Kolibe
Bh. mljekari na ivici propadanja: Preplavit će nas jeftino mlijeko iz EU PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 24 Siječanj 2017 21:19

Udruženja mljekara u Bosni i Hercegovini upozoravaju da stanje u sektoru proizvodnje mlijeka nikada nije bilo teže i neizvjesnije te da se svaki dan pogoršava zbog pritiska visokosubvencioniranog uvoznog mlijeka iz Evropske unije.

 

Strahuju da će BiH preplaviti jefitno mlijeko iz Evropske unije i da će veliki broj proizvođača biti prinuđen da prestane s radom jer se neće moći boriti s konkurencijom. Tim povodom, mljekari iz RS-a su uputili otvoreno pismo Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS."Očekujemo da će poslije 1. februara, stupanjem na snagu i primjenom adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju, biti još teže. Prerađivači i proizvođači ovu situaciju dočekuju nespremni i proizvodnja mlijeka je dovedena u veoma teško stanje i na ivici je propadanja", stoji u pismu mljekara.

 

Navode da nadležne institucije nisu ništa poduzele iako je o potpisivanja adaptiranog SSP-a prošlo šest mjeseci, te da nije realizovan ni dogovor sa njemačkim ministrom poljoprivrede o namirenju dijela dohotka izgubljenog pritiskom uvezenog mlijeka. Podsjećaju da nisu isplaćeni ni dugovi iz 2016. godine, a agrarni budžeti su ostali na prošlogodišnjem nivou. Osim nadležnim institucijama, nezadovoljni su i ponašanjem pojedinih mljekara. 

Ažurirano Utorak, 24 Siječanj 2017 21:32
 

Oj Ivane - Pjesma iz Zavičajne radionice Kolibe Online PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 08 Lipanj 2016 18:05

 

Kolibe: Valerijan Tolić održao predavanje o uspješnom bavljenju pčelarstvom PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 07 Lipanj 2016 22:09

image pcelarstvoDanas je u Kolibama održano predavanje o osnovama uspješnog pčelarstva u uvjetima koji postoje na našem području. Predavač je bio istaknuti stručnjak iz ove branše Valerijan Tolić, koji svoje korijene vuče upravo iz Koliba, a danas živi u Slavonskom Brodu.

Tolić je svoje inspirativno predavanje prilagodio sadašnjem trenutku pčelarstva u Kolibama sa željom da pčelarstvo postane snažan egzistencijalni zamah ekonomskom opstanku povratnika u Kolibe. Predavanje je bilo podijeljeno u tri dijela, a prisutni kolibarski pčelari mogli su se nakon teoretskog dijela i praktično upoznati sa radnjama koje se vrše na samom pčelinjaku.

Domaćini ovom skupu bili su Senada i Senad Žepčan koji se i sami odnedavno bave ovom djelatnošću. Tako je realizirana ideja Valerijana Tolića da se ljudima na ovim prostorima pomogne kroz usvajanje novih znanja i djelatnosti.

Nema sumnje da će današnje predavanje ojačati sve naše pčelare i donijeti bolje rezultate u bavljenju pčelarstvom, kao i da će doprinijeti afirmaciji ove djelatnosti kod većeg broja stanovništva.

 

kolibe.com / 7. 6. 2016.

 

Sevdah radionica Kolibe nastupila na 52. Brodskom kolu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 06 Lipanj 2016 23:58

Sinoć su na središnjem gradskom trgu nastavljeni programi 52. Brodskog kola, najstarije hrvatske smotre izvornog folklora. Program pod nazivom "To je zemlja Hrvatska". Program je okupio sedam kulturno-umjetničkih društava, a osim KUD-ova iz Hrvatske i gostujuće folklorne skupine iz Bosanske Posavine te Marica Grgurević sa šaljivim monologom. 

 

- Brodsko kolo ide dalje i večeras smo imali program koreografiranog folklora koji smo nazvali "To je zemlja Hrvatska". Ovaj program smo uveli kako bi priliku za nastup imala i kulturno-umjetnička s našeg područja koja izvode koreografirani folklor. Večeras je nastupilo sedam KUD-ova i imali smo jednu monodramu koju je izvela Marica Grgurević. Nastupili su: Zavičajni klub "Žeravac", Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo "Taras Ševčenko" iz Kaniže, "Brodski biseri" iz Bosanskog Broda, "Češka beseda", Marica Grgurević sa šaljivim monologom "Udovica Mara Odvoračka", HKUD "Trenk" iz Nove Gradiške, a čuli smo i pjevačku skupinu "Sevdah radionica Kolibe" koji su sekcija Brodskih bisera. Na kraju smo vidijeli KUD "Tkanica" iz Okučana, rekao je Josip Perčević u ime organizatora. 

 

Već 10. lipnja nas očekuje Svečani koncert Folklornog ansambla Broda i njihovih gostiju, „Šokačka se grana vije“, koji će se održati u Tvrđavi Brod s početkom u 20:00 sati. 

 

035portal.hr / kolibe.com / 05. 06. 2016.

 

 

Kolibe: Povećan broj proizvođača kornišona PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 29 Svibanj 2016 22:09

kolibe imageProšle godine na području Koliba otpočela je malim koracima proizvodnja krastavaca kornišona, a cjelokupan urod bio je otkupljen i uredno plaćen. Sa prošlogodišnjh pet broj je ove godine narastao na sedam domaćinstava koje se žele baviti ovom vrstom proizvodnje. Radi se uglavnom o malim plantažama sa najviše tri hiljade sadnica, koje može održavati i domaćinstvo sa manjim brojem članova. 

Iza nabavke repromaterijala za proizvođače stoji firma Agrona d.o.o.

 

Agrona d.o.o. je firma sa sjedištem u Živinicama i nalazi se u 100% vlasništvu  Adriatic Grupe. Firma Agrona se bavi organizacijom, otkupom i preradom krastavca A klase, kornišona.

Pored firme Agrona d.o.o. Živinica, grupaciju Adriatic čine firma Brajlović GmbH Vienna, Brams d.o.o. Sarajevo, Natura GmbH Stuttgart, Adriatic UK Ltd. London, Natura food d.o.o. Bijeljina, te marketinška i PR agencija PRicha Sarajevo.

 

U prvoj sezoni uzgoja kornišona je u šezdeset općina, sa oko 1.500 kooperanata uzgojeno i isporučeno 4.200 t ili 180 šlepera kornišona, od čega je preko 80% izvezeno na tržište EU. Nakon uspješne prve sezona uzgoja kornišona u BiH „Agrona“ se pozicionirala kao primarni proizvođač krastavca kornišona u BiH, te je u ovoj sezoni planirano povećanje broja kooperanata, kao i povećanje ukupne proizvodnje za 20%.

 

kolibe.com / 29. 5. 2016. 

Ažurirano Nedjelja, 29 Svibanj 2016 22:28
 

Održan komemorativni skup u znak sjećanja na kolibarske žrtve PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Danas je u Kolibama obilježena 24. godišnjica od stravičnog zločina nad mještanima ove mjesne zajednice.

 

Prije 24 godine, 16. 4. 1992. godine, u napadu srpskih vojnih snaga i jedinica JNA ubijeno je 23 mještana Gornjih i Donjih Koliba.  Ubijeni su na svojim kućnim pragovima bez ikakve krivice, a ni nakon 24 godine za ovaj zločin niko nije odgovarao.

 

Bio je to najteži zločin na području bosanskobrodske opštine u proteklom ratu, a prisutni su se danas molitvama, minutom šutnje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prisjetili nevinih žrtava i odali im dužnu poštu.

 

Porodicama pobijenih Kolibaraca izraze suosjećanja su izrazili prisutni dužnosnici sa raznih razina vlasti i javnog života u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Među njima su bili muftija banjalučki  Osman ef Kozlić, potpredsjednik Republike Srpske  Josip Jerković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić,  ministar za raseljene i izbjegle osobe u Vladi RS-a Davor Čordaš, zastupnik u Vijeću naroda RS-a Enes Suljkanović, pomoćnik ministra boraca i invalida rata FBiH general Martin Frančešević, predsjednik kluba Bošnjaka u NSRS Mihret Okić, predsjednik općinskog vijeća Bosanskog Broda Ivo Mijić, izaslanik ministra branitelja Republike Hrvatske general Marinko Krešić i drugi.

 

Vijence su položili predstavnici Udruge veterana domovinskog rata 101. bosanskobrodske brigade HVO-a, izaslanstvo ministra branitelja Republike Hrvatske, razne udruge, kao i predstavnici političkih stranaka.

Komemorativni skup održan je kod Spomen turbeta u kolibarskom mezarju i kod Spomen križa na kolibarskom groblju.

FOTOGALERIJA FB

 

kolibe.com / 16. 4. 2016.

 

Sjećanje na kolibarske žrtve 16. 4. 1992. PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 15 Travanj 2016 19:59

Sutra će u Kolibama biti obilježena 24. godišnjica od najstrašnijeg zločina u cjelokupnom postojanju Koliba. Na ovaj tužni dan 16. 4. 1992. godine dogodio se najteži ratni zločin u zadnjem ratu na području opštine Bosanski Brod. U napadu srpskih vojnih snaga i JNA ubijene su 23 osobe. Ubijeno je sedamnaest mještana Koliba Gornjih i šest mještana Koliba Donjih.

Ubijeni su taj dan u Kolibama Gornjim:

Bajrić Ismet
Havić Enes
Hodžić Jašar
Karić Rizah
Krešić Mirko
Marić Ivan
Mašić Ejub
Mašić Ibrahim
Mujčin Mehmed
Mujčin Osman
Mujčin Smajo
Skopljak Osman
Suljić Nijaz
Šarić Cvita
Šarić Mirko
Žepčan Fuad
Žepčan Jusuf

U Kolibama Donjim ubijeni su:

Glavić Marko
Jelić Luka
Kljajić Marko
Kljajić Jozo
Matanović Ivo
Soldo Emerik

U znak sjećanja na pobijene Kolibarce održat će se molitva, zajednička dova, za ubijene kod Spomen turbeta u kompleksu džamije u 12:00 sati, a u 13:00 položit će se vijenci i zapaliti svijeće kod Spomen križa u Donjim Kolibama. Građani su pozvani da sukladno svojim uvjerenjima molitvom, minutom šutnje, polaganjem cvijeća ili na drugi prikladan način izraze dužno sjećanje na nedužne žrtve Koliba.

Na području Koliba Gornjih i Koliba Donjih u zadnjem ratu smrtno je stradalo 76 mještana, a 16. 4. se uzima kao dan sjećanja na sve žrtve iz ova dva sela, kao i dan sjećanja na sve nedužne žrtve iz proteklog rata na području opštine Bosanski Brod.

Za zločin u Kolibama nikada niko nije procesuiran.

kolibe.com / 15. 4. 2016.

 

PRVI DAN PROLJEĆA - VIDEO PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Autor Administrator   

video prvi dan proljeca link

 

Sevdah radionica u Kolibama - druga godina djelovanja PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 09 Ožujak 2016 23:31

Od prošle godine u Kolibama djeluje Sevdah radionica, kao pjevačka filijala KUD-a Brodski Biseri iz Bosanskog Broda za izvođenje tradicionalnih bosanskih pjesama - sevdalinki.

 

Ova pjevačka grupa broji više od dvadeset ćlanova iz Gornjih i Donjih Koliba, Kričanova, Sijekovca, Slavonskog Broda, a na repertoaru ima brojne sevdalinke sa kojima će od ovog proljeća nastupati na javnim kulturnim priredbama.

 

Sevdah radionica uvježbava svoj repertoar dva puta sedmično i to srijedom i subotom od 19 do 22:00 sati. Otvorena je za sve ljubitelje pjesme i lijepog druženja.

 

 

kolibe.com / 9. 3. 2016.

 

 

Kolibe Online info PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 09 Siječanj 2016 16:58

Ažuriranje sadržaja Zavičajne radionice vrši se preko našeg Zavičajnog profila na Fejsu.
Zato je neophodno da ste logirani na FB kako bi svakodnevni bili u prilici da pratite
aktualne sadržaje iz Zavičajne radionice.

09. 01. 2016.

Ažurirano Subota, 09 Siječanj 2016 17:04
 

Kamerom iznad zavičaja - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 21 Studeni 2015 21:42

VIDEO - Kamerom iznad Koliba Gornjih 2015

 

Završeno asfaltiranje ulica u Brodu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

image brodNa području opštine Brod završeno je asfaltiranje dijela ulice Brodskog bataljona i parking prostora, a sredstva za realizaciju cijelog projekta , u iznosu od oko 70.000 KM, obezbijedilo je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Asfaltirana je trasa puta u dužini od 250 metara  i širine šest metara, te parking prostor dužine 148 metara i širine 5 metara.

Navedeni radovi podrazumijevali su pripremu podloge, nanos nasipnog materijala, te finiširanje slojem asfalta.

Takođe, na području  opštine Brod, u povratničkom naselju Gornje Kolibe asfaltirana je dionica puta u dužini od 330 metara.

Vrijednost projekta iznosi oko 50 000 KM, a sredstva je obezbijedilo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike  Srpske.

U ovoj godini, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske,  u izgradnju putne infrastrukture u Brodu investiralo je preko 100.000 KM, rekao je resorni ministar Davor Čordaš, koji je naglasio, da u poslednjih nekoliko godina, u skladu sa raspoloživim sredstvima, Ministarstvo ulaže i stvara uslove za povratak u ovu opštinu, kroz izgradnju infrastrukture i  stambenih jedinica dodajući da će i u narednoj godini Ministarstvo podržati povratnike sa ovog prostora.

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković je rekao da projekti izgradnje infrastrukture značajno doprinose razvoju povratničkih zajednica i stvaraju uslove za održivost povratka.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić izjavio je da je realizacija ovih projekata od izuzetnog značaja za stanovnike Broda, ali i dobar pokazatelj kvalitetne saradnje sa resornim Ministarstvom i Vladom Republike Srpske.

Povratnici, kao i domicilno stanovništvo, koji su obuhvaćeni ovim projektima, saglasni su da je izgradnja putne infrastrukture veoma važan preduslov za opstanak ljudi na ovom području, prije svega mladih, ali i za povratak onih koji to još nisu učinili.

Povratnici su zahvalni ministru Čordašu, što su ovi projekti završeni, kako je i planirano, nadaju se da će i u narednom periodu biti još ovakvih i sličnih projekata, koji će doprinijeti kvalitetnijem životu svih stanovnika opštine Brod, a pogotovo povratnika.​

 

Portal Massachusetts institute of technology – MIT objavio prilog o našem Admiru Mašiću PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Admir Masic MITAdmir Mašić, odnedavno docent na najboljem svjetskom univerzitetu Massachusetts institute of technology – MIT, osnovnu školu pohađao je u Kolibama Gornjim kod Bosanskog Broda, srednju kemijskotehničku je završio kao bosanski izbjeglica u Rijeci, a  na univerzitet se upisao u Torinu gdje je magistrirao, a zatim i doktorirao na molekularnoj fizičkoj kemiji. Nakon toga radio je kao naučnik istraživač na Max Planck institutu u Berlinu, a od prošlog mjeseca je profesor-asistent na MIT-u. Na jedno otvoreno  prestižno mjesto na ovom univerzitetu prijavilo se pet stotina izuzetnih kandidata iz cijelog svijeta, a mjesto je dobio upravo dr Mašić, što samo po sebi govori o njegovom rejtingu u današnjem svijetu nauke.

Internet portal univerziteta MIT objavio je jučer opširan prilog o dr Mašiću u kojem između ostalog donosi osvrt na njegov nesvakidašnji životni put i neka njegova promišljanja o razvoju interdisciplinarne nauke kojom se on bavi u smislu istraživanja, pronalaska i praktičnog stvaranja boljih, otpornijih i ekološki prihvatljivih materijala za budućnost čovječanstva.

Kako piše u podnaslovu, bivši bosanski izbjeglica - i novi član fakulteta CEE - pronalazi paralele u svom životu, njegovim istraživanjima, te aktualnoj političkoj krizi.

U sklopu toga Mašić se osvrnuo i na današnje tragične prilike u svijetu, posebno u Siriji, gdje se uništavaju nade mladim generacijama učenika i studenata i u tom smislu iznio je neke zamisli kako da se odmah pomogne tim mladim ljudima. Put koji danas prolaze ti mladi ljudi dr Mašić iskusio je na vlastitoj koži i potpuno je mjerodavan da iznese korisne sugestije i ideje o tome.

U svom prvom nastupu pred studentima na MIT-u, docent Admir Mašić je izjavio:  "Ja istražujem drevne rukopise i materijale", rekao je za uvod, a zatim izvukao malu kutiju iz džepa. Unutra su dva komada svitaka veličine graška iz Mrtvog mora - 2.000 godina stari komadići  životinjske kože na kojoj su upisane proročke lekcije o tome kako bi ljudi trebali tretirati jedni druge.

Kad su se studenti nagnuli da vide te svitke kože, Mašić im je objasnio da je materijale dobio iz Federalnog zavoda za istraživanje i testiranje materijala u Berlinu. Komadi su iz zbirke koju je sastavio Ronald Reed, prvi znanstvenik koji je proučavao svitke u 1950. Oni su bili osigurani na njegovom tavanu nakon što je preminuo, a od 1996. godine čuvaju se u John Rylands Library u Manchesteru. Iako mali, uzorci su netaknuti, i sve što treba Mašić za svoja istraživanja.

Mašićeva vizija je spojiti što više stvarnog svijeta s laboratorijom. On želi da se studenti upute u prirodu pomoću ručnih, minijaturnih laboratorijskih alata, koji im omogućuju da istražuju organizme, kao i infrastrukture u njihovom prirodnom okruženju, a zatim prošire ovo istraživanje natrag na Institutu pomoću sofisticiranih mikroskopa, koji zapisuju kakvu interakciju imaju molekule na nano-ljestvici. Sistem bi onda kombinirao nove i postojeće podatke, što će dovesti do novih spoznaja i u konačnici dovesti do strukturnih inovacija za novo doba.

„Postoji toliko toga što moramo još otkriti i primijeniti kako bi se ublažila degradacija materijala i izgradila otpornost ", kaže Admir Mašić, docent na Odsjeku za civilni inžinjering i inžinjering zaštite okoliša.  "Prirodne katastrofe, klimatske promjene, zagađenje, ratovi, samo su neki od primjera prijetnje našoj baštini i budućoj infrastrukturi. Civilizacija je na novoj prijelomnoj tačci i moramo djelovati sada. "

kolibe.com /news.mit.edu / 21. 10. 2015.

 

Počeli radovi na asfaltiranju puta prema Mjesnom mezarju u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

asfalt u kolibama image 1Nakon što je ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš prihvatio i odobrio zahtjev i aplikaciju Savjeta Mjesne zajednice Kolibe Gornje za uređenje prilaznog puta prema Mjesnom mezarju u Kolibama Gornjim danas su otpočeli pripremni zemljani radovi na ovoj trasi.

Danas i sutra izvodit će se radovi uklanjanja ostataka uništenog starog asfalta i ravnanje trase, a ubrzo zatim pristupit će se i drugim radovima koji će u konačnici dovesti do asfaltiranja i kompletnog uređenja ove dionice. U sklopu ovog projekta bit će uređen i asfaltiran i plato za obavljanje dženaza na Mjesnom mezarju, kao i pripadajući ivičnjaci.

 

Takođe će biti postavljene i odvodne cijevi pored puta, kao i dva šahta za prihvat vode iz sekundarnih kanala sa okolnih obradivih površina. Bit će urađen i vodopropust kod ljetne pozornice na Duganji kako se na prostoru Sportskog centra ne bi stvarala poplavljena područja.

 

Danas je ovo gradilište obišao i predsjednik Skupštine opštine Brod Ivo Mijić, koji se od početka zajedno sa Josipom Jerkovićem, potpredsjednikom Republike Srpske, snažno založio da i ovaj projekat Kolibaraca bude prihvaćen i realiziran.

 

asfalt kolibe image 2Aplikaciju za ovu dionicu uradili su u ime Savjeta Mjesne zajednice Senad Mašić i Senad Žepčan, odbornici u Skupštini opštine Bosanski Brod. Ovo je četvrti uspješan projekat asfaltiranja značajnih dionica u Kolibama Gornjim u poslijeratnom razdoblju, a planirano je da se i ostale neasfaltirane dionice u Kolibama u narednom periodu asfaltiraju.

 

Treba naglasiti da nijedan kolibarski projekat obrađen i upućen Vladi Republike Srpske do sada nije odbijen od strane ministra Čordaša i njegovog tima, što ukazuje na izuzetno dobru komunikaciju ministra sa ovom uspješnom i aktivnom povratničkom sredinom u Bosanskoj Posavini.

 

Istovremeno sa ovim projektom radi se i asfaltiranje prilazne ulice od magistralnog puta prema Gradskom groblju u Bosanskom Brodu, a rok za dovršenje obje dionice je 30 dana.

 

kolibe.com / 21. 10. 2015.

 

asfalt koliba image 3

 

Susreti povratničkih KUD-ova i folklornih skupina BiH dijaspore "Kolibe 2015" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 28 Rujan 2015 19:28

U novom Društvenom domu u Donjim Kolibama jučer je održana kulturna manifestacija na kojoj su učešće uzela Kulturno umjetnička društva i folklorne grupe sa obje strane rijeke Save. Ovu manifestaciju organizirao je KUD "Brodski biseri" iz Bosanskog Broda, koje vode Andrija i Marica Manot uz pomoć aktivista iz Donjih i Gornjih Koliba.

Ovoj manifestaciji, koja bi trebala postati tradicija, prisustvovali su i potpresjednik Republike Srpske Josip Jerković, ministar u Vladi RS-a Davor Čordaš, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić i drugi djelatnici iz javnog života.

Korištenje novoizgrađenog Društvenog doma na ovaj način dobilo je jednu od svojih namjena, a u budućnosti se u njemu planiraju brojne aktivnosti kao edukativni seminari, običajna druženja, rad Savjeta Mjesne zajednice, rad kulturnih skupina itd.

 

Najveći dio ukupnih aktivnosti oko obnove ovog objekta, kao i mnoge druge aktivnosti u Donjim i Gornjim Kolibama, vodio je Pavo Dujak, predsjednik Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih u Bosansku Posavinu, koji nije krio zadovoljstvo večerašnjom manifestacijom, koja je bila festival druženja i kulture.

 

U Zavičajnoj radionici Kolibe Online uradili smo video dokument sa ove manifestacije. (VIDEO)

 

kolibe.com 28. 9. 2015.

Ažurirano Ponedjeljak, 28 Rujan 2015 20:04
 

Ljetna šema dobrog raspoloženja PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Intermeco - Ada na rijeci Savi 2015

 

Kolibarske avlije - ljeto 2015

 

Kod Mahića u avliji - Sijekovac - ljeto 2015

 

Svi video dokumenti Kolibe Online

 

Kolibe: Održana centralna bajramska svečanost PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 20 Srpanj 2015 22:55

bajram u kolibamaNa kolibarskom Sportskom centru Duganja u petak je održana centralna opštinska bajramska svečanost povodom velikog muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama.

Brojni Kolibarci i njihovi gosti sa svih strana posjetili su bajramsku akademiju, a razlog više za slavlje imali su mališani iz Koliba i okolnih mjesta jer su nagrađeni bajramskim poklon paketićima, a imali su priliku i da uživaju u mini luna parku koji je tog dana i večeri bio montiran samo za njih. Nakon prigodnog kulturno zabavnog programa i podjele poklon paketića uslijedio je i veliki vatromet. Poklon paketiće za djecu sponzorirali su Mirsada Mašić i njene kćerke Adisa i Melisa kao i doktor Fikret Grbić.

Mini luna park ovaj put sponzorirali su Selvedin Mujčin, Nataša i Nijaz Šumar, Dženana i Elvis Ogrešević, Hazima i Senad Mašić sa sinom Denisom i snahom Sanjom, kao i Azra Đuherić.

Vatromet su kao i uvijek do sada sponzorirali Senada i Hajrudin Žepčan.

Sponzoriranju bajramske priredbe pridružila se i Opština Bosanski Brod tako da su organizatori svečanosti mogli da ostvare sve planirane aktivnosti.

Djeci koja su učestvovala u programu, a njih je bilo ukupno dvadeset i četvoro, uručen je i novčani bajramluk od strane Šaćire Žepčan.

Ašere je prije početka bajramske priredbe proučio prof. Sedin ef Oruč, a program je osmislio i vodio prof. Adnan ef Jusić.

Drugi dan bajrama vjernici su po običaju zijaretili mezarja na području Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Brod.

 

kolibe.com / 20. 7. 2015

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Srpanj 2015 23:02
 

SADRŽAJI KOLIBE ONLINE SU NA FB I NA YOUTUBE PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 10 Srpanj 2015 10:24

Sadržaji i ažuriranja koji su se godinama postavljali na ovoj web adresi, sada se nalaze najčešće na našem Fb profilu koji je sastavni dio Kolibe Online zavičajne radionice, zajedno sa YouTube kanalom Kolibe Online.

 

Na adresi kolibe.com i dalje se nalazi video arhiv sa preko 500 video dokumenata, kao i linkovi prema prijateljskim stranicama ili sponzorima. Ljubitelje zavičajnih tema zato upućujemo na sve tri naše web destinacije, koje zajedno čine jednu cjelinu.

 

Kolibe Online ekipa 2015

 

OGLASI - Bos. Brod: Prodaju se dva stana u novogradnji PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 25 Svibanj 2015 12:13

OGLASI

Bos. Brod: Prodaje se dvosoban stan (53,14 m2) u novosagrađenoj zgradi (2010.) u strogom centru grada. Stan je odmah useljiv. Zgrada ima tri sprata plus potkrovlje. Sagrađena je po najmodernijim građevinskim i energetskim standardima. Stan se nalazi na 3. spratu sa predivnim pogledom na trg, rijeku Savu i Adu.

Centralno grijanje, interfon i svi drugi elementi modernog stanovanja uz blizinu urbane infrastrukture čine ovaj stan posebno privlačnim.

Vlasnik stan prodaje bez posrednika, sa urednim vlasničkim papirima, uknjižen, tako da kupac osim kupoprodajnog ugovora kod notara nema nikakvih drugih administrativnih radnji ni troškova.

Zbog ubrzane prodaje vlasnik stan prodaje ispod cijene.

Cijena: 1290 KM/m2.

Telefon: 065 806 870
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Bos. Brod: Prodaje se dvosoban stan (55,90 m2) u novosagrađenoj zgradi (2010.) u strogom centru grada. Stan je odmah useljiv. Zgrada ima tri sprata plus potkrovlje. Sagrađena je po najmodernijim građevinskim i energetskim standardima. Stan se nalazi na 3. Spratu

Centralno grijanje, interfon i svi drugi elementi modernog stanovanja uz blizinu urbane infrastrukture čine ovaj stan posebno privlačnim.

Vlasnik stan prodaje bez posrednika, sa urednim vlasničkim papirima, uknjižen, tako da kupac osim kupoprodajnog ugovora kod notara nema nikakvih drugih administrativnih radnji ni troškova.

Zbog ubrzane prodaje vlasnik stan prodaje ispod cijene.

Cijena: 1190 KM/m2.

Telefon: 065 806 870
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

 

 

OGLASI - Bos. Brod: Prodaju se dva stana u novogradnji PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 25 Svibanj 2015 12:13

OGLASI

Bos. Brod: Prodaje se dvosoban stan (53,14 m2) u novosagrađenoj zgradi (2010.) u strogom centru grada. Stan je odmah useljiv. Zgrada ima tri sprata plus potkrovlje. Sagrađena je po najmodernijim građevinskim i energetskim standardima. Stan se nalazi na 3. spratu sa predivnim pogledom na trg, rijeku Savu i Adu.

Centralno grijanje, interfon i svi drugi elementi modernog stanovanja uz blizinu urbane infrastrukture čine ovaj stan posebno privlačnim.

Vlasnik stan prodaje bez posrednika, sa urednim vlasničkim papirima, uknjižen, tako da kupac osim kupoprodajnog ugovora kod notara nema nikakvih drugih administrativnih radnji ni troškova.

Zbog ubrzane prodaje vlasnik stan prodaje ispod cijene.

Cijena: 1290 KM/m2.

Telefon: 065 806 870
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Bos. Brod: Prodaje se dvosoban stan (55,90 m2) u novosagrađenoj zgradi (2010.) u strogom centru grada. Stan je odmah useljiv. Zgrada ima tri sprata plus potkrovlje. Sagrađena je po najmodernijim građevinskim i energetskim standardima. Stan se nalazi na 3. Spratu

Centralno grijanje, interfon i svi drugi elementi modernog stanovanja uz blizinu urbane infrastrukture čine ovaj stan posebno privlačnim.

Vlasnik stan prodaje bez posrednika, sa urednim vlasničkim papirima, uknjižen, tako da kupac osim kupoprodajnog ugovora kod notara nema nikakvih drugih administrativnih radnji ni troškova.

Zbog ubrzane prodaje vlasnik stan prodaje ispod cijene.

Cijena: 1190 KM/m2.

Telefon: 065 806 870
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

 

 

Kolibe: RADNA AKCIJA ITD... VIDEO PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe: RADNA AKCIJA ITD... VIDEO

 

Prvomajsko druženje u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 02 Svibanj 2015 10:15

PRVOMAJSKO DRUŽENJE U KOLIBAMA - VIDEO

 

Dolazi besplatni Windows 10 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 23 Travanj 2015 23:06

Microsoft je otkrio kako će Windows 10 stići na ljeto uz dostupnost u 190 zemalja na 11 jezika, što je ranije nego se očekivalo. No, što je možda bitnije, IT div iz Redmonda je odlučio krenuti u borbu protiv piratizacije na vrlo neobičan, potencijalno i revolucionaran način kad je riječ o Windows sustavima

'Besplatno ćemo nadograditi sva računala na Windows 10, ona s valjanim ili krivotvorenim licencama', rekao je u intervjuu za ReutersTerry Myerson, jedna od najbitnijih figura unutar Microsofta kad je riječ o razvoju operativnih sustava. Sami plan Microsofta da stotine milijuna Windows korisnika besplatno dobije i iskoristi Windows 10 licencu otkriven je za vrijeme WinHEC tehnološke konferencije u Shenzhenu. Posrijedi je potez kojim se, među ostalim, želi milijune korisnika piratizirane verzije OS-a u Kini privući na legalne licence. 

Dugoročno gledano, taj potez bi se mogao pokazati vrlo isplativ. Još 2013. godine, Microsoft je pokušao nižom cijenom Windows 8.x sustava (49 dolara) privući Kineze da se okane piratiziranih Windows XP sustava, no čini se kako je to imalo vrlo ograničen učinak.

 

 

Ažurirano Četvrtak, 23 Travanj 2015 23:15
 

KONKURENTSKI ZAHTJEV PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 14 Travanj 2015 23:20

SAVEZ ZA POVRATAK IZBJEGLIH I RASELJENIH BOSANSKE POSAVINE

ALLIANCE FOR THE RETURN OF REFUGEES AND DISPLACED

Web site: odrzivipovratak.ba E-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Telefon: ++387 63  534 521 i ++385 91 505 3517

 KOLIBE DONJE 138 74450 BROD

Broj: 1-04-JNNNM/15

Datum: 14.4.2015.

Savez za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine implementira Projekt ''Izgradnja/proširenje nisko-naponske elektro mreže za priključak Društvenog doma mjesne zajednice  Kolibe Donje, općina Brod''.

Pozivamo licencirane izvođače da dostave ponudu u postupku konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda. Procedura javne nabave  obaviti će se shodno Zakonu o javnim nabavama Bosne i Hercegovine (''Službeni glasnik BiH'', br. 49/04, 19/05, 52/05, 8/06, 24/06 i 70/06, 12/09 i 60/10), podzakonskim aktima koji su doneseni shodno ovom Zakonu i ovoj tenderskoj dokumentaciji.

U skladu sa navedenim, upućujemo slijedeći:

KONKURENTSKI ZAHTJEV

za dostavu ponuda bez dodatnog obavještenja o nabavci za

''Izgradnju/ proširenje nisko-naponske elektro mreže za priključak Društvenog doma mjesne zajednice Kolibe Donje, općina Brod''

 

1. Naručitelj / kupac

Savez za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, Kolibe Donje 138., 74450 Brod, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.

Ažurirano Utorak, 14 Travanj 2015 23:26
 

Kolibe Online na tri nivoa PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 08 Siječanj 2015 19:06

Zavičajna radionica Kolibe Online sastoji se od tri segmenta.

 

Standardna adresa je kolibe.com, a trenutno najveći broj sadržaja, uključujući brojne zavičajne fotogalerije nalazi se na društvenoj mreži Facebook.  

 

Da bi maksimalno vidjeli sve sadržaje potrebno je da imate otvoren profil na Fejsu, a na ovoj stranici imate direktan prilaz našoj Facebook zavičajnoj radionici.

Treći segment je naš video kanal KolibeOnline YouTube.

 

 

Sva tri navedena dijela sastavni su dijelovi zavičajne radionice i samo korištenjem svih dijelova možete koristiti sve naše zavičajne sadržaje, priloge, foto i video galerije. Zato se logirajte na Facebook, iako možda i niste fan društvenih mreža. :) 

Na našem FB Zavičajnom profilu Kolibe Online već se nalazi 1.612 prijatelja. Pridružite se!

 

kolibe.com / 08. 01. 2015.

 

M:tel povezuje optičkim vezama Kolibe sa svijetom PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 14 Prosinac 2014 10:34

optika u kolibamaOvih dana intenzivno se izvode radovi polaganja optičkih kablova prema M:tel-ovoj baznoj stanici u Gornjim Kolibama. Nakon dovršenja radova steći će se uvjeti da se domaćinstva u Kolibama sa svijetom spoje najsuvremenijim načinom komunikacionog povezivanja.

Osnovna funkcija ovih medijuma je omogućavanje izuzetno brzog prenosa podataka između geografski udaljenih lokacija.

Današnji Internet bio bi praktično nezamisliv bez upotrebe ove tehnologije.

Zahvaljujući činjenici da su kontinenti povezani optičkim vlaknima moguće je pristupiti sadržajima s drugog kraja planete za svega nekoliko milisekundi.

U Kolibama su do sada izgrađene dvije bazne stanice dva najjača operatera u BiH. Baznu stanicu već godinama ovdje ima BH Telecom, a svoju baznu stanicu odnedavno u Kolibama ima i M:tel. 

Nakon dovršenja radova sa optičkim vezama Kolibe će se uključiti u porodicu najsuvremenije povezanog svijeta.

kolibe.com / 14. 12. 2014.

 

Javni oglas Za dodjelu stipendija studentima-povratnicima na području Republike Srpske PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 19 Studeni 2014 16:47

Objavljuje se Javni oglas za dodjelu stipendija redovnim studentima-povratnicima na području Republike Srpske, za akademsku 2014/2015. godinu.

 Pravo na dodjelu stipendije imaju studenti koji ispunjavaju slijedeće uslove:

 1. da su članovi povratničkih domaćinstava na području Republike Srpske;
 2. da imaju prijavljeno prebivalište u opštinama povratka na području Republike Srpske;
 3. da studiraju na jednoj od priznatih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini;
 4. da su redovni studenti ili redovni samofinansirajući studenti, prvi put upisani na neku od godina studija, I i II ciklusa po Bolonjskom ili dodiplomskog studija po starom sistemu obrazovanja;
 5. da nisu stariji od 30 godina...

Javni oglas 

Obrazac prijave

 

Mujčin Sulejman Sule: APEL ZA POMOĆ PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 09 Studeni 2014 11:17

Kolibe Online zavičajni internet portal pokušava, osim uobičajenog informativnog zadatka, prenijeti povremeno i apele osoba koje su se zbog raznih životnih okolnosti našle u izuzetno teškom socijalnom položaju.

Ovaj put za pomoć nam se obratio Kolibarac Sulejman Sule Mujčin pa prenosimo u cijelosti njegovu molbu.

„ Nalazim se u izrazito teškom socijalnom položaju, bez ikakvih sam primanja, a teško sam bolestan, nedavno sam izašao iz bolnice i moram svakodnevno  koristiti lijekove.  Radno sam potpuno nesposoban. Nisam nikad tražio da mi se na ovaj način pomaže, ali sada sam zaista primoran jer ne znam kako drugačije da preživim. Često nemam ni za kruh kupiti. Zato molim, ko je dobrog srca, ko hoće i može neka mi pomogne. U nadi da će se neko odazvati i pomoći mi dajem svoj kontakt telefon: 00387 66 362 874.

Uplatiti mi se može preko deviznog računa koji sam u ovu svrhu otvorio. Prilažem kopiju bankovnih instrukcija. Unapred se zahvaljujem svima koji se odluče pomoći mi.“

Bankovne instrukcije za eventualne uplate. OVDJE

PS. Ukoliko se odlučite pomoći ovom Kolibarcu uradite to isključivo direktno njemu i u dogovoru s njim.

kolibe.com / 9. 11. 2014.

Ažurirano Utorak, 11 Studeni 2014 11:16
 

Paulovnija u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Paulovnija je vrsta drveta, porijeklom iz Kine, koja prije nije postojala na području Koliba, ali se sa saznanjem o višestranoj koristi od ovog drveta jedan Kolibarac odlučio na uzgoj sadnica ovog najbrže rastućeg drveta na svijetu.

Riječ je o Kolibarcu Esadu Žepčanu, koji je i prije bio pionir u primjeni najnovijih znanja na području uzgoja raznih vrsta biljaka. Ovog ljeta Esad je zasadio pet stotina sadnica pulovnije tipa Elongata, koje je sam proizveo u svom plasteniku. Njima planira pošumiti zemljište koje se trenutno ne koristi ni u kakve druge svrhe.

Nekoliko riječi o ovom drvetu

Mnogi stručnjaci  svrstavaju Paulovniju u najbrže rastuće drvo na svijetu pa se tako često i spominje da je ona formula jedan u brzini rasta u odnosu na druge.  Očekivani rast u prvoj godini je 3-6 metara. Za 2-3 godine dostiže visinu od 10-12 metara, a za 6-7 godina dostiže visinu 20m i  30-40cm prečnika u visini grudi. 

Drvo je za 30% lakše od bilo kojeg drugog drveta za građu , boje meda , brzo se suši na spoljašnjoj temperaturi, dobro se boji. U industriji je poznato i kao " drvo od aluminijuma" zbog svoje čvrstine i otpornosti na savijanje i uvijanje.  Energetski je jednako najboljem uglju. Kilogram suhe mase drveta daje 4.700 kilo kalorija, a recimo hrasta 2.600 kilo kalorija. Ugalj ostavlja i do 35% šljake, a paulovnija do 5%.

Namjena

  • Drvo za ogrev - Paulovnija se gaji u energetske svrhe, i tada se sadi na 4m2 (2x2m), a sječe svake 3 godine.
  • Pelet - koji se koristi kao gorivo za kotlove za grijanje, se dobija od drveta. Jeftina biomasa se dobija jer paulovnija ne zahtjeva ponovnu sadnju. Iz panja nova stabljika raste još brže jer je korjenov sistem razvijen. Stablo se može sjeći bilo kada.
  • Drvo za građu - Paulovnija se može gajiti i radi dobijanja drvne građe i tada je jednoj biljci potrebno 16m2 (4x4m). Sječe se nakon 7-8 godina.
  • Sirovina za biomasu - Zahvaljujući brzom rastu za kratko vrijeme se može dobiti velika količina biomase. Iskorištava se stablo i lisna masa. Biomasa od paulovnije se koristi kao silaža ali i kao sirovina za alternativne obnovljive izvore energije.
  • Pošumljavanje terena - sa svojim brzo rastućim korjenom je idealno rješenje za pošumljavanje erozijom zahvaćenih terena. Paulovnija ima uzak ali jako dubok korijen.
  • Parkovi i bašte - su mjesta u kojima paulovnija treba da zauzme značajno mjesto zbog svojih kvaliteta: ogroman list, bogata kruna, divan cvijet. Zbog prerade ogromne količine ugljen dioksida paulovnija se može nazvati i „plućima gradova“. Listovi su veoma veliki, srcoliki , sa gornje strane dlakavi, zelene boje. U procesu fotosinteze jedna biljka stara 4 god svakog sata oslobađa 1,7 kg kiseonika. Cvjeta u 3-4 godini i to prije listanja ,a cvjetovi su ljubičasti, grozdasti i mirisni.U svijetu je jako zastupljena u pčelarstvu jer je njen med veoma cjenjen. / kolibe.com / 24. 10. 2014.
  •    

 

 

Upornost se isplati - Stručnjaci priznali: Bosanske piramide najveće su arheološko PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 10 Listopad 2014 10:20

DEFINITIVNO je potvrđeno i međunarodno priznato otkriće piramida u Bosni, priopćili su iz Fondacije arheološki park: Bosanska piramida sunca, prenosi Radio Sarajevo dodajući kako su autentičnost piramida potvrdili najpoznatiji svjetski stručnjaci.

Valery Uvarov, ruski istraživač piramida i graditelj modernih piramidalnih kompleksa, izjavio je kako su piramide u Visokom jedne od najstarijih građevina ikad građenih na planetu. "Prije svega, te piramide su igrale ulogu GPS markera na Zemlji. Piramide u BiH osiguravaju energetski utjecaj koji podiže duhovne aktivnosti", pojasnio je Uvarov.

Dr. Paul LaViolette, ugledni američki znanstvenik napisao je u svom izvještaju kako su Bosanske piramide najveće arheološko otkriće na svijetu u ovom trenutku.

Timothy Moon kazao je da su piramide djelo visokorazvijene civilizacije iz prethistorijskog doba. Michael Tellinger, prenosi Radio Sarajevo, oočio je sličnosti otkrića bosanskih piramida i megalitnih krugova u Africi. "Unatoč svim otporima bosanske su piramide postale najaktivnija arheološka lokacija na svijetu", kazao je Tellinger.

index.hr / kolibe.com / 10.10. 2014.

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 17
Kolibe Online, Powered by Joomla!