Kolibe
ČESTITKA PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 20 Travanj 2014 00:06

Našim prijateljima, korisnicima, partnerima i posjetiteljima

koji slave radosno Uskrs-Vaskrs, želimo uz najljepše čestitke

uputiti želje za puno radosti i vedrine u svim životnim prilikama!

 

FMROI: Javni oglas PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 20 Travanj 2014 00:00
Bosna i Hercegovina 
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE 
FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENIH 
OSOBA I IZBJEGLICA
 
 
 
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica 
JAVNI OGLAS – Program pomoći održivog povratka PROLJETNA/JESENJA SADNJA 
 
 

Kolibe: Obilježena tužna obljetnica stradanja Kolibaraca PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 17 Travanj 2014 11:45

Jučer je u Kolibama obilježena tužna 22. obljetnica od najvećeg stradanja Kolibaraca u cjelokupnom postojanju. Prije tačno 22. godine, 16. aprila 1992. godine, u napadu koji su izvršile srpske snage i jedinice JNA ubijeno je 23 nedužnih mještana Koliba. Sedamnaest ubijenih su iz Gornjih Koliba, a šest iz Donjih Koliba.

U znak sjećanja jučer su se u memorijalnom kompleksu džamije u Gornjim Kolibama i Pastoralnom centru u Donjim Kolibama okupile obitelji žrtava, mještani i gosti iz Bosanskog i Slavonskog Broda, Odžaka, Gradačca, Modriče, Dervente i drugih mjesta Bosne i Hercegovine. 

Kod Spomen turbeta i Spomen križa položeni su vijenci i cvijeće, a nakon toga u Kolibarskoj džamiji i u kolibarskoj Župnoj crkvi upriličene su molitve za ubijene, održan je tevhid i sveta misa koje su predvodili hadži Adnan ef Jusić imam kolibarski i vlč. Mirko Ikić kolibarski župnik.

Sjećanju na kolibarske žrtve prisustvovali su i prisutnima se obratili muftija banjalučki prof Edhem ef Čamdžić, potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, predsjednik kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Josip Jerković, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Amir Zahirović, potpredsjednik Skupštine opštine Bosanski Brod Senad Mašić, vijećnik Skupštine opštine Bosanski Brod Mato Čondrić i drugi gosti.

Memorijalno obilježavanje moderirali su hadži Adnan ef Jusić, i Franjo Dujmić tajnik Udruge veterana 101. bosanskobrodske brigade HVO-a. Vijence i cvijeće položili su potpredsjednik RS-a Enes Suljkanović sa delegacijom, predsjednik Udruge veterana 101. bosanskobrodske brigade HVO-a Ivo Đogaš sa delegacijom i delegacija HDZ-a BiH.

U Zavičajnoj video radionici Kolibe Online uradili smo polusatni dokument sa ovog tužnog događaja.

Kolibe Online / 17. 4. 2014.

Ažurirano Petak, 18 Travanj 2014 19:00
 

Kolibe april 2014 - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 15 Travanj 2014 12:44

video link YouTube

 

Sjećanje na kolibarske žrtve PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 15 Travanj 2014 07:51

Sutra će u Kolibama biti obilježena 22. godišnjica od najstrašnijeg zločina u cjelokupnom postojanju Koliba. Na ovaj tužni dan 16. 4. 1992. godine dogodio se najteži ratni zločin u zadnjem ratu na području opštine Bosanski Brod.

U napadu srpskih vojnih snaga i JNA ubijene su 23 osobe. Ubijeno je sedamnaest mještana Koliba Gornjih i šest mještana Koliba Donjih.

Ubijeni su taj dan u Kolibama Gornjim:

Bajrić Ismet
Havić Enes
Hodžić Jašar
Karić Rizah
Krešić Mirko
Marić Ivan
Mašić Ejub
Mašić Ibrahim
Mašić Osman
Mujčin Mehmed
Mujčin Smajo
Skopljak Osman
Suljić Nijaz
Šarić Cvita
Šarić Mirko
Žepčan Fuad
Žepčan Jusuf

U Kolibama Donjim ubijeni su:

Glavić Marko
Jelić Luka
Kljajić Marko
Kljajić Jozo
Matanović Ivo
Soldo Emerik

U znak sjećanja na pobijene Kolibarce održat će se molitva, zajednička dova, za ubijene kod Spomen turbeta u kompleksu džamije u 12:00 sati, a u 17:00 sati položit će se cvijeće kod Spomen križa u Donjim Kolibama i služit će se Sveta misa za ubijene u Župnom centru i crkvi Sv. Mihovila Arkanđela. Građani su pozvani da sukladno svojim uvjerenjima molitvom, minutom šutnje, polaganjem cvijeća ili na drugi prikladan način izraze dužno sjećanje na nedužne žrtve Koliba.

Na području Koliba Gornjih i Koliba Donjih u zadnjem ratu smrtno je stradalo 76 mještana, a 16. 4. se uzima kao dan sjećanja na sve žrtve iz ova dva sela, kao i dan sjećanja na sve nedužne žrtve iz proteklog rata na području opštine Bosanski Brod.

Za zločin u Kolibama nikada niko nije procesuiran.

15. 4. 2014.

Ažurirano Srijeda, 16 Travanj 2014 21:01
 

Progledao zahvaljujući dobrim osobama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 13 Travanj 2014 21:08

videoProšle godine Kolibarac Suljo Šuša zbog teškog oboljenja očiju potpuno je izgubio vid na oba oka, o čemu smo pisali na našoj stranici. Zahvaljujući reakciji plemenitih osoba iz Koliba, Zenice i Sarajeva, o čemu Suljo priča u video prilogu, potkraj prošle godine urađena mu je na klinici Medico Laser uspješno operacija lijevog oka i vid na to oko vraćen je u omjeru od 60 posto. Danas Suljo puno normalnije živi iako još uvijek ima brojna ograničenja uzrokovana bolešću i na drugom oku.


Suljo i njegova četvoročlana porodica, supruga Ćamka, djeca Hazim i Fadila, žive na granici egzistencije, niko nema stalni posao niti bilo kakva redovna primanja. Zato mu je operacija drugog oka uistinu ogroman problem i traži ponovo uključenje plemenitih osoba, kako bi ova priča imala svoj zaista sretan kraj.

 

Ukoliko, nakon što odgledate video prilog, osjetite poriv da pomognete ovom Kolibarcu da operira i drugo oko, to možete uraditi putem bankovnog računa koji je u ove svrhe otvorila njegova kćerka Fadila.

(Bank instruktion jpg.) (Medicinski nalaz i preporuka) 

Suljo Šuša telefon.: 066 112 928

Kolibe Online / 13. 4. 2014.

 

 

Ažurirano Nedjelja, 13 Travanj 2014 21:42
 

Proljeće u Kolibama - Video minijatura PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 10 Travanj 2014 09:41

 

Kolibe: Sloga - Skugrić 64 1:1 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 06 Travanj 2014 19:53

Danas je na Sportskom centru Duganja u Kolibama odigrana prvenstvena nogometna utakmica 14. kola MFL Modriča, između domaće Sloge i ekipe Skugrić 64. Obje ekipe pokazale su zavidnu borbenost i požrtvovnost po prekrasnom vremenu za igru na na dobro uređenom travnjaku Duganje.

 

Utakmica je završena neriješeno 1:1, a obje ekipe imale su nekoliko sjajnih prilika da meč odluče u svoju korist. Sloga je dugo vremena "ganjala" izjednačenje što im je sredinom drugog poluvremena pošlo za rukom nakon prekida i dobro izvedenog centaršuta koji je Admir Mujčin glavom pretvorio u gol. (na sl.)

 

Sloga je ostala sa deset igrača u zadnjoj dionici utakmice kada je drugi žuti karton dobio Veldin Kobiljar. 

 

Kolibe Online info / 6. 4. 2014.

 

Ažurirano Nedjelja, 06 Travanj 2014 20:34
 

Rizvić Husein 1952 - 2014 / Posljednji ispraćaj PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 05 Travanj 2014 19:20

video dokument youtubeJuče je u kolibarskom Mjesnom mezarju ukopan Rizvić Husein, koji je, nakon duže teške bolesti, preminuo u svom domu u Kolibama u 62. godini života.

Posljednjem ispraćaju prisustvovali su brojni prijatelji, komšije i rodbina, a dženazu namaz predvodio je hadži Adnan ef Jusić.

Zavičajna radionica Kolibe Online dokumentovala je i ovaj tužni događaj u Kolibama.

 

VIDEO DOKUMENT

 

Kolibe Online info / 5. 4. 2014.

 

Krenula distribucija rasada povrća iz Koliba PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 02 Travanj 2014 22:28

rasad povrca imageKolibarski proizvođači rasada povrća povećali su ove godine svoju proizvodnju, a ovih dana počela je prodaja vrhunski kvalitetnih sadnica iz Koliba.

 

Prvi paket rasada prodala je Senada Žepčan, a kupac je bio Darko Dujić s majkom.

Senada Žepčan svoje dugogodišnje iskustvo i vrijedan rad pretvorila je u prepoznatljiv biznis, a njeni kupci dolaze sa područja cijele opštine. Kod nje se rasadom snabdijevaju klijenti iz Vinske, Novog Sela, Liješća, Koraća, Zborišta, Kričanova, Sijekovca, Slavonskog i Bosanskog Broda itd.

Cijena sadnica je godinama nepromijenjena, a kvalitet sadnica uvijek vraća stare kupce na njenu adresu u Kolibama.

Rezervacije za sadnice iz rasadnika Senade Žepčan možete osigurati na broj telefona 053 991 001, ili 061 144 347.

Osim u ovom rasadniku sadnice se proizvode još na nekoliko mjesta u Kolibama, ali sveukupna proizvodnja još uvijek nije dovoljna da podmiri sve potrebe na našoj opštini.

Zato je dobro uraditi rezervacije na vrijeme.

Kolibe Online info / 2. 4. 2014.

 

Ažurirano Srijeda, 02 Travanj 2014 22:43
 

12. kolo MFL: Sjajna predstava na Duganji - Sloga - Bosna 3:3 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 23 Ožujak 2014 22:29

duganjaNa SC Duganja u Kolibama danas je odigrana prvenstvena nogometna utakmica u okviru 12. kola MFL lige Područnog fudbalskog  saveza Doboj. Sastali su se domaća Sloga i Bosna iz Modričkog Luga, a nakon odlične utakmice, sa dramatičnom završnicom, rezultat je bio neriješen, 3:3.

Gosti su nakon bolje igre dobili prvo poluvrijeme sa 2:1, a u drugom poluvremenu Sloga je u četiri minute (73 – 77) preokrenula rezultat u svoju korist izazvavši oduševljenje brojne publike na Duganji. Dva  gola za Slogu postigao je, za odbranu Bosne, danas neuhvatljivi Selmir Žepčan, a puno zasluga za sve napadačke akcije Sloge svakako ima i sjajni Nedim Matinjanin, koji je i danas pokazao dio svog raskošnog talenta. U 10. minuti Matinjanin je bio strijelac prvog gola za Slogu.

Golove za Bosnu postigli su Nikšić Hasan, Hadžidedić Asmir i Durgudović Adnan.

 U dramatičnoj završnici Bosna je pokušala doći do pobjede atakujući svim snagama prema golu Sloge, ali je u tim trenucima golman Sloge Rekić Adis bravuroznim odbranama spasio svoju ekipu od poraza, a njegov gol je dva puta spasila i prečka. 

Za odličnu sportsku predstavu u Kolibama danas pohvale idu objema ekipama, sjajnoj publici iz Koliba i Modričkog Luga, kao i sudiji meča Velimiru Driniću koji je besprijekorno odsudio današnji meč.

MFL Modriča – PFS Doboj
Stadion Duganja u Kolibama
Sudije: Velimir Drinić, Dubov Boško, Trifunović Borislav
Delegat: Stefanović Zdravko


NK Sloga:  Rekić Adis, Žepčan Dijan, Hamzić Adnan, Mujčin Admir (C), Kobiljar Vernes, Karić Edin, Kvakić Damir, Muratović Jasmin, Kobiljar Veldin, Žepčan Selmir, Matinjanin Nedim, Mašić Ermin, Žepčan Haris, Vujić Novica
trener Plehandžić Meho

FK Bosna: Inkić Igor, Hadžidedić Nidho, Salkić Edin, Hadžidedić Asmir (C), Turbić Edvin, Nikšić Hasan, Kukljević Adis, Čolić Edis, Nuhanović Hasan, Omeragić Elmir, Durgudović Adnan, Imširović Mevludin, Nikšić Almedin, Osmanović Zijad, Omerović Mirza
trener: Hadžidedić Omer

kolibe.com / 23. 3. 2014.

 

Video mozaik iz Koliba, Mahale i N. Sela - 10 min PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 12 Ožujak 2014 00:12

video mozaikJedan od popularnih načina zavičajne komunikacije jest svakako i naš napor da kroz video materijale iz zavičajne radionice Kolibe Online prenesemo opuštene kadrove iz zavičaja.

Ovi video prilozi u pravilu nose naziv "Intermeco", a traju između tri i deset minuta. 


Današnji intermeco zbir je snimljenih kadrova sa Save iz bosanskobrodskog kvarta Donja Mahala, zatim iz Koliba i Novog Sela. 

Zadnji sponzori Zavičajne radionice su Muhamed Čepalo, Jasa i Najil Matinjanin, Mirsad Katadžić, Jasmin Jahije Mašić, Esada i Kadmir Pipić, Enesa i Ramiz Huskić, Hasreta i Mirsad Čaušević, Nevzeta i Ibro Mašić. Zahvaljujući njima možete uživati u posljednjoj seriji zavičajnih video priloga.

Pridružite se sponzorima uspješnog zavičajnog web projekta Kolibe Online. 

 

kolibe.com / 11. 3. 2014

Ažurirano Srijeda, 12 Ožujak 2014 00:36
 

Kolibe: Svečano obilježen Dan žena PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 09 Ožujak 2014 01:38

kolibeU kolibarskom Domu kulture večeras je svečano obilježen 8. mart Dan žena.

 

 

Svečanost je upriličio Savjet MZ Gornje Kolibe.

 

Članovi Savjeta Anes Matinjanin (predjsednik SMZ), Saladin Mašić i Senad Mašić okupljenim Kolibarkama uručili su na poklon karanfile.

 

U kratkom obraćanju Senad Mašić čestitao je svim Kolibarkama Dan žena i zaželio im puno više ovakvih okupljanja u budućnosti.

 

Kolibarke su se zabavljale uz priređenu zakusku, muziku i igru.

 

kolibe.com / 8. 3. 2014.

 

Novi radovi na SC Duganja u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 03 Ožujak 2014 15:49

image slogaZahvaljujući nekolicini članova uprave NK Sloga i manjem broju igrača i simpatizera kluba, na čelu sa predsjednikom Mehom Plehandžićem zadnjih dana izvođeni su radovi na objektu svlačionice nogometnog kluba "Sloga" iz Gornjih Koliba.

Ugrađen je veći dio stolarije, izrađeni su i  postavljeni metalni štitnici na prozorima i vratima, iskopan vododovodni kanal, zidane su pregrade, provedene su elektroinstalacije itd.

Najveća radost aktivistima koji su danima radili na navedenim radovima bilo je priključenje objekta na elektro mrežu i trenutak kada je uključena rasvjeta u objektu. 

Više detalja o naporima da se ovaj objekat dovede u funkcionalno stanje možete naći na FB stranici NK Sloge. Ova FB stranica prati sve aktivnosti vezano za Slogu i osobe koje su najviše angažirane na osiguranju uvjeta za bavljenje sportom u Kolibama.

 

(FB stranica NK Sloga Kolibe) /morate biti logirani na Facebook

kolibe.com / 3.3. 2014.

 

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Ožujak 2014 16:11
 

Kolibe: Proizvodnja rasada povrća u punom jeku PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 26 Veljača 2014 11:16

rasad povrca

Kolibarski proizvođači rasada povrća proizvest će ove godine u zaštićenom prostoru oko 40.000 pikiranih sadnica paradajza, paprike, patlidžana, krastavaca i drugih povrtlarskih kultura. Proizvodnju su počeli desetak dana kasnije nego prijašnjih godina, prema savjetu poljoprivrednih stručnjaka Stevana Mesarovića iz Bijeljine i Srđana Jočića iz Bosanskog Broda.
Od ove godine u Kolibama je udvostručen broj proizvođača rasada, zahvaljujući projektu i naporima CRS-a iz Sarajeva i Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih u Bosansku Posavinu, u kojemu su povratničkim porodicama u Kolibe dodijeljena tri nova plastenika ukupne površine 450 m2 i projektu Federalnog ministarstva za raseljene i izbjegle osobe koji je u Kolibama dodijelio jedan plastenik od 100 m2. Tako sada kolibarski proizvođači raspolažu sa ukupno nešto više od 2.000 m2 plasteničkih površina, a privatne investicije kolibarskih porodica u ovom sektoru su oko 50%.

Najveći proizvođač rasada u Kolibama je Mustafa Mujčin, koji je ujedno i najveći proizvođač rasada na bosanskobrodskoj opštini. Iako stalno povećavaju proizvodnju Kolibarci još uvijek ne pokrivaju ni trećinu potreba koje postoje na našoj opštini. 

Kolibarske sadnice povrća pokazale su se vrlo kvalitetnim pa su već krenule narudžbe kojima korisnici žele na vrijeme obezbjediti prvoklasne sadnice iz Koliba.

kolibe.com / 26. 2. 2014.

 

 

 

Ažurirano Srijeda, 26 Veljača 2014 14:02
 

BiH KUD "ĐERDAN" OTTAWA PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 14 Veljača 2014 19:26
kud djerdan
KUD "Đerdan" je osnovan u maju 2007. godine od strane jednog broja entuzijasta sa idejom da kroz igru i pjesmu pokažu i očuvaju korijene multinacionalne bosansko-hercegovačke umjetnosti i kulture. Rad je počeo s manjim brojem članova različitog uzrasta i nacionalnog sastava, što izvrsno prezentira samu riječ ‘đerdan’ - lančić nanizan od različitih dragulja.

Uz svesrdnu i volontersku pomoć naših građana u Ottawi, društvo je nabavilo narodnu nošnju za muške i ženske članove te muzičku i tehničku opremu. Aktiviranjem kulturnih sekcija (folklorna, dramska, plesna) prihvatila se ideja okupljanja i djelovanja kroz ritam, pjesmu, glumu i muziku u nadi da se sačuvaju korijeni naših običaja i tradicije.

 

Kulturno-umjetničko društvo "Đerdan" je vanstranačko, umjetničko i kulturno odgojno udruženje koje okuplja građane da bi zadovoljili svoje lične i zajedničke potrebe i interese na planu zajedničkog (muzičkog, scenskog, književnog, folklorno-plesnog itd.) odgoja, obrazovanja i estradne djelatnosti.

 

KUD "Đerdan" razvija tradicije bosansko-hercegovačke multikulturalnosti i običaja kroz različite društvene aktivnosti, i ujedno sa svojim nastupima predstavlja kulturne vrijednosti Bosne i Hercegovine.

 

Jasa MatinjaninU "Đerdanu", od samog početka, aktivno djeluje i naša Kolibarka Jasmina Jasa Matinjanin, dugogodišnja članica proslavljenog KUD-a "Hasan Kikić" iz Koliba.

 


KUD "Hasan Kikić" iz Koliba odnedavno se nalazi u fazi ponovnog aktiviranja, a zahvaljujući aplikaciji Kolibarca Pave Dujaka iz Saveza za povratak raseljenih i izbjeglih u Bosansku Posavinu, BH Telecom je ovih dana za nabavku nošnji donirao hiljadu maraka, što će dijelom biti dovoljno za početnu postavu KUD-a. 


U narednom periodu očekuje se da će KUD "Hasan Kikić" uvježbati dio programa kojim će se moći predstaviti publici nakon dugogodišnje pauze u radu.

 

kolibe.com / 14. 2. 2014.

 

Ažurirano Petak, 14 Veljača 2014 20:40
 

Kolibe: Javna rasprava o Nacrtu statuta opštine PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 13 Veljača 2014 00:12

Sutra, 13. 2. 2014. u 18 sati u kolibarskom Domu kulture održat će se javna rasprava o Nacrtu Statuta Opštine Brod. Ovo je jedna u nizu javnih rasprava o ovom dokumentu po mjesnim zajednicama, a glavna javna rasprava predviđena je u Skupštinskoj sali u Bosanskom Brodu 19. 2. u 17 sati.

 

Nacrt Statuta Opštine Brod građanima će predstaviti dipl. pravnica Stana Danilović, šefica kabineta načelnika naše opštine i dipl. pravnica Vesna Bojić, sekretar Skupštine opštine Brod.

 

kolibe.com / 12. 2. 2014.

 

 

Na današnji dan PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Nedjelja, 02 Veljača 2014 21:33

1. 2. 1702. Umro je u Talinu Karl Eugen Croy, koji je 1691. godine, na čelu Habsburške vojske, nakon okupacije Osmanske imperije duge 155 godina, osvojio Brod, Gradišku i Pakrac. Iste, 1691. godine gradi se na bosanskoj strani Save vojna utvrda i naselje koje je preteča današnjeg Bosanskog Broda.

2. 2. 1924. Umro bosanskohercegovački pjesnik Aleksa Šantić.

2. 2. 1994. Umro Zaim Imamović, poznati izvođač bosanskih sevdalinki.

2. 2. 1981. Rođen je u Slavonskom Brodu Edin Mujčin, osnivač popularnog zavičajnog internet portala Kolibe Online. Ova internet prezentacija sa zavičajnim temama najstarija je postojeća web adresa sa područja Bosanskog Broda i jedna od prvih stranica ove vrste u Bosni i Hercegovini. Osnovana je u maju 2000. godine.

3. 2. 1990. Umro je u Sarajevu Đuro Basler, bosanskohercegovački historičar, arheolog i konzervator. Sahranjen je na Gradskom groblju u Bosanskom Brodu. Đuro Basler rođen je 1917. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Slavonskom Brodu, a studij arheologije na filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1950. do 1959. radi kao konzervator arheoloških spomenika kulture Bosne i Hercegovine, a od 1960. kao arheolog u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.
Autor je više od 500 objavljenih naučnih radova.

kolibe.com

Ažurirano Nedjelja, 02 Veljača 2014 21:40
 

JAVNI OGLAS FEDERALNOG MINSTARSTVA PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 22 Siječanj 2014 22:21

Bosna i Hercegovina
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENIH OSOBA I
IZBJEGLICA

J A V N I    O G L A S

za podnošenje prijava/zahtjeva/projekata za programe pomoći održivog povratka u cilju podrške zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi u općinama Republike Srpske 
Predmet javnog oglasa Podnošenje prijava/zahtjeva/projekata fizičkih lica - povratnika radi pružanja pomoći u zapošljavanju/samozapošljavanju u poljoprivredi na području Republike Srpske i to za: PROGRAM: Pomoć za zapošljavanje u poljoprivredi:

1. Dodjela poljoprivredne mehanizacije i priključaka: traktori, motokultivatori, kosačice, kopačice i priključci;
2. Plastenička proizvodnja - plastenici od 50 do 300 m²;
3. Obnova i izgradnja stajskih objekata.

Pravo učešća Prijavu/zahtjev/projekat na Javni oglas mogu podnijeti: - Fizička lica - povratnici u općinama Republike Srpske koja izraze spremnost za lično učešće u sufinansiranju projekta u iznosu 30% od ukupne vrijednosti projekta.

TEKST JAVNOG OGLASA - PREUZMITE OVDJE

OBRAZAC PRIJAVE - PREUZMITE OVDJE

 

odrzivipovratak.ba / 22. 1. 2013.

Ažurirano Srijeda, 22 Siječanj 2014 22:32
 

Kolibe: Površine pod plastenicima u 2013 povećane za 30 posto PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Petak, 17 Siječanj 2014 22:14

Plastenička proizvodnja povrća u Kolibama postaje sve značajniji izvor prihoda povratnika u ovo naselje. Prošle godine površine pod plastenicima uvećane su za dodatnih 650 kvadratnih metara, pa Kolibarci u ovu godinu ulaze sa više od dvije hiljade kvadratnih metara plastenika, što predstavlja povećanje za oko 30 posto.

Kolibarski plasteničari u plastenicima proizvode trenutno više vrsta zimske salate, špinata i mladog luka, a na proljeće će zasaditi sadnice paprike, paradajza i krastavca.

U međuvremenu se pripremaju da ovih dana počnu i proizvodnju više desetina hiljada sadnica povrća za prodaju. Kolibarci proizvode prvoklasni rasad patlidžana, paprika, paradajza, krastavaca, kupusa, dinja i lubenica. U pravilu kompletna proizvodnja već godinama se lako rasproda. Uzgajaju se sve vrste domaćih tipova povrća, ali i hibridne sorte, najčešće porijeklom iz Holandije.

Svi kolibarski proizvođači prošli su razne vrste obuke, usvojili su neophodna znanja, ali se i međusobno ispomažu u svim problematičnim situacijama.

U budućnosti se očekuje još veći broj plastenika i proizvođača, a posljedično tome Kolibarci će na tržište isporučivati sve više zdrave hrane.

kolibe.com / 17. 1. 2014.

 

 

Na današnji dan rođeni slavni kolibarski blizanci PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

14. 1. 2014. / Na današnji dan (14. 1. 1970.) u Kolibama su rođeni proslavljeni blizanci, nogometaši Zemir i Edin Mujčin.  Kao dječaci nogometnu loptu su ganjali na igralištu NK Sloge na kolibarskoj Duganji, a zatim su zaigrali za pionire i juniore Poleta iz Bosanskog Broda.
Poslije su prešli u Marsoniju iz Slavonskog Broda.

Edin Mujčin igrao je devet godina za zagrebački Dinamo sa kojim je osvojio pet naslova prvaka države. U modrom dresu nastupio je više od 300 puta. Jednu sezonu je igrao i za japanski Jef United Ichihara, a za reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupio je 25 puta.

Zemir je odigrao 159 utakmica za Marsoniu i za Slaven Belupo, a ozljede su ga zakočile da ne dostigne u potpunosti zvjezdani sjaj brata Edina.

U vrijeme dok su igrali za Marsoniu ovaj klub bio je u 1. HNL. Marsonia je inače klub iz kojega su lansirane brojne nogometne zvijezde poput Marija Mandžukića, Ivice Olića, Veldina Karića i naravno braće Mujčin.

kolibe.com / 14. 1. 2014.

 

 

Zasadili 12 breza u kolibarskom Centralnom parku PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 15 Siječanj 2014 22:01

Nadprosječno topli januar omogućio je Kolibarcima da izvode mnoge radove koji se u normalnim okolnostima obavljaju u jesen ili u proljeće. Bilježimo i jednu plemenitu gestu u kolibarskom parku u centru naselja, kod škole i spomenika, gdje su ovih dana Džemil Mehmedi, Senad-Keno i Jasmin Matinjanin zasadili dvanaest mladih breza. 

Tako su na najbolji način iskoristili slobodno vrijeme, a osim sadnje breza, očistili su i uredili centar naselja. Potkresano je postojeće drveće u parku, pokošena trava i očišćeno smeće koje neoprezni prolaznici bacaju pored puta. Džemilu, Keni i Jasminu upućujemo čestitke za ovu gestu.

Kolibarci zadnjih desetak godina izuzetnu pažnju posvećuju novim sadnicama ukrasnog drveća i raznih vrsta voća. Potkraj prošle godine bilježimo tako nove zasade šljive, jabuke, kruške i aronije.

Tri stotine šljiva zasadio je na svom imanju Anto Karačić Anteša, a oko dvije stotine šljive i jabuke zasadili su Esad i Atif Žepčan. Hiljadu sadnica aronije zasadio je Pavo Dujak, a oko stotinu novih sadnica šljiva bilježimo i u voćnjaku Miroslava Krešića. Nahdet Karić zasadio je četrdeset šljiva u svom mini voćnjaku itd. Brojni su i primjeri sadnje trešanja, višanja i drugog voća.

Rezultati ovih kolibarskih aktivnosti najbolje se vide u proljeće kad sve ove voćke izbeharaju i olistaju. Kolibe se kroz napore stanovništva sve više pretvaraju u voćarski kraj, a svoje mjesto u Kolibama nalazi i voće koje se ovdje nikada prije nije sadilo.

kolibe.com / 15. 1. 2014.

 

 

Ažurirano Srijeda, 15 Siječanj 2014 22:34
 

Federalno ministarstvo raspisalo Javni oglas PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 11 Siječanj 2014 00:56

Bosna i Hercegovina
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA

J A V N I  O G L A S

za podnošenje prijava/zahtjeva/projekata

za programe pomoći održivog povratka - izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata
od zna
čaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka
na prostoru Republike Srpske

1. Predmet javnog oglasa

Podnošenje prijava/zahtjeva/projekata pravnih lica radi pružanja pomoći u realizaciji projekata izgradnje i sanacije
infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka u Republici Srpskoj i to:

1. putne infrastrukture;

2. vodovodne i kanalizacione infrastrukture;

3. objekata vjerskog i sakralnog karaktera;

4. objekata obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera;

5. ostali objekti od značaja za širu društvenu zajednicu.

2. Pravo učća

Prijavu/zahtjev/projekat na Javni oglas mogu podnijeti: organi vlasti, institucije i vjerske zajednice, te
udruženja/organizacije/asocijacije čije su programske aktivnosti usmjerene na proces povratka i njegovu održivost.
Oglas je objavljen 9. 1. 2014. i otvoren je 20 dana od dana objavljivanja.

( CIJELI TEKST JAVNOG OGLASA OVDJE)

(OBRAZAC PRIJAVE PREUZMITE OVDJE)

odrzivipovratak.ba / 11. 1. 2014.

 

Duganja i u januaru puna nogometaša PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 09 Siječanj 2014 14:08

Nadprosječno topli januar omogućio je kolibarskim ljubiteljima loptanja da se svakodnevno rekreativno druže na Duganji.

Zabilježili smo jučer u pet minuta majstorije Kolibaraca na male golove.

Na ovom terenu prve nogometne korake učili su i neki proslavljeni kolibarski nogometaši poput internacionalaca Edina Mujčina i Veldina Karića, zatim Zemira Mujčina, braće Mašić itd.

Danas njihovim stopama polako napreduju Josip Blažanović Pipa, Nedim Matinjanin, Veldin Kobiljar, Mirsad Karić, Irmin Žepčan, Elvir Karić, Seid Mujčin, Keno Mašić i drugi mladi Kolibarci.

Ni oni malo stariji ne daju se baš lako, što se jasno vidi na našem video dokumentu.

 

Kolibe Online / 9. 1. 2014.

 

OTV: Mara i Lole i Mensur Lemeš - Volim Bosnu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 09 Siječanj 2014 13:55

Današnji dan u Kolibama obilježava gusta magla koja traje cijeli dan. Dnevna temperatura je 5 c iznad nule, a osjećaj hladnoće je izražen zbog velike količine vlage u zraku.

Za sutra se najavljuje osjetno toplije vrijeme, do 12 stepeni celzija uz oblačno vrijeme i maglu.

 

Da popravimo tmurno vrijeme pobrinuli su se Mara i Lole iz Bosanskih Lužana zajedno sa Mensurom Lemešom iz Koliba, koji su nastupili na brčanskom OTV-u sa pjesmom Volim Bosnu čiji je autor Željko Jurić.

Kolibe Online 9. 1. 2014.

 

 

U Brodu na današnji dan (8. 1.) 1922. i 1979. godine PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Srijeda, 08 Siječanj 2014 21:54

1922. g. održana je u Brodu sjednica Centralne uprave Jugoslavenskog novinarskog udruženja. To se nije dogodilo slučjano, jer Brod u to vrijeme ima visoku reputaciju lokalnog novinarstva. Te 1922. godine u Brodu izlaze četiri lokalna lista: Brodske novine, koje je uređivao Branko Stefanović, Hrvatska zajednica Vjekoslava Tauchmanna, židovski list Hadegel i MABE, stručni trgovački list koji su izdavali braća Marcel i Armin Berger.

1979. g. za sportaša godine u Slavonskom Brodu proglašen je Boris Hrečkovski, (na sl.) prvak Jugoslavije u K-2 i K-4 na 500 metara i drugi u državi u K-1 na 500 metara.

 

Najbolja sportašica je košarkašica KK “Rade Končar”  Senada Skopljak, rodom iz Koliba Gornjih.

 

Izvor: Stribor Uzelac Schwendemann – "Dogodilo se jednom u Brodu"

 

sbperiskop.net / kolibe.com / 8. 1. 2014.

Ažurirano Srijeda, 08 Siječanj 2014 22:23
 

Zavičajna video radionica Kolibe Online - Video za relaksaciju PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Utorak, 07 Siječanj 2014 13:01

Dok na nekim dijelovima planete vladaju ekstremne klimatske pojave poputa ledenog nevremena u Americi i Kanadi, ekstremne vrućine sa šumskim požarima u Australiji ili nevremena sa poplavama u Britaniji, u našim se krajevima klima ponaša kao da je rano proljeće.

 

Od snijega i niskih temperatura ni traga, temperature su prave proljetne, a Kolibe Online zavičajna video radionica sakupljeni materijal s kraja prošle i početka ove godine uobličila je u relaksirajući video intermeco u trajanju od deset minuta.

Materijal je snimljen u Kolibama, Bosanskom i Slavonskom Brodu.

Ovaj video intermeco možete gledati zahvaljujući našim prvim ovogodišnjim sponzorima Suvadu i Filki Mašić koji su sa 50 KM sponzorirali Zavičajnu video radionicu Kolibe Online.

 

Kolibe Online / 7. 1. 2013.

Ažurirano Utorak, 07 Siječanj 2014 13:24
 

Božićna čestitka PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Ponedjeljak, 06 Siječanj 2014 22:01

Našim prijateljima, korisnicima web portala Kolibe Online,
pravoslavne vjere, čestitamo veliki praznik Božić uz srdačne
želje za svakim ličnim i porodičnim dobrom!

MIR BOŽJI HRISTOS SE RODI!

 

Kolibe Online ekipa / 6. 1. 2014.

Ažurirano Ponedjeljak, 06 Siječanj 2014 22:33
 

Novogodišnja priredba u kolibarskoj školi - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 28 Prosinac 2013 18:52

 

Novogodišnja priredba u kolibarskoj školi - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Subota, 28 Prosinac 2013 18:52

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 15
Kolibe Online, Powered by Joomla!