini.

 

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE OPŠTINE

IVO MIJIĆ

 

Neka radost velikog hrišćanskog praznika Božića obasja sve građane katoličke vjeroispovjesti i donese im puno zdravlja, sreće i uspjeha.

 

POTPREDSJEDNIK SKUPŠTINE OPŠTINE BROD

MILAN GAVRIĆ

 

23. decembar 2014.

 

Veliki interes poljoprivrednika za učešće u projektu "1.000 farmi koza i ovaca u BiH" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 19 Studeni 2014 18:01

Veliki broj poljoprivrednika iskazao je interes za učešće u projektu "1.000 farmi koza i ovaca u BiH" i prije objave javnog poziva za apliciranje za izgradnju tih farmi, odnosno osposobljavanje ljudi, izjavio je predsjednik Udruženja uzgajivača koza, ovaca i ostalih "Tor" Mostar Dževad Kovač.

ovce imageU Žepču je danas za poljoprivrednike Zeničko-dobojskog kantona i druge zainteresirane organizirana prezentacija tog projekta, načina njegove implementacije, kao i uslova za učešće. Slične edukacije ranije su organizirane i u drugim kantonima, a uskoro se, kako je kazao Kovač, očekuje i objava javnog poziva. 

Ugovor o implementaciji projekta izgradnje hiljadu farmi koza i ovaca sredinom augusta u Sarajevu potpisali su Kovač i zastupnik turske kompanije Milksa iz Burse Aybar Ulucka. 

"Očekujemo da će realizacija projekta ići u pravcu da se osnaži i razvija proizvodnja u ovoj oblasti uz osiguran plasman proizvoda, a proizvodit ćemo sve proizvode od kozjeg mlijeka i mesa", dodao je Kovač. 

Naveo je da se radi o projektu budućnosti koji treba omogućiti otvaranje radnih mjesta i stvaranje nove vrijednosti. 

Zastupnik firme Milksa Aybar Ulucka tada je naglasio socijalni i ekonomski značaj ovog projekta za BiH koji se odnosi na uzgoj koza, u vidu porodičnog biznisa pod sistemom franšize, napominjući da će oko 7.500 ljudi dobiti posao kada se čitav projekt završi. 

Partneri Milksae, kako je tada dodao, vrlo su iskusni kod uvoza i izvoza mliječnih proizvoda, njihovoj proizvodnji i u franšiznom poslovanju.

19. 11. 2014. / FENA

 

EU podsticaji uništavaju bh. poljoprivrednike PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 11 Studeni 2014 18:01

Mljekari u BiH odgodili su do 12. novembra blokadu carinskih terminala jer im je obećano ispunjenje zahtjeva. Traže sprečavanje prekomjernog uvoza mlijeka što uništava domaće proizvođače. Isto je i sa drugim proizvodima.

 

Proizvođači mlijeka su, nakon razgovora sa predstavnicima vlasti u BiH, pristali da odgode blokadu svih carinskih terminala, kako su ranije bili najavili zbog prekomjernog uvoza mlijeka u BiH. Mljekari su jedinstveni u ocjeni da se zbog povećanog uvoza mlijeka iz EU guši domaća proizvodnja pa se zbog toga traži uvođenje dodatne akcize na uvozno mlijeko.

 

“Izgubićemo 100 hiljada poljoprivrednika”

 

“Mi smo spremni da idemo do kraja, ako treba 'u rat sa svima'. Mi očekujemo da se ovaj naš problem sa EU riješi. Ne možemo trpjeti štetu, imamo smanjenje cijena mlijeka, poslujemo na ivici rentabilnosti, ovo više seljak ne može izdržati. Dovodi se u pitanje 20 hiljada poljoprivrednih domaćinstava. Ako nas potope kao što su potopili i Hrvatsku, koja ima ogroman gubitak u proizvodnji, mi ćemo izgubiti preko 100 hiljada građana koji od ovog žive. Mi muzemo krave dok vlast muze narod”, kaže Vladimir Usorac, predsjednik udruženja Poljoprivredni proizvođači.

 

Bosanski Brod: Objavljen oglas za zakup javne površine PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 11 Studeni 2014 10:48

Dana 10.11.2014. godine na oglasnoj tabli i internet strani Opštine objavljen je JAVNI OGLAS o dodjeli privremenih lokacija za zauzimanje javnih površina u svrhu postavljanja privremenih objekata.

Javne površine dodjeljuju se u zakup u trajanju od 2  (dvije) godine, odnosno do privođenja zemljišta planiranoj namjeni. Pravo privremenog korištenja javne površine stečeno na osnovu ovog oglasa ne može se prenijeti na drugo lice (podzakup). Početna cijena zakupnine za postavljanje privremenih objekata: za lokaciju br. 1. (u prvoj zoni gradskog građevinskog zemljišta) iznosi: 5,00 KM/m²;  za lokaciju br. 2. i 3. iznosi 4,00 KM/m²; i za lokaciju br. 4, (ul. Vuka Karadžića) 2,00 KM/m²;

Cjeli tekst oglasa sa uslovima zakupa može se naći na oglasnoj tabli opštine i službenoj internet strani u Servisima za građane » urbanizam, stambeno-komunalni poslovi i ekologija » javne površine.

Kaucija na ime troškova postupka iznosi 10 % početne cijene. Rok za podnošenje prijava je 8 (osam) dana od dana posljednjeg objavljivanja u sredstvima javnog informisanja.Sve informacije vezane za postupak javnog oglašavanja zainteresovana lica mogu dobiti u Odjeljenju za prostorno uređenje, stambeno–komunalne poslove i ekologiju Opštine Brod, lično ili na tel: 053-610-879.

opstina-brod.net / 11. 11. 2014.

 

Bosanski Brod - Preliminarni rezultati izbora 2014 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 13 Listopad 2014 12:46

 

--------------------------------------------------------------------

 

 

 

Ažurirano Ponedjeljak, 13 Listopad 2014 13:11
 

Omladinska banka: Mladi uređuju Područnu osnovnu školu "Kolibe Gornje" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Omladinska banka Brod ovih dana u Kolibama realizira jedan od svojih 19 odobrenih ovogodišnjih projekata. Radi se o projektu u kojem će mladi izgraditi cvijetno ostrvo, postaviti klupe za odmor i ofarbati ogradu oko Područne osnovne škole „Kolibe Gornje“. Akcija se vodi od subote 20. 9. o.g., a trebala bi, prema riječima Dražene Marjanović, voditeljice ove akcije, biti završena do kraja slijedeće sedmice.

Ukupna vrijednost svih 19 projekata iznosi 43.111 KM, gdje će iznos od 22.906 KM biti obezbijeđen kao doprinos neformalnih grupa iz lokalne zajednice, a sa iznosom od 20.205 KM će biti podržani projekti iz Fonda Omladinske banke Brod.

Fond Omladinske banke u 2014. godini su zajednički obezbjedili Opština Brod i Fondacija Mozaik od USAID-a i drugih donatora.

Kamerom smo zabilježili nekoliko detalja sa subotnje akcije, u kratkom video intermecu iz naše zavičajne radionice. (VIDEO)

kolibe.com / 21. 9. 2014.

 

Projekti za bolju infrastrukturu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 21 Rujan 2014 19:29

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić danas su u 11 časova ozvaničili početak asfaltiranja puta u Gornjim Kolibama. Projekat za asfaltiranje 500 metara puta dijela ove povratničke mjesne zajednice, finansira Ministarstvo sa oko 50 000 KM. Događaju su prisustvovali Josip Jerković predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS, Ivo Mijić predsjednik Skupštine opštine Brod i članovi Savjeta mjesne zajednice Gornje Kolibe Mašić Senad i Mašić Saladin.

 

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić je sa Ministrom Čordašem razgovarao i o narednim projektima pomoći za izbjeglice i raseljena lica. Načelnik Jovičić je rekao da je Ministar Čordaš pokazao interesovanje za 11 porodica sa petero i više članova, u izbjegličkom naselju Lugovi, koji još uvijek žive u barakama i dio koji živi već desetak godina u nezavršenim kućama bez krova. „Ova opština ima dobru saradnju sa Vladom RS u poslednje dvije godine, i realizuje se niz projekata kojima se kroz saradnju rješavaju bitna pitanja građana Broda“ dodao je Jovičić

 

opstin-brod.net / 19. 9. 2014.

 

Sajam privrede 2014 – Gastro susreti oduševili posjetioce PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Veoma uspješno organizirane Gastro susrete, čiju organizaciju zajednički potpisuju Turistička organizacija Brod i Udruženje žena Đurđevak iz Liješća, vidjelo je više od hiljadu posjetilaca u cjelodnevnom programu na prostoru parka ispred Doma sportova.

Gosti, naravno nisu samo promatrali izložene gastronomske poslastice, nego su većinu izloženog pristojno potamanili u prilično kratkom roku.

Održano je i takmičenje u spravljanju popularnog čobanca u čemu je najuspješnija bila ekipa Restoran Konoba Brod, za što im je uručena i posebna nagrada.

Ribolovno društvo Sava svoj doprinos ovom gastronomskom festivalu dalo je spravljajući ukusan fiš paprikaš za sve goste.

Nagradu za najposjećeniji štand dobila je ekipa neformalnog Udruženje žena Kolibe, a nagradu za najljepše uređen štand dobila je ekipa Kolo srpskih sestara iz Broda.

Posebnu nagradu za učešće i veliku pomoć u organizaciji dobilo je Udruženje žena Đurđevak iz Liješća, a sve su ekipe nagrađene zahvalnicama.

Nagrade je uručio zamjenik načelnika Opštine Goran Garačić, koji je zatvarajući ovogodišnje Gastro susrete  izrazio zahvalnost svim učesnicima i posjetiocima uz želju da se naredne godine svi ponovo odazovu ovoj lijepoj manifestaciji.

Gastro susreti održani su u okviru ovogodišnjeg Sajma privrede Brod 2014, a sjajnim nastupom ovaj festival gastronomije uljepšali su KUD- ovi "Duško Trifunović" i "Liješće. (VIDEO)

kolibe.com / 14. 9. 2014.

 

Sajam privrede - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 13 Rujan 2014 22:58

VIDEO

 

Doček za Saru i Vuka PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 17 Kolovoz 2014 20:23

Sinoć je u organizaciji neformalne grupe građana uz podršku Opštine Brod organizovan doček reprezentativaca Bosne i Hercegovine, šahistikinje Sare Jaćimović i kajakaša Vuka Radovanovića.
Sara je više nego uspješno u reprezentaciji BiH, sa sjajnim omjerom pobjeda i poraza, sudjelovala na nedavnoj šahovskoj olimpijadi u Norveškoj, a Vuk je bio uspješan na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

I dok devotostruka prvakinja Bosne i Hercegovine, i trostruka prvakinja Evrope u brzopoteznom šahu, šahovski FIDE majstor Sara Jaćimović već dugo nije iznenađenje u svijetu šaha, Vuk Radovanović na samom početku veslačke karijere pokazuje nesumnjiv pobjednički mentalitet. To je dokazao i zadnja dva dana na državnom prvenstvu u Gradačcu, u kajaku na mirnim vodama, osvojivši ukupno tri medalje. Prije toga izborio je polufinale na Evropskom prvenstvu u Brandenburgu, kao i na Svjetskom prvenstvu u Moskvi.

U zabavnom dijelu programa učetvovali su brodski muzičari Šuki i Čedo, KUD „Duško Trifunović“ iz Broda, KUD „Liješće“ iz Liješća i Bojan Jaćimović DJ JUMP.

Ispred opštinske administracije poklone su uručili načelnik opštine Jovičić i zamjenik načelnika Garačić.

Sara i Vuk su u kratkom obraćanju zahvalili građanima na podršci i dočeku.

kolibe.com / nasgrad.com/ 16.8.2014.

  

 

Poziv za učešće na Sajmu privrede i gastro-susretima PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 16 Kolovoz 2014 20:41

Opština Brod obavještava građane da će se za nešto manje od mjesec dana, 12. i 13. septembra, u Sportsko-kulturnom centru Brod održati Sajam privrede. Pozivamo sva zainteresovana privredna društva da učestvuju na Sajmu i predstave svoje proizvode i usluge građanima i ostvare kontakte sa potencijalnim poslovnim partnerima.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera. Program povodom svečanog otvaranja je predviđen u petak 12.  septembra, u 11časova ispred Sportsko-rekreativnog centra. Sve informacije oko učešća na Sajmu možete dobiti u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti  opštine Brod putem e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  i pozivom na telefon 053/610 -918.

 

Drugi dan Sajma privrede, u subotu 13.09. od 11 časova u parku ispred Sportsko-kulturnog centra organizuje se festival gastronomije „Gastro susretiBrod 2014“ gdje će učesnici ponuditi posjetiocima odabrana domaća jela ovog podneblja.

Pozivamo Vas da učestvujete na gastro susretima, predstavite tradiciju, kulturu i kvalitet hrane ove regije. 

Za sve informacije oko učešća možete se obratiti Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti  opštine Brod i Turističkoj organizaciji opštine Brod.

Telefon: 053 / 610 -918; 053 /  610-592; 

e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

opstina-brod.net / kolibe.com / 16. 8. 2014.

 

VELIKA GOSPA U KORAĆU 2014 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 16 Kolovoz 2014 20:26

video koraćeBanjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica predvodio je Svetu misu povodom jučerašnje svetkovine Velike Gospe u Marijanskom svetištu Koraću u Župi Uznesenja BDM.

Oko tri hiljade hodočasnika svjedočilo je brojnim snažnim porukama koje je biskup Komarica ovom prilikom izrekao.

Koraćani su nakon vjerskog programa pred crkvom, kod svojih kuća cijeli dan primali i ispraćali drage goste, što je u duhu ove najveće koraćanske svetkovine.

Župnik koraćanski fra Ivan Marić bio je domaćin na svečanom ručku za biskupa Komaricu i druge drage goste, a Koraćani su se biskupu zahvalili simboličnim darovima, ručno urađenim djelima.

Fra Ivan Marić zahvalio se svima koji su pomogli i pomažu Župu Koraće u njenoj obnovi, a ovom prilikom posebno se zahvalio svojim župljanima, bračnim parovima Kati i Ivi Gusku, koji su sponzorirali novu oltarnu fresku i križni put u crkvi, zatim Kati i Iliji Grgiću, kao i Mandi i Nikoli Krijan, koji su ovom prilikom, za 230 obljetnicu Župe darovali misnicu s likom Gospe Koraćanske i ostalo liturgijsko ruho.

U zavičajnoj video radionici Kolibe Online uradili smo video dokument sa ovog događaja u Koraću. Ovo je jubilarni 500. video dokument iz naše zavičajne radionice.

VIDEO

kolibe.com / 16. 8. 2014.

Ažurirano Subota, 16 Kolovoz 2014 21:29
 

DANI VELIKE GOSPE KORAĆE 2014 - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 14 Kolovoz 2014 18:37

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić u nedjelju 10. 8. o.g. predvodio je Misno slavlje u Župi Uznesenja BDM u Koraću, čime su otpočeli ovogodišnji „Dani Velike Gospe“ u ovom Marijanskom svetištu.

Nakon Svete mise kardinal Puljić blagosovio je oltarnu fresku, koju je uradio akademski slikar Vlatko Blažanović, a zatim je svečano otvorio ovogodišnju „Smotru folklora Koraće 2014“.

Učešće na ovogodišnjoj Smotri uzelo je šest KUD-ova i jedna pjevačka grupa sa područja BiH i Hrvatske, a domaćini su im bili članovi HKUD Tamburica iz Koraća.

Sa ovog događaj pripremili smo video dokument.

VIDEO

kolibe.com

 

Osmi osmi ovog ljeta - VIDEO PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2014 11:48

08. 08. 2014. Na Vratima Bosne - Bašta Restorana "Antik" - VIDEO

 

Na Sportskom centru Duganja održana Bajramska akademija PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 30 Srpanj 2014 06:33

Prvi dan Ramazanskog bajrama obilježen je svečanom akademijom na Sportskom centru Duganja u Kolibama. 

Najmlađima su i ovaj put uručeni poklon paketići, a njih su ovaj put djeci uručili sponzori Jasmina, Najil i Mirza Matinjanin.

Svečanoj Bajramskoj akademiji  prisustvovali su i načelnik Opštine Ilija Jovičić, kao i njegov zamjenik Goran Garačić. Opština Brod pomogla je održavanje ove priredbe.

Svečanu bajramsku akademiju organizirao je i moderirao hadži Adnan ef Jusić imam kolibarski i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Brod.

U okviru kulturno zabavnog programa nastupila je folklorna sekcija iz Koliba i hor za izvođenje Ilahija na čelu sa Mirzom Mašićem, Enedinom Žepčan i Adelisom Havić, a izveden je i kratki igrokaz autora Jasmina Hodžića, koji su izveli mladi glumci Dino Mašić i Benaid Bajrić.

Muzička pratnja bila je sastavljena od poznatih kolibarskih instrumentalista sastava "MM" i "Sinovi noći", a kao vokalni solisti nastupili su Mensur Lemeš, Stipo Maki Marušić i Almir Havić.

Program je vodila Irna Hodžić.

Svečanost je uljepšao i veliki vatromet koji su i ovaj put sponzorirali Senada i Hajrudin Žepčan. Djeci je na raspolaganju cijelu noć bio atraktivni luna park.

Bajramsko veselje nije pokvarila ni početna kiša, jer je organizator osigurao natkriven prostor za sve goste i učesnike.

Zabilježili smo dijelove svečanosti sa Duganje.

 

VIDEO

 

 

Ažurirano Srijeda, 30 Srpanj 2014 07:06
 

Premiumu sedam medalja PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 20 Srpanj 2014 23:21

Juče je po prekrasnom vremenu na Savi održana 4. Memorijalna međunarodna regata „Stjepan Stanić“. Nastupilo je sedam ekipa sa 170 takmičara u 14 kategorija. Vožene su ukupno 33 utrke. Prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji zauzela je ekipa KKK „Hariz Suljić“ Brčko, druga je bila ekipa KKK „Marsonia“ Slavonski Brod, a treće mjesto pripalo je KKK „Olimpiku“ takođe iz Slavonskog Broda.

Po prvi put u takmičarski dio uključena je i trka najmlađih, popularna Škola kajaka. Upravo u ovoj disciplini KKK Premium osvojio je zlatnu medalju nakon što je desetogodišnja Zorana Gligorević ubjedljivo osvojila prvo mjesto. Nakon što je Premiumov kajakaš Vuk Radovanović prošle sedmice izborio polufinale na Evropskom šampionatu u Brandenburgu, ovo je još jedan dokaz da se u Premiumu, unatoč ekstremno teškim uslovima, radi vrlo kvalitetno sa mladim veslačima i da je pred njima sjajna perspektiva. 

Kajak kanu klub „Premium“ zabilježio je dobar rezultat osvojivši ukupno sedam medalja. Medaljama su se okitile Milica i Sandra Radovanović, Zorana Gligorević i Đorđe Cvijanović. Čak tri medalje osvojila je perspektivna Milica Radovanović, a dvije sjajna Sandra Radovanović.

Regatu je i ovaj put otvorio načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, koji je bio i generalni pokrovitelj ovogodišnje regate. U kratkom obraćanju izjavio je da Opština Brod čvrsto stoji iza Kajak kanu kluba „Premium“ i da će i u budućnosti činiti sve da ovaj klub i veslački sport u Brodu što više ojačaju. Gostima i takmičarima zaželio je da se u Brodu, među prijateljima ugodno osjećaju.

Takmičare i prisutne gledaoce pozdravio je i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, koji je i ove godine jedan od najvažnijih sponzora regate. Potpredsjednik RS-a Suljkanović inače je svake godine prisutan na ovoj manifestaciji sporta, mladosti i turizma.

Pehare pobjedničkim ekipama uručio je zamjenik načelnika Opštine Goran Garačić.

Nakon završetka takmičarskog dijela za sve učesnike priređen je zajednički ručak.

Regata na Savi u Brodu sve više se pretvara u vrhunski sportski, kulturni i turistički događaj, a klubu i opštinskim strukturama predstoji dosta posla na poboljšanju klupske infrastrukture i svih drugih uslova za promociju i omasovljenje veslačkog sporta, kao i ove vrste turizma u Brodu. Nema sumnje da su Brođani na dobrom putu. (VIDEO)

kolibe.com / 20. 7. 2014.

Ažurirano Nedjelja, 20 Srpanj 2014 23:35
 

Midhat Isakagić 1929 - 2014 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 20 Srpanj 2014 01:56

videoNa Gradskom mezarju u Bosanskom Brodu jučer je ukopan profesor Midhat Isakagić, koji je 16. 7. o.g. preminuo nakon teške bolesti u 85. godini života. Posljednjem ispraćaju prisustvovali su brojni prijatelji, nekadašnje radne kolege iz prosvjete, porodica, komšije i poznanici.

Midhat Isakagić bio je uvaženi građanin Bosanskog Broda, dugogodišnji prosvjetni radnik, profesor fizike i matematike, direktor više obrazovnih ustanova.

Oproštajne riječi uputila je Zora Gluvak direktorica osnovne škole u Brodu, a dženazu su predvodili Sedin ef Oruč i Adnan ef Jusić imami bosanskobrodskog medžlisa.

U Zavičajnoj video radionici Kolibe Online uradili smo još jedan tužan video dokument iz vremena u kojem živimo.

kolibe.com / 19. 7. 2014.

 

Prvi javni nastup kolibarske folklorne sekcije PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 15 Srpanj 2014 21:17

Folklorna sekcija iz Gornjih Koliba u nedjelju je imala svoj prvi javni nastup. Mlada ekipa iz Koliba osvojila je simpatije brojne publike na nedjeljnoj Smotri folklora u Bosanskom Brodu.

Djevojke i djevojčice ove sekcije nasljednice su nekadašnjeg KUD-a „Hasan Kikić“ koji je desetljećima djelovao u Kolibama, a rad je ugašen 1992. godine zbog razornih ratnih posljedica.

Nakon povratka Kolibarci, posebno Kolibarke, pokušavali su u nekoliko navrata oživjeti kulturnoumjetničku djelatnost, ali je zbog posebno teških okolnosti izostajao kontinuitet u djelovanju.

Danas, zahvaljujući entuzijazmu Fatime Jusić, Sandre Mašić, Mirze Mašića i Adnana Jusića Kolibe imaju folklornu postavu koja je temelj budućeg djelovanja i oživljavanja KUD-a „Hasan Kikić“.

Opremu, skupocjene narodne nošnje, bez koje se ne može zamisliti javni nastup, osigurao im je Kolibarac Pavo Dujak svojim uspješnim aplikacijama kod BH Telekoma i BH Pošta.

U Zavičajnoj video radionici kompletirali smo prvi javni nastup mladih Kolibarki. VIDEO

kolibe.com / 15. 7. 2014.

 

Kričanovo: Treći memorijalni turnir "Ivo Križanović" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 15 Srpanj 2014 12:13

kricanovo turnir videoTreći po redu memorijalni turnir u malom nogometu „Ivo Križanović“ odigran je u nedjelju na Stadionu NK Mladost u Kričanovu.

Nastupilo je osam ekipa, a prvo mjesto ovaj put osvojila je ekipa „Sloga Digital“ iz Dervente. Drugi su bili nogometaši „Sloge“ Gornje Kolibe.

Dobru atmosferu nije pokvarilo ni olujno nevrijeme koje se sručilo u jednom momentu na Kričanovo.

Domaćin se pobrinuo da sve finkcionira kako treba, a ove godine bilježimo više učesnika nego ranijih godina.

U Zavičajnoj video radionici Kolibe Online uradili smo video dokument i sa ove manifestacije.

 

kolibe.com / 15. 7. 2014.

 

4. SMOTRA FOKLORA U BOSANSKOM BRODU PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 15 Srpanj 2014 12:00

smotra folklora videoČetvrta po redu „Smotra folklora“ u okviru manifestacije „Dani svetog Ilije“ održana je na prostoru Župnog centra Vrhbosanske nadbiskupije u Bosanskom Brodu u nedjelju 13. 7. o.g.
Domaćin ove smotre KUD „Brodski Biseri“ i ove godine potrudio se za raznolikost u prezentaciji kulturne tradicije Bosne i susjedne Hrvatske.

Nastupila su, osim domaćina, još kulturnoumjetnička društva Novi Travnik, Sjenina Rijeka Doboj, Kolibe Gornje, Gundinci Slavonski Brod, Štivor Prnjavor, Omanjska Usora, Donja Vrba Slavonski Brod, a izvedena je i popularna Šokačka sapunica Igrokaz iz Slavonskog Broda. Za štimung izvan koreografija brinuo se bend „Nerko i Furi“ iz Sjenina Rijeke.

Četvrtu „Smotru folklora“ otvorio je načelnik opštine Ilija Jovičić, a bilježimo još prisustvo ministra za izbjegle i raseljene osobe u Vladi Republike Srpske Davora Čordaša, predsjednika kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Josipa Jerkovića, Predsjednika Skupštine opštine Bosanski Brod Ive Mijića i drugih javnih djelatnika.

U ime domaćina gostima se obratio predsjednik KUD-a Brodski Biseri Andrija Manot, koji je uz Maricu Manot utemeljitelj ove sjajne kulturne manifestacije.

Posebne simpatije izazvao je prvi javni nastup mlade ekipe iz Koliba Gornjih.

Za sve sudionike, nakon završene Smotre priređen je zajednički objed. (VIDEO)

kolibe.com / 15. 7. 2014.

 

Hipermarket „Tropik“ u Brodu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 03 Srpanj 2014 13:20

U Brodu je danas otvoren hipermarket „Tropik“ u kojem je zaposlenje dobilo 47 radnika.

PR i marketing „Tropik grupacije“ iz Banja Luke Vladana Gedurović Stojanović izjavila je da je ovo prvenac u novom nizu objekata koji će se pojaviti u narednom vremenu.

„U ponudi je više od 20.000 artikala. Po uzoru na hipermarket u Brodu i ostali objekti će poslovati. U okviru kompanije moj Market u Banja Luci imamo 12, a u Prnjavoru jedan prodajni objekt. Naša grupacija je potpisala sporazum o preuzimanju marketa „Tempo“ i „Mahsi“ i čekamo Odluku Konkurentskog vijeća, da i zvanično preuzmemo sve objekte, koji su poslovali u sastavu grupacije „Delhaize“, rekla je Vladana Gedurović Stojanović.

Svečanom činu otvaranja prisustvovao je i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić koji je izrazio zadovoljstvo što je Brod dobio još jedan moderno prodajni centar, kao i zapošljavanjem 47 Brođana.

 

N. Simić / 3. 7. 2014.

 

 

Studijom izvodljivosti do obnove vodovoda i kanalizacije PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 03 Srpanj 2014 12:29

U sali Skupštine opštine u utorak 1. jula 2014. godine Brođanima je predstavljena Studija izvodljivosti za Projekat rekonstrukcije i rehabilitacije vodovoda i kanalizacije.

Prezentaciji su prisustvovali konsultanti za izradu Studije, predstavnici Tima za upravljanje projektom Ministarstva finansija RS, načelnik opštine Ilija Jovičić, predsjednik skupštine Ivo Mijić, direktori javnih ustanova i preduzeća i predsjednici mjesnih zajednica. 


Konsultante „WYG International“ koji su za pet mjeseci izradili ovu Studiju za Brod finansirala je Evropske investiciona banka.

O Studiji su govorili članovi konsultantskog tima:Sohail Hasan, ključni ekspert sektora zaštite životne sredine WYG IPF1; Dejan Anđelković, inženjer - komunalna hidrotehnika; Đorđe Andrejević, inženjer – vodosnabdjevanje;Ratko Janković, finansijski analitičar.

Uvodne i zaključne napomene dao je načelnik Jovičić koji je rekao da je izuzetno zadovoljan urađenim poslom i da vjeruje da će Ministarstvo finansija podržati Opštinu Brod i u narednim koracima u ovom izuzetno vrijednom projektu. 

U sklopu Studije pripremljen je dugoročni tridesetogodišnji strateški investicioni program za infrastrukturu vodosnabdijevanja, prikupljanja i tretmana otpadnih voda. Identifikovan je prioritetni investicioni program za sprovođenje, u kratkom roku, za poboljšanja usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije i urađena je procjena uticaja predloženih investicija na životnu sredinu. Takođe, pripremljen je finansijski model poslovanja JKP „Vodovod i kanalizacija“kako bi se pokazale potrebne aktivnosti u cilju obezbjeđenja dugoročne održivosti poslovanja u pogledu tehničkih, finansijskih i ekoloških kriterijuma.

opstina-brod.net / 2. 7. 2014.

 

Bosanski Brod: Potpisani ugovori za građevinski materijal PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 03 Srpanj 2014 12:23

Sa 4 korisnika iz Broda, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica potpisalo je 01.07.2014. godine ugovor za donacije. U Sali za sastanke Opštine, potpisivanju ugovora u 10 časova, pored korisnika, prisustvovali su Emira Mešić i Edin Kasumagić iz Ministarstva, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić i predsjednik skupštine opštine Ivo Mijić. Iz sredstava federalnog Ministarstva, korisnicima će biti obezbjeđen građevinski materijal za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata.

Predviđeno je da materijal korisnicima bude isporučen do kraja mjeseca. 

Ugovori su tripartitni i podrazumjevaju ugovorni odnos između korisnika, Ministarstva i Opštine. Ove godine, predviđeno je bilo pet korisnika za donacije, ali je jedan korisnik odustao.

Slijedeće godine, u skladu sa budžetom Ministarstva, planiraju se sredstva za nekoliko narednih korisnika po listi za donacije objavljene na internet strani Ministarstva.

opstina-brod.net / kolibe.com / 2. 7. 2014.

 

Kirvaj u Novom Selu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 30 Lipanj 2014 23:38

Najveći kirvaj u Novom Selu i ove godine tradicinalno se događao na Blagdan Presvetog Srca Isusovog, a došao je kao i uvijek u petak nakon Blagdana Tjelova. To se ove godine dogodilo 27. 6.

Zavičajnom kamerom prošetali smo Novim Selom na ovaj veliki novoseljanski praznik, koji ima poseban značaj u cijeloj Vrhbosanskoj nadbiskupiji, pa se cijeli mjesec juni uzima kao mjesec Presvetog Srca Isusovog.

Novoseljani su ove godine nakon okupljanja u Crkvi i Svete mise upriličili druženje kod Župnog centra, a nakon toga su u svojim kućama i avlijama, po lijepom sunčanom vremenu ugostili i počastili brojne prijatelje i rodbinu sa svih strana.

Zabilježili smo i nekoliko kadrova u obiteljima Mijić i Čabraja, a posebno veselo je bilo u obitelji Kovačević, gdje se na ovaj praznik prigodno proslavilo i vjenčanje Gorana i Alme, dok će svadbeno veselje uslijediti za dvije sedmice, što ćemo takođe s veseljem zabilježiti u našoj video radionici.

VIDEO

kolibe.com / 30. 7. 2014.

Ažurirano Ponedjeljak, 30 Lipanj 2014 23:59
 

Honđo i Trivunović predstavili nove knjige PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 28 Lipanj 2014 00:42

Jučer je u Bosanskom Brodu u Skupštinskoj sali održana promocija novih knjiga poznatih autora, pjesnika Ibrahima Honđe i pjesnika i aforističara Vojina Trivunovića. Ovaj kulturni događaj održan je u Skupštinskoj sali u prisustvu ljubitelja pisane riječi i prijatelja dvojice autora.

Gostima su predstavljeni autori, njihova nova djela, knjige pjesama "Dežurno slovo" i "Prokletstvo u kamenu" Ibrahima Honđe, kao i "Ćorkan" i "Pelene i zavoji" Vojina Trivunovića.

Vojin Trivunović u nekoliko navrata obratio se publici govoreći o svojim knjigama i o svom poznanstvu i prijateljstvu sa Honđom, koji nije prisustvovao promociji, ali se publici obratio pismom iz Vankuvera gdje danas živi.

Prisutni su mogli uživati u poeziji iz najnovijih knjiga, kao i u sjajnim aforizmima Vojina Trivunovića.

Kamerom smo zabilježili dio ambijenta i atmosfere sa jučerašnje promocije. VIDEO

kolibe.com / 27. 6. 2014.

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » > Kraj >>

Stranica 1 od 9
Kolibe Online, Powered by Joomla!